Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37297731
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
4729
16988
39050
37138079
468255
741627
37297731

Ваш IP: 3.21.231.245
24 квітня 2024 04:11

Обговорили питання гендерної рівності

З вітальними словами виступили Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, народний депутат України, представник Президента України Ірина Луценко, заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович, заступник директора Програми розвитку ООН в Україні Блерта Чела, голова наглядової ради БО БТ „Київський інститут гендерних досліджень” Тамара Мельник.

Участь у заході взяли заступники голів та керівники структурних підрозділів обласних державних адміністрацій, які відповідальні за реалізацію державної гендерної політики та за розробку програм соціального та економічного розвитку областей; юристи центрів безоплатної правової допомоги; представники обласних неурядових організацій, які працюють у сфері забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок; представники міжнародних організацій; експерти з питань ґендерної рівності та недискримінації.

Основна мета заходу – ознайомлення представників місцевих органів виконавчої влади із зобов’язаннями, які взяла на себе Україна, ратифікувавши Конвенцію ООН про ліквідацію усіх форм дискримінації щодо жінок, та можливостями виконання Заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок за результатами розгляду 8-ї періодичної доповіді України про виконання вищезазначеної Конвенції, отримання практичних навичок внесення ґендерного компоненту до програм соціального та економічного розвитку.

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що впровадження засад ґендерної рівності є пріоритетом діяльності Уряду та повідомила про наступні кроки щодо створення та організації діяльності Офісу Урядового уповноваженого з питань гендерної політики.

Народний депутат України, представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко ознайомила із низкою законопроектів, які спрямовані на розширення можливостей жінок.

Під головуванням заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович та за участю заступника Генерального прокурора України Євгенія Єніна, заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Оксани Сивак, заступника Міністра освіти і науки України Романа Греби, заступника Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгія Туки, заступника Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергія Петухова відбулось обговорення питань щодо виконання Урядом України заключних зауважень у ключових сферах дії Конвенції ООН.

У другій сесії семінару, яка охоплювала широкий спектр питань гендерної політики на регіональному рівні, включення гендерного компоненту до програм соціального та економічного розвитку регіонів, співпраці з громадськими організаціями, взяли участь представники міжнародних організацій та громадянського суспільства: Ігор Гуцуляк (Програма розвитку ООН в Україні), Каспар Пік (Фонд народонаселення ООН в Україні), Анастасія Дівінська (офіс ООН Жінки в Україні), Тетяна Медун (Координатор проектів ОБСЄ в Україні), Світлана Гаращенко (проект „Гендерне бюджетування в Україні”), Марфа Скорик (БО БТ „Київський інститут гендерних досліджень”), Елла Ламах (Всеукраїнська громадська організація „Центр – розвиток демократії”).

Наступні дні семінару-наради проходили за кластерами:

-  „Жінка, мир, безпека. Протидія ґендерно зумовленому насильству та сексуальному насильству в умовах конфлікту”;

-  „Рівність у праці, зайнятості, тимчасові спеціальні заходи. Медійне дискримінаційне висвітлення жінок”;

-   „Дівчата та жінки із груп, що зазнають множинної дискримінації. Сільські жінки, жінки з інвалідністю”.

В межах заходу також відбулись навчальні сесії, під час яких учасники визначали регіональні ґендерні проблеми та шляхи їх вирішення, навчалися ґендерному портретуванню, здійсненню ґендерної оцінки обласних програм, ґендерному аудиту для ефективного впровадження заключних рекомендацій CEDAW на регіональному рівні.

Юристи центрів безоплатної правової допомоги взяли участь у тренінгу щодо ідентифікації дискримінації за ознакою статі, який провели Тимур Левчук та Марина Диденко.

Практичні кроки щодо організації виконання заключних рекомендацій CEDAW учасники заходу обговорили під час сесії стратегічного планування від Олександра Солонтая та навчальної сесії за методикою „світового кафе”.

Під модераторством Марфи Скорик, Елли Ламах, Лілії Гонюкової, Оксани Ярош, Богдани Стельмах учасники заходу шукали відповіді на запитання:

-  Які органи потрібні для повноцінного управління питаннями, які входять до сфери дії Конвенції?

-  Які дії на місцевому рівні потрібні для забезпечення жінкам миру та безпеки?

-  Як ефективно протидіяти гендерно-зумовленому насильству в умовах Вашої області?

-  Що мають містити програми соціально-економічного розвитку області, щоб забезпечити рівність у зайнятості та в доходах?

-  Як краще проводити моніторинг та реагувати на дискримінацію в ЗМІ?

-  Як ми плануємо враховувати в програмах та діяльності потреби дискримінованих та вразливих груп жінок (сільські жінки, дівчата та жінки з інвалідністю, дівчата та жінки із інших груп, що зазнають множинної дискримінації).

Нагадуємо, що Вінницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькому районі працює за адресою:

вул. Хмельницьке шосе, 17, м. Вінниця.

Телефон: (0432) 66-14-72,

Е-  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України).

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.