Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37330029
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
6281
30746
71348
37138079
500553
741627
37330029

Ваш IP: 18.227.24.209
25 квітня 2024 06:48

Проведено семінар до Дня партизанської Слави

Захід пройшов за участі голови районної державної адміністрації Михайла Демченка, голови районної ради Сергія Сітарського, Стрижавського селищного голови Таїсії Короленко, голови районної організації ветеранів Петра Василинича, учасника партизанського руху Анатолія Медведєва та учнівської молоді.

На базі Стрижавської ЗОШ І-ІІІ ст. – ліцей відбулась зустріч  з головами первинних ветеранських організацій, де краєзнавець Василь Діденко розповів про партизанський рух в смт. Стрижавці.  19 липня 1941 року гітлерівці окупували Стрижавку, розпочався новий період влади. Всіх жителів села було переписано і нові господарі почали встановлювати свої порядки. Німецькі окупанти полювали на молодь села і силоміць відправляли на каторжні роботи до Німеччини. За роки окупації з села вивезли 173 чоловіки.

1942 року посилився опір народних мас проти фашизму в Україні. Створювались партизанські загони та підпільні організації. Партизанські загони об’єднувалися у великі з’єднання. Найбільші з них діяли на Поліссі та Білорусії. Стрижавка, Коло-Михайлівка, Переорки, Мізяківські Хутори та хутори Тютюнника, Ванжули, Дубівець і Пеньківка били втягнуті в партизанський рух.

Місцем захисту партизанів став Чорний ліс. В глибоких ярах, були вириті землянки, замасковані ялинками і соснами. Це були цілі поселення партизанів звідкіля вони нападали на фашистські комунікації, загони, військові частини.

Стрижавські і переорські партизани не раз наближалися до бункера Гітлера «Вервольф», але атакувати не наважувалися, «вовче лігво» охороняла вишколена німецька дивізія «СС» та «Мертва голова». Зашкодити «Вервольфу» практично було не можливо.

Нині в районі проживає лише один партизан підпільник Анатолій Петрович Медведєв, який народився в далекому 1928 році. Під час зустрічі Анатолій Петрович розповідав, що хотів бути корисним і от одного дня доля звела його із керівником підпільної партизанської групи Павлом Мельником, який запросив юнака приєднатись до них. Не роздумуючи ні хвилини хлопець погодився і розпочалось життя сповнене небезпек. Організована Мельником група підлітків успішно діяла в тилу ворога аж до визволення міста. Юні підпільники розповсюджували листівки, розклеювали по місту карикатури на гітлерівців. Вони добували зброю, боєприпаси, медикаменти, продукти і передавали все в партизанський загін. Під час комендантської години, коли мешканцям міста заборонялось ходити вулицями, підпільники виходили на пошуки зброї.

Голова районної державної адміністрації Михайло Демченко та голова районної ради Сергій Сітарський вручили Почесну грамоту облдержадміністрації та обласної ради учаснику підпільно-партизанського руху Анатолію Медведєву за вагомий особистий внесок у розвиток ветеранського руху на Вінниччині, активну життєву позицію, патріотичне виховання молоді та з нагоди Дня партизанської слави.

Керівники району подякували учасникам партизанського руху, які своєю хоробрістю і героїзмом відстояли рідну землю та  зазначили, що саме такі семінари потрібно проводити для учнівської молоді, адже від їх виховання та патріотизму буде залежати  майбутнє нашої держави.

Депутат районної ради, вчитель Стрижавської школи Людмила Мазай разом із учнями провели екскурсію в шкільному музею. Вони розказали історію освіти в Стрижавці та окремо зупинились на розділі «Стежинами війни», розповіли про видатних людей, які в часи війни зробили великий внесок задля перемоги над ненависним ворогом.

Зустріч виявилась дуже цікавою та змістовною, учні були задоволені розповідями про роки Другої світової війни. Деякі з них виявили бажання написати наукову роботу «Про партизанський край смт. Стрижавки».

Після чого учасники зібрання поклали квіти до пам’ятника загиблим односельцям.

 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.