Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37412688
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
20854
42235
154007
37138079
583212
741627
37412688

Ваш IP: 3.145.17.46
27 квітня 2024 22:27

«Ментальне здоров’я: плекаємо стійкість»: на Вінниччині провели тематичні заходи з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров'я

Щороку 10 жовтня у всьому світі відзначається День ментального здоров’я.

З цієї нагоди на Вінниччині відбувся захід «Ментальне здоров’я: плекаємо стійкість» в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

До заходу долучилися представники влади, громадські організації-партнери, науковці, лікарі, педагоги, соцпрацівники, бізнеси і ті експерти, завдяки яким на рівні держави відбуваються зміни у напрямку розбудови системи психосоціальної підтримки населення.

Начальник ОВА Сергій Борзов підкреслив, що в умовах війни тема ментального здоров'я актуальна як ніколи раніше.

«Завдяки ініціативі Першої леді Олени Зеленської ментальне здоров'я стало частиною державної політики. За статистикою фахівців, приблизно 800 тис. жителів області потребують психологічної підтримки. Це майже 70% наших громадян, які мають близьких або знайомих, що загинули або отримали поранення під час війни. Окрім того, на сьогодні в області проживають 160 тис. ВПО, які бачили на власні очі жахіття війни та пройшли пекло бойових дій», - зауважив Сергій Борзов.

Також Начальник ОВА додав, що при ОВА створена робоча група, яка відпрацьовує чітку міжвідомчу координацію влади і громад для надання психологічної допомоги жителям регіону.

Налагоджена система, яка включає 63 медичних заклади, 1268 закладів освіти та 16 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги.

«Для відбудови України нам потрібно зберегти як фізичне, так і метальне здоров’я.  Це має стати звичною справою кожного. Адже нація переможців – здорова нація!» - наголосив очільник області.

Звертаючись до присутніх, народна депутатка України Ірина Борзова зазначила, що війна торкнулася кожного мешканця нашої держави, а особливо наслідки вторгнення відчули діти.

«З початку повномасштабної війни майже 44% українських родин були роз'єднані. Це вплинуло на емоційний стан дітей. Крім цього, діти та підлітки, як і всі ми, відчувають сьогодні страх: за своє життя та життя рідних. Часто вони  відчувають самотність, соціальну ізоляцію, складність з адаптацією, особливо це стосується ВПО. Також є діти, які побачили смерть на власні очі, пережили окупацію, втратили своїх батьків та ті, які чекають близьких з фронту. Тому в такий важкий час доросле оточення повинно приділяти більше уваги та надавати їм підтримку» - зауважила Ірина Борзова.

Про напрацювання Вінниччини щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я розповіла Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

«Величезний пласт роботи приділяється основним цільовим групам, яким чи не найбільше потрібна психосоціальна підтримка та допомога. Це військові, рідні захисників і захисниць та всі, хто втратив своїх близьких у війні. Також у пріоритеті - внутрішньо переміщені особи, які бачили війну на власні очі, пережили окупацію...Допомоги потребують як діти, так і дорослі,  - підкреслила Наталя Заболотна.

Вона також наголосила, що робота з родинами захисників і захисниць, що здійснюється відповідно до Наказу Начальника ОВА Сергія Борзова щодо підтримки таких сімей, має проводитися на всіх рівнях та в кожній громаді.

Також для родин ВПО та військових працює в області функціонує єдина гаряча лінія 15-26.

«Щоб розбудувати систему ментального здоров'я на Вінниччині, працюємо в усіх громадах. Ми чітко розуміємо наші завдання. Програма ментального здоров'я "Ти як?" покликана об'єднати зусилля усіх фахівців з державного, комунального, неурядового сектору, всіх галузей: освіти, охорони здоров'я, соціальної сфери, поліції і ДСНС. Тобто всіх спеціалістів, які володіють необхідними навичками та мають ресурс для того, щоб сформувати систему надання якісних послуг тим людям, які їх потребують», - зауважила Наталя Заболотна.

Крім цього, під час заходу присутні мали змогу ознайомитися з оглядовими результатами анкетування оцінки потреб населення, що було проведено в усіх областях України. Їх презентувала обласний координатор «Всеукраїнської програми ментального здоров’я» Олена Бессараба.

У Вінницькій області опитування пройшли близько восьми тисяч респондентів, серед яких приблизно п'ять тисяч отримувачів послуг та близько трьох тисяч надавачів. Були охоплені сфери охорони здоров'я, освіти, соціального захисту, інші сектори та громадські організації.

Згідно із результатами опитування, отримувачі та надавачі віддають перевагу офіційним джерелам інформації, а також знайомим психологам та психіатрам.

На запитання «З ким би Ви хотіли поговорити про стрес, його наслідки та їх подолання?» більше 50% респондентів надали перевагу психологам, а близько 16% - сімейним лікарям та іншим фахівцям. Середня оцінка задоволеності наданих послуг за п'ятибальною шкалою становить 4,3 у більшості сфер.

Також з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров'я сьогодні на Європейській площі провели тематичний флешмоб та вуличний івент "Подорож до ментального здоров'я". Всі очі мали змогу пройти тест щодо психоемоційного стану та поспілкуватися з психологами-волонтерами.

Плекаємо стійкість разом. Піклування про ментальне здоров’я має стати звичною справою кожного.

 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.