Пошук по сайту

Архів новин

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
37887684
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
5076
16271
85170
37624934
407583
650625
37887684

Ваш IP: 18.221.85.100
18 травня 2024 07:09

РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 30 травня 2018 року № 374 "Про проект районної Програми енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницького району на 2018 – 2020 роки"

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 30 травня 2018 року       № 374

 

Про проект районної Програми енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницького району на 2018 – 2020 роки

 

Відповідно до  статей 2, 6, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня  2011 року №1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» (зі змінами), розпорядження голови районної державної адміністрації від 16.02.2016 року №78 «Про Порядок формування, фінансування і моніторингу виконання районних (комплексних) програм та включення їх до щорічних програм соціально-економічного розвитку Вінницького району» та рішення 14 сесії районної ради 7 скликання від 25.08.2016 року № 279 «Про Порядок формування, фінансування і моніторингу виконання районних (комплексних) програм та включення їх до щорічних програм соціально-економічного розвитку Вінницького району», враховуючи висновок фінансового управління районної державної адміністрації від  30.05.2018 року № 02-35/271:

  1. Схвалити проект районної Програми енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницького району на 2018–2020 роки» (додається).
  2. Винести проект районної Програми енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницького району на 2018 – 2020 роки на затвердження сесії районної ради.

3.Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Бегуса О.М.

 

 

Голова районної державної

              адміністрації                                                                М.І.ДЕМЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 


ДОДАТОК

до розпорядження голови районної

державної адміністрації

від 30.05.2018 року № 374

 

І. Загальна характеристика

Районна Програми енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницького району на 2018 – 2020 роки» (далі – Програма) розроблена відповідно до Закону України «Про енергозбереження», постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня  2011 року № 1056  «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження (зі змінами), рішення 7 сесії Вінницької обласної Ради 6 скликання від 30 червня 2016 року № 126 «Про Програму  енергозбереження  для  населення  та об’єднань  співвласників  багатоквартирних  будинків  (ОСББ) Вінницької  області  на  2015-2019  роки», доручення голови Вінницької обласної державної адміністрації щодо розробки програм енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) від 10.07.2015 року                   № 01.01-11/4575.

Програма є спеціалізованою програмою, орієнтованою на підвищення ефективності і зменшення обсягів використання енергетичних ресурсів населенням та членами ОСББ.

 

ПАСПОРТ

районної Програми енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницького району

на 2018 – 2020 роки

1

Ініціатор розроблення програми:

Вінницька районна державна адміністрація

2

Дата, номер і назва розпорядчого документу органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження голови районної державної адміністрації від 24.05.2018 року № 360

3

Розробник програми

Управління економіки  районної державної адміністрації

4

Співрозробники програми

Кредитно-фінансові  установи

5

Відповідальний виконавець програми

Управління економіки  районної державної адміністрації

6

Учасники програми

Вінницька районна державна адміністрація

Управління економіки  районної державної адміністрації, кредитно-фінансові  установи,  жителі  Вінницького району.

7

Терміни реалізації програми

2018-2020 роки

7.1

Етапи виконання програми

(для довгострокових програм)

-

8

Перелік місцевих бюджетів, які приймають участь у виконанні програми

Районний бюджет

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього в тому числі:

600,0 тис.грн.

9.1

Коштів районного бюджету

600,0 тис.грн.

9.2

коштів інших джерел

-

 

ІІ. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

Стан енергетичного забезпечення та споживання. Характеризуючи галузь енергетичного забезпечення, необхідно відзначити, що з метою опалення у світі споживається понад 40% всіх енергоресурсів. Проблема України в тому, що при дотриманні світових пропорцій ефективність енергетичного забезпечення залишається вкрай низькою. Реально потенціал економії енергії в Україні, загалом і на Вінниччині зокрема, сягає 70%. Це стосується населення, закладів бюджетної сфери, комунальної теплоенергетики.

Проблеми раціонального використання енергії (енергозбереження). Енергозбереження – організаційна, наукова, практична, інформаційна діяльність державних органів, юридичних і фізичних осіб, скерована на зниження витрат (втрат) паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) у процесі їх видобування, перероблення, транспортування, зберігання, виробництва, використання та утилізації. Суть її полягає у використанні всього комплексу ефективних заходів, що скеровані на зниження питомих енерговитрат на виробництво продукції (у т. ч. товарної енергії) і підвищення продуктивності праці.

Сучасний стан проблеми енергоспоживання і енергозбереження. Україна є країною з надзвичайно високим рівнем енергозатрат, викликаним незбалансованою структурою енергоспоживання та нераціональним використанням енергії.

Основні проблеми енергетичного сектору:

- високий рівень енергоємності, значна залежність від імпортного газу, нафти і ядерного палива, низька ефективність використання енергії;

- місцеві (власні) природні джерела енергії обмежені запасами вугілля, нафти та газу, невеликими запасами гідроресурсів і значними запасами низькоякісного урану.

