Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37189679
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
4634
15077
51600
36975102
360203
741627
37189679

Ваш IP: 3.143.17.128
18 квітня 2024 08:31

Безпека на воді

Як показує статистика, під час аварій морських кораблів гине менше людей, чим під час купання. Уміння плавати – ще не гарантія безпеки на воді. Відкрите водоймище – це завжди ризик. Можна опинитися у воді не уміючи плавати, можна далеко запливти від берега і втопитися. Під час плавання вас може підхопити сильна течія, або можете заплутатися у водоростях. Дотримуючись мір безпеки, ви можете уникнути цих непередбачених ситуацій.

Міри по попередженню екстремальних ситуацій на воді:

-          не купайтесь і тим більше не пірнайте в незнайомих місцях, не запливайте за буйки;

-          не випливайте на шлях суден і не підпливайте на близьку відстань до них;

-          не відпливайте на надувних матрацах або камерах далеко від берега;

-          не купайтесь в нетверезому стані;

-          знаходячись на морі не купайтеся під час шторму;

-          обов’язково навчіть плавати своїх дітей, близьких та друзів.

Як діяти при надзвичайній події на воді

Якщо ви опинилися у воді, не уміючи плавати, ляжте на воду обличчям вверх, широко розкиньте руки і дихайте чим глибше і чим рідше. Знаходячись у вертикальному положенні, рухайте ногами так, ніби то ви крутите педалі велосипеда. Якщо ви пристали, віддихайте, лежачи на спині. Для цього розправте руки і ноги, ляжте головою на воду і розслабтесь. Інший спосіб – зжавшись „поплавком”. Вдихніть, погрузіть обличчя в воду, обніміть коліна руками і прижміть їх до тіла, повільно видихніть у воду, а потім – знову швидкий вдих над водою і знову „поплавок”. Якщо ви замерзли, зігрівайтесь, по черзі напружуючи руки і ноги. Відпочивши, знову пливіть до берега.

Якщо вас підхватила течія річки, рухайтесь по діагоналі до найближчого берега. Для подолання морського прибою відпочивайте під час руху хвилі від берега і активно пливіть під час її руху до берега. Якщо у вас звело ногу, погрузіться з головою у воду і, випрямивши ногу, з силою рукою потягніть на себе ступню за великий палець.

Як діяти, щоб допомогти потопаючому

Використайте для порятунку човен, мотузку, рятувальний круг чи інші підручні засоби. Заспокойте і підбадьорте плавця. Заставте його триматися за плечі рятівника. Якщо він не контролює свої дії, тоді, підпливши до потопаючого, піднирніть під нього, і, взявши ззаду одним із прийомів захвату (класичний – за волосся), транспортуйте його до берега. Якщо потопаючому вдалося схватити вас за руку, шию чи ноги, відразу ж ниряйте – інстинкт самозберігання заставить потерпілого вас відпустити. Якщо потопаючий втратив свідомість, транспортуйте його до берега, взявши рукою під підборіддя, щоб його обличчя постійно знаходилося над поверхнею води.

Якщо людина вже занурилася в воду, не полишайте шансів знайти його на глибині, а потім поверніть до життя. Це реально зробити, якщо утопленик знаходився під водою близько шести хвилин.

Витягнувши потерпілого на берег, надайте першу медичну допомогу, і при першій можливості відправте в лікувальний заклад.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.