Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36497576
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
17884
24197
42081
36330641
407393
828250
36497576

Ваш IP: 54.242.75.224
19 березня 2024 15:59

«Співпраця з Парламентською асамблеєю НАТО є пріоритетною для Верховної Ради України», - Андрій Парубій під час зустрічі з Президентом ПА НАТО Расою Юкнявічєнє

Під час зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї НАТО Расою Юкнявічєнє у вівторок Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав її із нещодавнім призначенням на цю посаду. Він нагадав, наскільки «відчайдушною і сильною була підтримка» України з боку пані Юнкявічєнє під час її перебування на різних посадах.

А.Парубій підкреслив, що для України зараз дуже важлива сильна підтримка з боку ПА НАТО, «адже для України це один з ключових пріоритетів зовнішньої політики». «Цей пріоритет ми закріпили декілька років тому на законодавчому рівні, - сказав він. - А декілька тижнів тому розпочали процес внесення цього положення до Конституції України – положення про вступ України в НАТО».

За словами Голови Парламенту, «дуже важливо, щоб ніхто і ніколи не зміг ревізувати цей напрям зовнішньої політики в Україні». «Внесення змін в Конституцію гарантує таку незворотність», - наголосив він і назвав «великою честю» рішення про проведення засідання Асамблеї ПА НАТО у Києві у 2020 році: «Для нас це важливий знак і велика подія. Це свідчення того, який великий шлях пройшли ми спільно».

А.Парубій підкреслив, що Україна виконує домашнє завдання по адаптації українського законодавства і Збройних сил України до стандартів НАТО. Він нагадав, що у червні поточного року ухвалено Закон «Про національну безпеку» як рамкового, що визначає реформу усього сектору безпеки. Голова Парламенту також повідомив, що на черзі завершення інших законів із реформи сектору безпеки. «Це і лібералізація військово оборонного комплексу і торгівлі, створення комітету розвідки у Верховній Раді України, який здійснюватиме загальний нагляд, закон про реформу СБУ і розвідувальних органів. Це все кропітка робота, але ми твердо йдемо шляхом приведення українських сил безпеки і сектору безпеки до стандартів НАТО. Я впевнений, що наша співпраця зробить ще сильнішою співпрацю з НАТО», - наголосив він. 

А.Парубій поінформував про поточну ситуацію в Україні, наголосивши, що українські воїни захищають європейські цінності, відчуваючи щоденно небезпеку і агресію у всіх сферах, а не лише мілітарній: енергетичній, економічній, гуманітарній, інформаційній.

Окрему увагу політик приділив інформаційній та кібербезпеці, оскільки «країна входить у виборчий рік». Голова Парламенту передбачає масовий вплив на перебіг виборів з боку Росії. «Ціль Путіна – мати вплив на всю територію Україну, а не лише Луганську та Донецькі області, і на наступних виборах повернути лояльну до нього владу в Україні. Буде вирішуватись геополітична ситуація у світі в цілому», - наголосив Голова Верховної Ради. Він також повідомив, що на цьому пленарному тижні планується розглянути законопроект про виділення значних коштів на кібербезпеку, та зауважив, що «російські ЗМІ – це не мас-медіа, а й прямий спосіб атаки і інформаційної агресії, якій необхідна протидія». У цьому контексті А.Парубій зазначив, що «зі зміною світу необхідна і зміна парадигм: має бути переосмислення інформаційних зусиль». 

Своєю чергою, Раса Юкнявічєнє висловила глибоке розуміння ситуації в Україні та відзначила, що питання України залишається пріоритетним на порядку денному ПА НАТО. Окрім, того вона відзначила важливість внесених змін до Конституції України, які закріпили євроатлантичні прагнення українського народу. Р. Юкнявічєнє також відзначила активність роботи української делегації на чолі з Іриною Фріз та запевнила у всебічній підтримці України і поглиблені подальшої співпраці. «Для нас важливо мати тісні відносини. Співпраця з Україною є одним з пріоритетів Парламентської Асамблеї», - наголосила вона і підкреслила важливість не лише набуття членства в НАТО, але й зробити незворотнім цей процес також.

Президент ПА НАТО підкреслила важливу роль Українського парламенту у всіх процесах: інтеграції по лінії суспільства, процесах економіки, боротьби з корупцією тощо. Вона висловила велику подяку українцям за захист європейських цінностей і свободи.

У зустрічі також взяла участь Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПА НАТО Ірина Фріз.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.