 

ІІІ. Мета  Програми

 

Метою Програми є:

  • реалізація комплексу заходів із термомодернізації будівель та альтернативного енергозабезпечення;

– зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів населенням через стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів;

– сприяння розвитку галузі енергоефективного будівництва і реконструкції, забезпечення умов щодо виявлення й залучення вітчизняних та іноземних інвестицій;

– зменшення обсягу субсидій для населення за спожиті енергоносії;

– популяризація економічних, екологічних і соціальних переваг енергозбереження, підвищення громадського освітнього рівня у цій сфері.

 

ІV. Обґрунтування шляхів і засобів розв'язання проблеми, строки та етапи виконання програми.

 

Концептуальні положення і головні напрями енерго- та ресурсозбереження.  Кінцева мета енергоощадної політики – скорочення витрат на утримання та експлуатацію житла і соціальної інфраструктури. Зауважимо, що житлові будинки всіх типів є найбільшими споживачами енергії.

За оцінками як вітчизняних, так і закордонних експертів, потенціал економії електроенергії в будинках і спорудах дорівнює 50 – 65%, а теплової енергії – близько 50%.

Втрати теплової енергії будинком, а також потенціал енергозбереження сьогодні має такий розподіл:

- зовнішні стіни – 40% (потенціал економії – 70%);

- вікна, двері – 25% (потенціал економії – 50%);

- вентиляція – 15% (потенціал економії – 65%);

- гаряча вода – 10% (потенціал економії – 30%);

- дах, підлога – 8% (потенціал економії – 50%);

- трубопроводи, арматура – 2% (потенціал економії – 35%).

Як видно, втрати  тепла  в основному  відбуваються через вікна, стіни, горища, підлогу та за рахунок вентиляції. Враховуючи загальну кількість будинків і споруд та питомі витрати енергії на їх теплозабезпечення, необхідно приділяти величезну увагу теплоізоляції та енергозбереженню.

         До економії витрат ресурсів і зниження тепловтрат, у першу чергу, слід віднести енергозбереження у споживачів, системах теплопостачання, опалення, вентиляції і кондиціювання повітря. Вирішення цього завдання пов'язане із здійсненням комплексу інженерно-технічних заходів серед яких є:

         - використання під час будівництва нових об'єктів теплоефективних стінових панелей, перехід на нові конструктивні рішення з урахуванням підвищених вимог у частині опору теплопередачі конструкцій;

         - розроблення нових технічних рішень з підвищення теплоефективності зовнішніх стін.

Поряд з утепленням стін новозбудованих споруд важлива роль належить теплоізоляційним роботам з реконструкції будинків старої забудови, пов'язаними з нанесенням на стіни будинків додаткових теплоізоляційних шарів, підвищення теплозахисту вікон і балконних дверей до сучасних вимог щодо теплозахисту. Частина вітчизняних розробок з термомодернізації перевищує відомі світові аналоги за якістю, економічною ефективністю та вартістю проведення робіт.

Виконання завдань Програми розраховано на 3 роки. Програма реалізується в один етап.

 

  1. V. Завдання програми та результативні показники

 

Населення є на сьогодні найбільшим споживачем природного газу в районі.

У рамках реалізації даної  Програми розроблено ефективний механізм стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів, який планується впровадити  на період з 2018  по  2020 рік. Суть цього механізму полягає в тому, що районний бюджет відшкодовує позичальникам  3% відсотки річних у національній валюті за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження, та за кредитами, отриманими на заходи, орієнтовані на використання альтернативних до газу джерел енергії.

Відповідно до цього механізму, відшкодування відсотків здійснюється на підставі  договору про співробітництво між головним розпорядником коштів районного бюджету, передбачених на фінансування заходів з енергозбереження, та кредитно-фінансовою установою.

Разом  з тим,  компенсація  з районного бюджету за кредитами  отриманими на заходи з енергозбереження, здійснюється  після  перерахування  Держенергоефективності бюджетних коштів, що підлягають  відшкодуванню позичальникам, на рахунки  відповідних уповноважених установ  для погашення  частини  суми кредиту  відповідно до «Порядку використання коштів, передбачених  у державному бюджеті для здійснення  заходів  щодо ефективного  використання  енергетичних ресурсів та енергозбереження»  затвердженого постановою Кабінету Міністрів  України  від 17 жовтня 2011  року №1056 (зі змінами та доповненнями).

