Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37236872
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
9869
22103
98793
36975102
407396
741627
37236872

Ваш IP: 3.146.221.52
20 квітня 2024 13:13

Відповідальність за вчинення корупційних правопорушень

Статтею 21 Закону України «Про засади запобігання і протидій корупції» від 07.04.2011 № 3206-VI встановлено, що за вчинення корупційних правопорушень особи, притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку.

Відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, у триденний строк з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили, притягнення до цивільно-правової відповідальності, накладення дисциплінарного стягнення заносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, що формується та ведеться Міністерством юстиції України.

Особа, щодо якої винесено постанову про притягнення як обвинуваченої у вчиненні злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом, до розгляду справи судом, якщо інше не передбачено Конституцією і законами України.

Особа, щодо якої складено протокол про адміністративне корупційне правопорушення, якщо інше не передбачено Конституцією і законами України, може бути відсторонена від виконання службових повноважень за рішенням керівника органу (установи, підприємства, організації), в якому вона працює, до закінчення розгляду справи судом. У разі закриття провадження у справі про адміністративне корупційне правопорушення у зв'язку з відсутністю події або складу адміністративного правопорушення відстороненій від виконання службових повноважень особі відшкодовується середній заробіток за час вимушеного прогулу, пов'язаного з таким відстороненням.

Дострокове припинення повноважень особи на виборній посаді, припинення повноважень посадової особи на посаді, звільнення, що здійснюється за рішенням Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, звільнення військової посадової особи з військової служби у зв'язку з притягненням до відповідальності за корупційне правопорушення, а також відсторонення такої особи від виконання службових повноважень у випадках, передбачених частиною першою статті 22 Закону, здійснюється з урахуванням особливостей, визначених Конституцією і законами України.

Інші особи, яких притягнуто до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, пов'язані з порушенням обмежень, передбачених цим Законом, підлягають звільненню з відповідних посад у триденний строк з дня отримання органом державної влади, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією копії відповідного судового рішення, яке набрало законної сили, якщо інше не передбачено законом.

Про звільнення особи з посади у зв'язку з притягненням до відповідальності за корупційне правопорушення, пов'язане з порушенням обмежень, передбачених цим Законом, керівник органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації у триденний строк письмово повідомляє суд, який постановив обвинувальний вирок або прийняв постанову про накладення адміністративного стягнення за корупційне правопорушення, та спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної служби.

Обмеження щодо заборони особі, звільненій з посади у зв'язку з притягненням до відповідальності за корупційне правопорушення, займатися діяльністю, пов'язаною з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування, або такою, що прирівнюється до цієї діяльності, встановлюється виключно за вмотивованим рішенням суду, якщо інше не передбачено законом.

Згідно глави 13-а  Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена адміністративна відповідальність за наступні правопорушення:

-          порушення обмежень щодо використання службового становища (ст..172-2)

-          пропозиція або надання неправомірної вигоди (ст..172-3)

-          порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності (ст..172-4)
- порушення встановлених законом обмежень щодо одержання дарунка (пожертви) (ст..172-5)

-          порушення вимог фінансового контролю (ст..172-6)

-          порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів (ст..172-7)

-          незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв'язку з виконанням службових повноважень (ст..172-8)

-          невжиття заходів щодо протидії корупції (ст..172-9)

Згідно Кримінального кодексу України службових  осіб може бути притягнено до кримінальної відповідальності за :

-          - самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи (ст..353)

-          підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів (ст..358)

-          зловживання владою або службовим становищем (ст..364)

-          зловживання повноваженнями службовою особою  юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми (ст..364-1)

-          перевищення влади або службових повноважень (ст.. 365)

-          перевищення повноважень службовою особо юридичної особи приватного права незалежно  від організаційно-правової форми (ст.. 365-1)

-          зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги (ст.. 366)

-          службова недбалість (ст.. 367)

-          одержання хабара (ст.. 368)

Згідно ч. 3 ст. 18 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.