Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36487540
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
7848
24197
32045
36330641
397357
828250
36487540

Ваш IP: 52.205.218.160
19 березня 2024 07:40

Україна та Туреччина мають надзвичайно великі перспективи співпраці - Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що Україна та Туреччина мають значні перспективи розвитку двостороннього співробітництва, про що засвідчили сьогоднішні перемовини та засідання Стратегічної ради високого рівня.

«Сьогодні ми мали дуже теплі, дружні переговори – майже дві години віч-на-віч, а потім ще дві години у форматі організації. Це свідчить про те, наскільки широкий був порядок денний питань, які стоять для двостороннього співробітництва і координації наших дій на міжнародній арені», - сказав Глава держави під час спільної прес-конференції з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом.

«Я мав чудову нагоду ще раз пересвідчитися, що в особі Президента Ердогана ми маємо надійного, доброго друга і партнера для України», - додав Петро Порошенко.

Сьоме засідання Стратегічної ради високого рівня, яке пройшло під головуванням президентів України та Туреччини, Глава Української держави назвав надзвичайно продуктивним.

«Переговори засвідчили високий рівень взаєморозуміння і ефективне долання будь-яких перешкод, які ми на сьогоднішній день ми прибираємо в економічній, політичній, гуманітарній і соціальній сферах відносин між нашими державами», - констатував він.

Зокрема, за словами Петра Порошенка багаторічна плідна взаємодія з Турецьким агентством співробітництва і координації сьогодні отримала нові правові рамки після підписання Угоди про співробітництво у сфері розвитку. «І ми будемо дуже дякувати, якщо це співробітництво буде, в тому числі і щодо інфраструктурної розбудови, стосуватиметься і українського Донбасу», - зауважив він.

Також Президент відзначив прогрес, якого досягли дві країни у транспортній сфері, особливо у напрямку лібералізації двосторонніх вантажних перевезень. «Це крок до належного використання транзитних можливостей України та Туреччини і ці транзитні можливості з’єднують Європу з Близьким Сходом, Центральною Азією і ми точно маємо тверді наміри розвивати цю співпрацю», - підкреслив Глава держави.

Також Президент констатував результативну співпрацю у військово-технічній сфері.

Окрему увагу Петро Порошенко звернув на розвиток співробітництва у культурній сфері і подякував за відзнаку фільму «Донбас» відомого українського режисера Сергія Лозниці премією кінофестивалю Боаз’ічі у Стамбулі. «Приємно, що розвитком культурно-гуманітарних обмінів також є художній фільм «Кіборги», який вийшов на великий екран в Туреччині. Я думаю, що це також свідчить про вагомі результати у сфері культурної співпраці», - сказав Глава держави.

Президент також анонсував відвідання завтра підприємств оборонного комплексу, відкриття консульства в Анталії, яке покращить консульське обслуговування українських громадян, які приїхали на відпочинок чи постійно проживають у Туреччині.

«Перспективи нашої співпраці є надзвичайно великими. Ми маємо захищати людей і я впевнений, що наступним завданням у напрямку захисту є завершення роботи над двосторонньою угодою про соціальний захист. Ми з паном Президентом поставили ці завдання сьогодні», - сказав Петро Порошенко.

«Ці перспективи дуже добре розуміють і в Анкарі, і в Києві і вони несуть взаємну вигоду. Це розуміють і в Анкарі, і в Києві і я з приємністю можу констатувати, що наша співпраця з Президентом Ердоганом, наша співпраця з Туреччиною має дуже важливий стратегічний характер», - додав він.

Глава держави також зазначив, що радий знову бути на гостинній турецькій землі, адже сьогодні мав зустрічі не просто з керівництвом сусідньої країни, а одним із ключових партнерів України на зовнішній арені.

Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган, у свою чергу, також висловив задоволення візитом Президента України.

«В цьому році ми відзначаємо 100-ту річницю встановлення дипломатичних відносин з Україною. Османська імперія стала однією з перших держав, яка у 1918 році визнала молоду державу - Українську Народну Республіку. І сьогодні ми розвиваємо наші стосунки саме з візією того періоду», - нагадав він.

Реджеп Таїп Ердоган зазначив, що з часу створення такого інструменту, як Стратегічна рада високого рівня двосторонні відносини України та Туреччини вийшли на рівень стратегічного партнерства.

«Завдяки цьому ми з кожним роком зміцнюємо наші стосунки і будемо продовжувати їх зміцнювати», - переконаний він.

Серед досягнень за останні роки Президент Ердоган назвав можливість громадян двох країн здійснювати взаємні поїздки за ID-картками. «Протягом 2018 року кількість громадян України, які відвідали нашу країну вже перевищили 1 млн осіб», - зазначив він.

«З кожним днем посилюється і розвиваються наше співробітництво у галузі військово-промислового комплексу. Наші компанії готові вже ставити свої підписи під спільними проектами», - додав Президент Туреччини.

«Такі засідання дають нагоду для окреслення рамок відповідальності один перед одним. Щойно ми з моїм колегою Президентом Порошенком підписали Спільну заяву за результатами нашого спільного засідання. Цей документ до наступного засідання, яке ми проведемо в Києві, буде нашою «дорожньою картою», - сказав Реджеп Таїп Ердоган.

Він також зазначив, що Туреччина слідкує за процесом реформ в Україні і висловив переконання, що «успішність України в цьому процесі піде на користь не тільки Україні, а й всім країнам регіону».

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.