Відшкодування відсотків здійснюється за  кредитами залученими  на впровадження таких енергозберігаючих заходів:

1) для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання:

обладнання і матеріалів для облаштування індивідуальних теплових пунктів, у тому числі регуляторів теплового потоку за погодними умовами та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

обладнання і матеріалів для проведення робіт з термомодернізації внутрішньобудинкових систем опалення та систем гарячого водопостачання;

теплонасосної системи для водяної системи опалення та/або гарячого водопостачання та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до неї;

системи сонячного теплопостачання та/або гарячого водопостачання та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до неї;

обладнання і матеріалів для модернізації систем освітлення місць загального користування (у тому числі електропроводки, автоматичних вимикачів, ламп (крім ламп розжарювання), патронів до них);

вузлів обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засобів вимірювальної техніки (приладів обліку, лічильників), приладів-розподілювачів, автоматичних регуляторів температури повітря в приміщенні та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

багатозонних (багатотарифних) приладів обліку електричної енергії (лічильників активної електричної енергії) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

обладнання і матеріалів для проведення робіт з теплоізоляції (термомодернізації) зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;

світлопрозорих конструкцій з енергозберігаючим склом (крім однокамерних), у тому числі вікон та балконних дверей у квартирах, для місць загального користування (під’їздів), підвалів, технічних приміщень, горищ, та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

дверей для місць загального користування (під’їздів), підвалів, технічних приміщень, горищ та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

електричних котлів для водяної системи автономного теплопостачання або водяної індивідуальної (автономної) системи опалення та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

2) для населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

  • для населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання:

для одно- та двоквартирних житлових будинків:

- радіаторів водяної системи опалення, регуляторів температури повітря (в тому числі автоматичних), та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

- рекуператорів теплоти вентиляційного повітря та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

- теплонасосної системи для водяної системи опалення та/або гарячого водопостачання та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до неї;

- системи сонячного теплопостачання та/або гарячого водопостачання та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до неї;

- вузлів обліку води (гарячої, холодної), зокрема засобів вимірювальної техніки (приладів обліку, лічильників) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

- багатозонних (багатотарифних) приладів обліку електричної енергії (лічильників активної електричної енергії) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

- обладнання і матеріалів для проведення робіт з теплоізоляції (термомодернізації) зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;

- світлопрозорих конструкцій з енергозберігаючим склом (крім однокамерних), у тому числі вікон та балконних дверей, та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;

Протягом 2017 року відповідно до урядової Програми «теплих кредитів» у Вінницькому районі населенням отримано 211 кредитів на загальну суму 7289 тис. грн. для впровадження енергозберігаючих заходів, що свідчить про підвищення  рівня довіри населення до держави, а також про те, що населення все частіше схиляється до комплексного вирішення проблем енергозбереження.

 

VІ. Механізми формування та виконання Програми

 

1) Визначення джерел фінансування заходів з енерго- і ресурсозбереження:

‑ передбачається фінансування Програми за кошти районного бюджету (в разі необхідності досягнення загальнодержавних цілей – кошти державного бюджету на засадах співфінансування); інші джерела, незаборонені чинним законодавством України.

  - обсяг  коштів на реалізацію Програми щорічно визначається при затвердженні районного бюджету Вінницького району та, за потреби, коригується протягом року в межах можливостей районного бюджету.

2)  Стимулювання енерго- і ресурсозбереження:

- створення  механізму  пільгового кредитування заходів  з енергозбереження  для  населення та  ОСББ у Вінницькому районі.

Управління та моніторинг  за  ходом  виконання  районної  Програми  здійснює управління економіки районної державної адміністрації шляхом узагальнення поточної звітності  кредитно-фінансових  установ  з якими був укладений Договір  про співробітництво.

 

VIІ. Очікувані кінцеві результати реалізації Програми

 

Виконання Програми дасть змогу:

Збільшити кількість впроваджених енергозберігаючих заходів в районі та зменшити фактичне споживання  природного газу  на опалення населенням.

Показники затрат, продукту, ефективності, якості районної Програми інформатизації Вінницького району на 2018 – 2020 роки буде визначено в паспорті бюджетної програми.

 

VІІІ. Ресурсне забезпечення районної Програми інформатизації Вінницького району на 2018 – 2020 роки

                                                                                                   тис.грн.

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми

2018 рік

2019 рік

2020 рік

Всього витрат на виконання програми

1

2

3

4

5

Обсяг ресурсів всього, в тому числі:

200,0

200,0

200,0

600,0

Державний бюджет

-

-

-

-

Районний бюджет

200,0

200,0

200,0

600,0

кошти інших джерел

-

-

-

-


VІІІ. Перелік завдань і заходів районної Програми енергозбереження для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Вінницького району на 2018 – 2020 роки

 

№ з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів програми

Термін виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовані обсяги фінансування (вартість), тис.грн., в тому числі:

Очікуваний результат

Всього

2018

2019

2020

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Впровадження енергозберігаючих  заходів серед  населення  та ОСББ

Компенсація  відсоткової  ставки   3% річних по кредитам на заходи  з енергозбереження  та придбання  котлів  на альтернативному  виді палива для  населення  та  ОСББ 

2018-2020 роки

Вінницька районна державна адміністрація

Управління економіки районної державної адміністрації

Районний бюджет

600,0

200,0

200,0

200,0

Зменшення споживання  природного газу населенням

 

 

Керівник апарату районної

  державної адміністрації                                                                                                                                 О.Л.ОРЛОВСЬКА

 

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.