Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36488394
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
8702
24197
32899
36330641
398211
828250
36488394

Ваш IP: 54.81.185.66
19 березня 2024 08:34

Андрій Парубій взяв участь у церемонії відкриття Порталів Акта проголошення незалежності України та Конституції України у Верховній Раді України

Відкриваючи у п’ятницю, 15 лютого, урочистий захід, Андрій Парубій розповів присутнім, що з самого початку своєї роботи у якості Голови Верховної Ради для нього було важливо забезпечити прозорість роботи Верховної Ради, а також «наповнити український парламент українським змістом».

Голова Верховної Ради нагадав, що першим відкритим у стінах Парламенту Порталом символів України був центральний Портал Державного Прапору України у кулуарах першого поверху – того самого прапору, що був внесений до сесійної зали Верховної Ради 24 серпня 1991 року. «Продовжуючи цю традицію, сьогодні у стінах Парламенту відкриваються два нових портали – це портал, де розміщена Конституція України - документ, прийнятий у стінах Верховної Ради України, і портал, що зберігатиме Акт проголошення Незалежності - ключовий документ, який дав початок відродження сучасної української державності», - зазначив він.

Голова Парламенту повідомив, що у парламентах інших країн велику вагу надають державним артефактам. Тому для нього було вкрай важливим, щоб і в Українському парламенті «знайшлося місце і була віддана шана ключовим атрибутам сучасної української державності». «Ми думаємо і дбаємо про майбутнє. Ми проводимо реформи і зміни для того, щоб українське майбутнє було європейським, для того, щоб Україна утвердила свою державність і стала членом ЄС і НАТО», - наголосив він.

За словами А.Парубія, «дуже важко мати правильні орієнтири на майбутнє, якщо не пам’ятати своєї історії, не пам’ятати свого ґрунту, не пам’ятати корені і не мати фундаменту». На думку Голови Парламенту, цей прапор і документи, Акт проголошення Незалежності і Конституція «нагадують нам про головне – про Українську Державу, про її відродження, нагадують про те, наскільки важливо сьогодні захистити нашу державність, нагадують про всі ті покоління українців, які боролись за українську Державність».

Також Андрій Парубій назвав відкриття Порталів «черговим етапом відкритості Українського парламенту». У 2016 році Верховна Рада України приєдналася до Декларації відкритості парламенту і стала учасницею ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»».

У цьому контексті Голова Верховної Ради розповів, що за останні роки кардинально збільшилася кількість відвідувачів і екскурсій в українському парламенті. «Ми розгорнули широку програму залучення молоді, делегацій з регіонів, делегацій з інших країн для ознайомлення з роботою українського парламенту», - зазначив Голова Парламенту та додав, що «фактично хол Верховної Ради став публічним громадським простором, де постійно відбуваються екскурсії». Він поінформував присутніх, що за минулий 2018 рік Верховну Раду відвідали 935 екскурсійних груп, понад 30 тисяч відвідувачів як з України, так і з закордону.

А.Парубій розповів про велику кількість застережень щодо реалізації ідеї відкритості парламенту у зв’язку з тим, що це небезпечно у час воєнної агресії, коли можуть бути спроби дестабілізації всередині самого парламенту. «На це я сказав, що відкритість для нас є важливішою, що наша відкритість – це і є найбільша наша безпека і захист від будь-яких провокацій», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

Андрій Парубій подякував Апарату Верховної Ради України, організаторам, натхненникам і виконавцям цієї роботи та привітав усіх  з відкриттям порталів у Верховній Раді України, як з «іще одним етапом наповнення українського парламенту українським духом і українським змістом».

Голова Верховної Ради подякував також присутнім на церемонії Президенту Європейського Парламенту у 2002-2004 роках Пету Коксу, голові делегації в Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ Ребеці Хармс, голові Представництва ЄС в Україні Хюгу Мінгареллі у контексті події, що відбулася сьогодні вранці – підписання Розпорядження про створення Офісу реформ у Верховній Раді України, адже, за його словами, «це буде ще одним важливим стимулом для зміцнення інституційної спроможності Українського парламенту».

А.Парубій повідомив, що у рамках програми відкритості парламенту за кілька місяців буде реалізовано ще одну ідею, «яка виникла і була обговорена на Діалогах Моне». Йдеться про створення у головному будинку Верховної Ради парламентського освітнього центру, де діти, які відвідують парламент з екскурсіями, зможуть не тільки оглядати, а й відвідувати презентаційні уроки про український парламентаризм та історію України. За словами Голови Парламенту, «це буде ще один крок до відкритості, до комунікації Верховної Ради України з суспільством». 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.