Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36738145
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
3678
27120
111961
36455495
647962
828250
36738145

Ваш IP: 100.26.140.179
29 березня 2024 02:56

Перехрестя дружби …

Отак, і потоваришували педагоги-дошкільники Вінницького району з колегами Добровеличківського району. З цього моменту започаткувалася дружба та перспектива на співпрацю між двома колективами.

Нещодавно відбувся дружній, зворотній, візит педагогів-дошкільників Вінницького району Вінницької області до колег-педагогів Добровеличківського району Кіровоградської області в рамках Всеукраїнської акції  «Перехрестя дружби».

У команді освітнього стартапу працювали: Світлана Коваль, методист КУ «Вінницького районного методичного центру закладів освіти» ВРР; Майя Власюк, завідувач ДНЗ «Лісова казка»  с. Писарівка;  Олена Швець, заступник директора з питань дошкільної освіти Вінницько-Хутірського НВК: ЗОШ I-III ст. – ДНЗ; Таїсія Щербина, завідувач ДНЗ «Ромашка» смт Вороновиця; Галина Майборода, завідувач ДНЗ «Перлинка» с. Горбанівка; Олена Кіщук, завідувач ДНЗ «Дзвіночок» с. Сокиринці; Світлана Чубатюк, вихователь Степанівського НВК: ЗОШ І-ІІІ ст. – ДНЗ; Людмила Мазуренко, завідувач ДНЗ «Золотий ключик» с. Хижинці; Галина Юнова, завідувач ДНЗ «Барвінок» с. Якушинці.

Кіровоградщина зустріла «дошкільнят» Вінниччини яскравим сонцем, теплим вітром, ароматом рясно квітучої акації, запашним короваєм.

Зустріч відкрила начальник відділу освіти молоді та спорту Добровеличківської районної державної адміністрації Людмила Віталіївна Силенко. До складу делегації увійшли: Віталій Миколайович Личко, завідувач районним методичним кабінетом та Валентина Василівна  Бондаренко, методист.

Вітали нас біля Географічного центру України.

А далі, ми завітали в царину країни Дитинства Добровеличківщини, познайомились з надбанням педагогів, побачили створені предметно-ігрові середовища, де діти пізнають і рідний край, і свою велику Батьківщину.

Презентувала діяльність Добровеличківського дошкільного навчального закладу «Ромашка» Антоніна Мірзоєва, завідувач  ДНЗ, яка зустрічала нас на території дитячого садка. В очі кинулось ошатне подвір’я: кожне дерево, кущ, квітка, галявина – наповнене любов'ю, насичене яскравими фарбами.

А ось віртуальна подорож по славному Добровеличківську запала в наші серця назавжди, як і зворушлива пісня про Добро і Велич цього краю.

Педагоги-дошкільники Добровеличківського дитячого закладу продемонстрували роботу з питання формування життєво важливих компетентностей дітей шляхом впровадження інноваційних технологій в навчально-освітній процес. В закладі ми були присутні на двох заняттях. Відчувався високий професіоналізм педагогів, вихованість дітей, культура мовлення дошкільників, система роботи освітян.

Приємне враження справили експрес-огляд груп та території дитячого садка, знайомство з письменницею Марією Григорівною Балашовою, а також, екскурсія до районного краєзнавчого музею, де ми відвідали визначні історичні місця смт Добровеличківська.

В наступному закладі нас радо вітав  ансамбль «Червона калина». Жінки у поважному віці співали чудових пісень разом з вихованцями садочка. Авторські пісні просякнуті безмежною любов’ю до села Липні, до рідного краю, до неньки України. Їх виступ супроводжувався гучними оплесками присутніх, сльозами радощів та поваги до цих людей які самі, можливо того не розуміючи, і є тими носіями етнокультури, носіями українських звичаїв, традицій та обрядів. При спілкуванні з ними ми відчули щиросердність, порядність, відкритість, любов та повагу до ближнього. Недарма колектив має звання «Народний».

Розвиток соціальних навичок взаємодії шляхом формування основ національної свідомості показали педагоги Липнязького ДНЗ «Веселка», завідувач ДНЗ, Інна Василівна Назарова. Спільна робота педагогів, дітей та учасників народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Червона калина» продемонструвала рівень навчальної та виховної роботи з питань національно-патріотичного виховання.

Саме так діти пізнають і рідний край, і свою велику Батьківщину. Вони краще розвиваються і соціалізуються, розширюється їхній кругозір, формуються пізнавальна, комунікативна компетентності, виховуються громадянські почуття, толерантність та інші чесноти.

