Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37396981
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
5147
42235
138300
37138079
567505
741627
37396981

Ваш IP: 18.191.135.224
27 квітня 2024 03:32

«Зелена школа» в Стадниці

Вона завжди була їхнім багатством, яким пишались і яке захищали. А беручи від природи її дари, люди розуміли, що цих щедрот буде значно більше, якщо вони берегтимуть її.

Людина та природа - поняття взаємопов’язані та взаємозалежні, адже людство існуватиме доти, доки існуватиме природне середовище. Створюючи загрозу природі, ми загрожуємо самим собі. В. Сухомлинський писав із цього приводу: «Поняття «природа» - єдине ціле. У цьому своя гармонія та постійність, взаємозв’язки та залежності; вона - джерело буття й суть буття, вона єдина й нерозривна з людиною. Кожний з нас - природа, що стала людиною. Людина доти могутня й непереможна, доки вірна законам природи - пізнаним і непізнаним, не нею встановленим... Активно впливати на природу, але залишатись її сином».

У наш час перед людьми гостро постала екологічна проблема. Це пов’язано з тим, що люди вирішили стати господарями природи, почали її підкоряти собі.

Хто, як не діти Стадницької школи, добре розуміють та вболівають за чисте та безпечне майбутнє нашої Планети, нашого рідного села, адже проживають на території екологічнозабрудненої зони.

Коли формувати екологічну поведінку? Кажуть, ніколи не пізно, але найкраще і найвеселіше можна це робити у школі. Виходячи із загальношкільної виховної проблеми «Формування екологічної культури школяра», педагогічний та учнівський колективи навчального закладу значну увагу приділяють екологічному вихованню. З минулого року ми стали учасниками проекту «Зелена школа», куратором якого є Лариса Валентинівна Степанець, і ось уже майже півроку триває наша співпраця.

Багато чого зроблено за цей час - в ЗОШ встановлено спеціальні контейнери для сортування побутових відходів, проведено чимало загальношкільних акцій, конкурсів дитячого малюнка, творів. Нещодавно учні 5,6 та 8,9 класів мали нагоду відвідати тренінгові заняття та пограти в екологічні ігри під назвою «Папір, пластик, скло - чи не все то одно?», де дітки разом із Ларисою Валентинівною навчались правильно сортувати сміття, дізнались про можливість його повторного використання і найцікавіше, що непотріб може не тільки шкодити, але й приносити матеріальну користь тим, хто пізнає всі його секрети і навчиться «розумно» його використовувати.

Ось саме після таких зустрічей ми почали мріяти…. Мріяти про чисте та безпечне довкілля і…. якісну музичну апаратуру для організації дозвілля та виховних заходів. Як-то кажуть, - правильно поставлена мета - половина успіху, тому для досягнення цієї мети 17 листопада було проведено велику екологічну акцію зі збирання сортованого сміття, в якій взяли участь усі 114 учнів нашої школи, їх татусі та матусі, а також жителі с.Стадниці.

В рамках цього заходу найбільш цікавим для дітей був захід «Міняю використану батарейку на цукерку», безперечним лідером якого стала третьокласниця Стадницької ЗОШ І-ІІ ступенів Надія Андрійчук. Дівчинка поміняла на цукерки аж 63 батарейки. Також слід відзначити найбільш активних учнів – старшокласників, восьми- та дев’яти-класників. Спільними зусиллями нам вдалось зібрати понад дві тонни сортованого непотребу. Звичайно, цього замало, проте початок спробі змінити цей світ на краще покладено.

Регіональна газета «Подільська зоря»

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.