Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36736916
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
2449
27120
110732
36455495
646733
828250
36736916

Ваш IP: 18.234.232.228
29 березня 2024 01:49

Росія масово порушує норми Загальної декларації прав людини на окупованих нею українських землях - Президент

Навіть ще кілька років тому світова спільнота була переконана, що реалізація принципів Загальної декларації прав людини є точно незворотною, у світі створені міжнародно-правові механізми для їх захисту, а Рада Безпеки ООН зможе запобігти їх порушенню. Однак, виявилося що у 21-му столітті Росія - держава-постійний член Ради Безпеки ООН здійснила анексію Криму і вчинила агресію, окупувавши частину території України. Окрім цього, норми Загальної декларації прав людини масово порушуються на українських територіях, що знаходяться під окупацією Росії. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час участі у Форумі до 70-річчя ухвалення цього документа.

«На жаль, виявилося що це абсолютно не так. У 21-му столітті РФ, держава-постійний член Ради Безпеки ООН, здійснила анексію Криму і вчинила агресію, окупувавши частину території України. Норми Загальної декларації прав людини масово і послідовно порушуються на українських територіях, що знаходяться під окупацією Росії», - сказав Петро Порошенко.

«З початку збройної агресії Російської Федерації проти України, за даними ООН 10 тисяч людей вбито, понад 23 тисячі зазнали поранення. Численні випадки умисних вбивств та позасудових страт, викрадення та кидання людей у підвали або утримання в нелюдських умовах російських в’язниць, катування, пограбування та інші злочини, зафіксовані різними об’єктивними міжнародними організаціями у їх звітах та представлені світу», - констатував Глава держави.

«Саме Росія несе повну відповідальність за порушення прав людини на окупованих територіях. Про це зазначено в абсолютній більшості міжнародних документів, які ухвалені авторитетними міжнародними організаціями, зокрема, такими як Організація Об’єднаних Націй, Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Парламентська Асамблея Ради Європи та численні інші організації», - наголосив Президент.

Ситуації у незаконно анексованому Росією Криму Петро Порошенко приділив окрему увагу. «Якщо коротко характеризувати ситуацію з правами людини на території Криму, то це – свавілля, безправ’я, тотальна мілітаризація. Але тут коїться ще один злочин. Нищиться цілий народ - кримські татари. Окупаційна влада прагне зробити те, що не вдалося Сталіну – знищити лідерів, оголосивши Меджліс «екстремістською організацією», зруйнувати ідентичність і розчинити корінний народ Криму в російському «плавильному котлі», - наголосив Президент.

Він нагадав, що у грудні минулого року Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію щодо порушення прав людини на окупованому півострові. Проект резолюції, внесений з ініціативи Петра Порошенка, підтримали 70 держав світу.

Президент нагадав, що Загальна декларація прав людини була ухвалена Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй 10 грудня 1948 року. «То був час, коли людство щойно пройшло через жахіття Другої світової війни. Тоді людство почало будувати новий повоєнний світ. В його основу було покладене розуміння, що життя, рівність і свобода людей є найбільшими цінностями і що міжнародне співтовариство має будувати надійні механізми для захисту цих цінностей», - сказав він.

«Необхідно було зробити все заради створення світу, в якому люди будуть мати свободу слова і переконань, будуть вільні від страху і нужди - саме так звучить основний, ключовий і принциповий меседж Декларації», - додав Петро Порошенко.

Глава держави назвав промовистим той факт, що вже тоді делегація Радянського Союзу утрималася під час голосування за цей важливий документ. «Імперія, що вчинила такі злочини як Голодомор - геноцид українського народу, депортацію кримськотатарського народу, та скоїла незчисленну кількість інших злочинів проти людяності, не могла прийняти саму ідею цінності окремої людини», - сказав він зазначивши, що «володарі Кремля передбачали, напевно, силу ідей, покладених в основу Декларації, і боролися проти них». «Ці ідеї ширилися світом, їх не могла спинити жодна «залізна завіса», яку того часу побудував Кремль. Правозахисний рух підривав основи імперії», - констатував Президент.

Він також зазначив, що цього року виповнилося 30 років з дня створення Української Гельсінської Спілки, яка першим своїм завданням визначила «сприяти ознайомленню широких кіл української громадськості саме з Декларацією прав людини».

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.