Створене  предметно-ігрове середовище, організація роботи з дітьми з питань розвитку природних здібностей дітей, впровадження досвіду роботи видатного педагога В.О.Сухомлинського … Все це можна було побачити, ознайомитись з процесами єдиного освітнього простору в Карбівському ДНЗ «Берізка», завідуюча Світлана Василівна Попелюх.

Допоки існують такі колективи – буде жити Україна та її славні діти.

Враження від почутого, побаченого, зробленого переповнюють! 
Так, Майя Власюк, керівник методичного об'єднання керівників ДНЗ Вінницького району, завідувач ДНЗ «Лісова казка» с. Писарівка,  стверджує: «Форма роботи творчої зустрічі  була вибрана організаторами дуже вдало, тому що учасникам довелося активно працювати як на колективний, так і на особистий результат. Педагоги відчули себе творцями освітнього середовища одночасно».

Таїсія Щербина, завідувач ДНЗ «Ромашка» смт Вороновиця зазначає:

« …Зустріч з колегами збагатила нас, надихнула, намалювала нові орієнтири. Робота під час методичного стартапу була цікавою, «живою», а найголовніше – надзвичайно корисною для всіх практикуючих. Інформації отримали дуже багато, будемо «втілювати її в життя». Так, є продукти матеріальні, а є – інтелектуальні, які значно цінніші, вартість яких визначається з часом. Добре, що маємо таку  чудову нагоду.  Думаю, попереду в нас буде ще багато цікавої роботи. Щиро дякую».

«Висловлюю подяку організаторам за нові знання та ідеї, позитив та корисно проведений час. Бажаю і надалі творити, не зупинятися на досягнутому і ділитися досвідом з колегами», – ділиться враженнями Галина Юнова, завідувач ДНЗ «Барвінок» с. Якушинці.

«Чудова ідея – такий захід! Сучасні діти, які живуть у епоху четвертої науково-технічної революції, тому ми повинні вміти створювати інноваційний простір, змішувати різні підходи та допомагати здобувати потрібні їм знання. Бажаю організаторам наснаги, сили та ще більше креативних ідей, які допоможуть нам професійно зміцніти. Адже хто володіє інформацією, той володіє світом!» – наголосила Людмила  Мазуренко, керівник ДНЗ «Золотий ключик» с. Хижинці.

Захід пройшов на високому організаційно-методичному рівні, змістовно, цікаво, науково обґрунтовано, підкріплено практичними завданнями. Робота тривала в атмосфері доброзичливості та творчої співпраці. Мудрі наставники давали слушні поради та спрямовували роботу в правильному напрямку.

Учасники зустрічі мали змогу у вільній щирій розмові обговорити досягнення і невдачі, активно висловитись з приводу змін у навчальних програмах, нових віяннях та вимогах. Адже зустрівся дружній колектив однодумців, фахівців, відданих своїй праці, дітям, улюбленій роботі, та й успіхи юної еліти наших двох районів  – дуже близькі, як і творчий стиль роботи освітян.

День промайнув, наче мить. Залишились приємні враження від гарних закладів, спілкування з гостинними колегами, ознайомленням з «маленькою швейцарією», розташованою на території «Козацької застави», нескінченним ароматом акації, неповторного Добровеличківського краю та довгожданої сонячної погоди.

Велике враження та духовну радість залишила у серцях учасників творча зустріч, яка  спонукає  до продовження спілкування, обміну досвідом роботи між педагогічними колективами.

Недарма кажуть, що щира праця не важка, бо вона дає справжнє задоволення. І від того стає так приємно, адже кожен із нас уявляв собі, як шелестітимуть гілочками красуні липи, висаджені на території Добровеличківського дошкільного навчального закладу «Ромашка», ніби дякуючи кожному за його працю.

Отже, перше дерево у своєму житті я вже посадила. А якою прекрасною стане наша Земля, якщо кожна людина зробить те саме — посадить дерево!

Педагоги Вінницького району сердечно дякували педагогам Добровеличківщини за самовіддану працю, за турботу і знання, яку вони віддають своїм вихованцям, за вічний неспокій, невпинний творчий пошук та педагогічну мудрість. Побажали їм  життєвих сил і натхнення. Щиро зичили, аби вогонь творчості та любові до власної професії ніколи не полишав їхніх сердець, а всі майбутні задуми та справи повнились світлом, красою і добром!

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.