Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36725579
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
18232
24751
99395
36455495
635396
828250
36725579

Ваш IP: 34.204.52.16
28 березня 2024 16:21

На зустрічі з учасниками АТО Вінницького району обговорено проблемні питання

На зустрічі були присутні голова Вінницької райдержадміністрації Михайло Демченко, його заступник Олег Бегус та голова Вінницької районної ради Сергій Сітарський.

Метою зустрічі було обговорення та, по можливості, вирішення питань щодо забезпечення та захисту законних прав та інтересів учасників бойових дій та АТО, а саме:
- забезпечення санаторно-курортним лікуванням;
-  щорічна разова допомога до 5 травня;
- навчання для відкриття категорій водійських прав.

По проблемних питаннях Надія Ходацька повідомила, що разову грошову допомогу до 5 травня згідно постанови КМУ від 05.04.2017 року №223 «Деякі питання виплати у 2017 році разової грошової допомоги», передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» виплачено 507 учасникам АТО. Проте, учасниками АТО було зауважено, що разова грошова допомога виплачується не в повному обсязі. І вже є практика, що за рішенням суду необхідно в повному обсязі надавати разову допомогу. Але проблему це не вирішує.

Слід зазначити, що вищевказаною постановою КМУ разова грошова допомога передбачена в розмірі п’яти прожиткових мінімумів, а в цьому році вона виплачувалась в розмірі 1200 грн., що значно менше.

Що стосується санаторно-курортного лікування, то тут ситуація наступна. Як зазначила начальник управління праці та соціального захисту населення Надія Ходацька в черзі на оздоровлення перебуває 40 учасників бойових дій та 2 інваліда війни АТО. На жаль, державою також дані заходи не фінансуються в повному обсязі. Наказом Міністерства соціальної політики визначена середня вартість путівки для учасників АТО - 6300 грн. з ПДВ та для інвалідів війни 5250 грн. без ПДВ. На оздоровлення учасників АТО у Вінницькому районі кошторисним призначенням затверджено на 2017 рік 73500 грн., тобто матимуть змогу пройти санаторне лікування лише 9 учасників АТО та два інваліда війни.

Питання нагальні і важливі. Проте вирішити питання можливо лише на державному рівні. Тому, після жвавого обговорення головою районної ради Сергієм Сітарським було запропоновано управління праці та соціального захисту населення звернутись до районної ради та райдержадміністрації з метою подальшого звернення до центральних органів влади з проханням винайти можливість для виділення коштів в Державному бюджеті для більш повного забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників АТО та компенсацію одноразової грошової допомоги. На превеликий жаль, така ситуація спостерігається не тільки у Вінницькому районі, а і в інших містах та районах України. Законодавством передбачено, але видіялються обмежені суми, яких не вистачає. Головою районної державної адміністрації Михайлом Демченком було зазначено, що у разі неможливості вирішення питання на державному рівні, буде розглядатись можливість виділення певних коштів з місцевих бюджетів, звернувшись з відповідними зверненнями до сільських, селищних рад, на території яких проживають учасники АТО. Ще одним з шляхів виділення додаткових коштів є розроблення і прийняття відповідних програм. Як зазначила Надія Ходацька, в подальшому планується все фінансування стосовно учасників АТО передати на місцеві бюджети.

Отже, вирішили поки що звернутись до центральних органів влади, а тим часом, більш детально вивчати питання і механізми виділення додаткових коштів для вирішення проблемних питань учасників АТО Вінницького району.

Ще одним питанням, яке хвилювало присутніх - навчання для відкриття категорій водійських прав. Як зазначили учасники АТО, існують проблеми в отриманні будь якої категорії. Вони попросили роз’яснити ситуацію, адже мають на це повне законне право.

Спочатку виступила начальник управління праці та соціального захисту населення Надія Ходацька. Зазначила, що проблем з навчанням та отриманням певної категорії водійських прав немає. Станом на 06.06.2017р. подано 45 заяв від учасників АТО на професійне навчання відповідно до програми «Заходи з соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції». На 2017 рік згідно кошторисного призначення передбачено когти в сумі 50491 грн. На сьогоднішній день вже проходять навчання 3 учасника АТО, а також оголошено закупівлю в електронній системі PROZORROдля навчання 9 осіб згідно черги. Запропонувала всім бажаючим звертатись до прозорих офісів для формування груп.

На зустріч також було запрошено директора Вінницького районного центру зайнятості Юрія Парфенюка, адже можливість отримати категорію водійських прав є і в центрі зайнятості, лише трохи за інших умов.

Як повідомив директор районного центру зайнятості, кошти на навчання та перепідготовку є, проблем з цим не існує. Для цього потрібно стати на облік в центр зайнятості, отримавши статус безробітного, та подати необхідні документи. При цьому, людина, навчаючись, буде ще отримувати допомогу по безробіттю. Ще однією умовою навчання є формування гурп не менше 10 чоловік. Також повідомив, що для зручності та більш ефективного формування груп, учасники АТО можуть звертатись не обов’язково в районний центр зайнятості, а також в центри зайнятості м. Вінниці. Всі дані опрацьовуються в обласному центрі зайнятості, і як тільки набирається потрібна кількість, автоматично подається заявка на відповідний навчальний заклад.

Отже, пройти навчання можна і в центрі зайнятості, і в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації. Просто для отримання категорії водійських прав через центр зайнятості необхідно стати на облік і отримати статус безробітного. В управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації така умова відсутня.

На завершення начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Надія Ходацька повідомила, що також проводиться і оздоровлення дітей учасників АТО. Тому, запропонувала бажаючим подавати відповідний пакет документів для формування нової дитячої групи на оздоровлення дітей в літніх таборах та санаторіях.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.