Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36718582
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
11235
24751
92398
36455495
628399
828250
36718582

Ваш IP: 54.227.104.229
28 березня 2024 13:00

Проведено Всесвітній тиждень космосу

Складовими Всесвітнього тижня космосу були заходи, проведені у Вороновицькому музеї історії авіації та космонавтики.

9 жовтня поточного року до «Всесвітнього тижня космосу 4-10 жовтня 2017року» організовано  зустріч з представниками ракетно-космічної галузі області.

В заході взяли участь: голова ветеранів області працівників космодрому «Байконур» Василь Щіголев, директор музею  ПС ЗС України у м. Вінниця Володимир Дерновий, представники творчого клубу «Імпульс» – ветерани ЗС, ветерани праці, творчі особистості.

Лектор–астроном Вінницького планетарію Марія Левченко та президент клубу Наталія Соколова передали сувеніри та фотографії 50–60–х років ХХ ст. про авіацію.

Діяла привозна виставка ракет гуртківців, керівник якої Родіон Рудніцький. Також було продемонстровано запуск 3-х моделей на території музею.

Захоплюючою була розповідь астронома Вінницького планетарію Марії Левченко, яка наголосила, що проведення даного заходу присвячено запуску першого штучного супутника Землі. Саме цією подією було відкрито космічну еру. С.П. Корольов буквально випередив свій час, створивши ракетоносій для штучного супутника Землі та космічних апаратів для дослідження інших планет. Триступенева модифікація  ракети Р - 7 Корольова 12 квітня 1961 р. вивела на орбіту перший у світі пілотований КК «Восток» з Юрієм Гагаріним на борту. В подарунок Марія Левченко передала  до  фондів музею унікальний експонат – уламок  метеорита  з Іллінецького  кратера, вік якого становить 400 млн. років.

Президент клубу «Імпульс» Наталя Соколова  поділилась згадками про свою трудову діяльність в авіації  Північного полюсу,  про особисту зустріч з багатьма космонавтами в  60–70-х роках ХХ ст. Відзначила про почесну місію бути льотчиком, а згодом космонавтом. Космічний політ - це специфічний експеримент, який дає можливість людському організму розкрити свої унікальні можливості. Закликала підростаюче покоління навчатись, займатись спортом і в майбутньому стати пілотами.

Директор військового музею штабу ЗС ПС України – Володимир Дерновий наголосив, що із Вороновиці розпочалась історія авіації, коли в середині 70–х років ХІХст. О.Ф.Можайський почав проводити експерименти  з повітроплавальними апаратами, саме на українській землі вперше піднявся в небо літальний апарат – прототип сучасного літака. До фондів музею Володимир Дерновий передав військовий переносний телефон часів Другої світової війни.

Про ветерана космодрому «Байконур» полковника Анатолія Степанова розповіла його дружина – Поліна Михайлівна. Перебуваючи на «Байконурі»,  її чоловік працював в технічному обслуговуванні космодрому. Ця робота була над засекреченою. Він не завжди  міг поділитись своїми проблемами, або щось розповісти цікаве.  Родина лише здогадувалась про небезпечність і відповідальність  цієї роботи.  В пам’ять про Анатолія Степанова в музей передано його фотографію 60 – х років і військовий квиток ветерана.

Працівники музею підготували  до цього дня  фотовиставку «Спогади про Івана Івановича Зайця - кандидата історичних наук, професора Вінницького педагогічного університету ім. М.Коцюбинського, дослідника  Трипільської культури». Про унікальну людину, який довгий час проживав у Вінниці, а з 1955-1960 років працював начальником Особливого відділу на космодромі «Байконур». В ці роки забезпечував охорону на цьому особливо важливому об’єкті. Головне завдання зберегти в таємниці розташування науково–дослідницького полігона, не розголошувати відомості про космонавтів, методи їх підготовки. Доленосними була співпраця з великими вченими, конструкторами Корольовим, Келдишем, Бардіним, Богомоловим, Глушком та багатьма іншими. Світлини представлені на виставці перегортають сторінки життя непересічної людини – Зайця Івана Івановича.

Цікаву виставку в приміщенні музею презентували вихованці гуртка авіамоделювання та ракетомоделювання з м. Вінниця під керівництвом  Родіона Рудніцького. Продемонстровано моделі діючих ракет РС – 20, РА – 06, ГІРД- 09, Н – 1, Р – 7, модель ракетно – космічного комплексу «Енергія – Буран», моделі дронів.

Діти виготовляють моделі самостійно, використовуючи двигуни шосткінського заводу. Також для роботи використовують папір і пластик. Ракети запускаються з 2 – х до 5 – ти раз.

Після перегляду виставки всі присутні мали можливість спостерігати за випробовуванням ракетних моделей на території палацу Грохольських – Можайських.

З ініціативи музею вирішено створити гурток авіа та ракетомоделювання у Вороновиці на базі Вороновицького музею історії авіації та космонавтики. В учнів місцевої школи з’явилась можливість зайнятись захоплюючою справою - побудовою літаків  і ракет.

Пріоритетами розвитку української космонавтики є розвиток досліджень, що відповідають сучасному світовому рівню, передбачають міжнародне співробітництво, забезпечують розроблення унікальних приладів і методик та об’єднують науковий і ракетно – космічний потенціали України – це майбутнє нашої країни, яке в руках підростаючого покоління. Збереження зв’язків між поколіннями тих, хто розвивав авіацію та розпочинав практичне освоєння космосу і хто продовжить цю вкрай важливу для держави справу.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.