Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36484746
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
5054
24197
29251
36330641
394563
828250
36484746

Ваш IP: 54.226.222.183
19 березня 2024 05:22

Україна та Вселенський Патріархат підписали Угоду про створення незалежної української Церкви

Президент Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали Угоду «Про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським Патріархатом». Це Угода про співпрацю у створенні незалежної православної Церкви в Україні, Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність української Церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю.

Глава Української держави  наголосив, що сьогоднішній день є історичним для створення незалежної української автокефальної православної Церкви, адже сьогодні відбулося підписання Угоди про створення незалежної української Церкви.

«Угода, яку ми сьогодні підписали, робить всі умови для того, щоб процес підготовки до Собору, процес надання Томосу був приведений у абсолютно чітку відповідність до канонів православної Церкви. Я вітаю всіх вас з підписанням цієї Угоди. Хочу наголосити, що третє листопада – це історичний день для створення української автокефальної православної Церкви», - наголосив Петро Порошенко.

«Сьогодні історичний день. Історичний день, який був започаткований з перших днів відновлення незалежності України, коли українці прагнули і молилися для того, щоб Господь послав їм незалежну автокефальну єдину помісну українську православну Церкву», - додав Президент.

«Закликаю українців молитися – за мир, за єдність української Церкви. Молитися за те, щоб Господь не допустив провокацій, яких так прагнуть наші вороги, щоб Господь не допустив крові. І ми будемо робити все можливе для того, щоб якнайшвидше ми змогли завершити процедуру надання Томосу українській Церкві Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм», - також сказав Глава держави.

Вселенський Патріарх Варфоломій також підкреслив, що сьогодні важливий історичний момент для двосторонніх зв`язків, але також і для православ`я в цілому.

«Щойно ми підписали Договір про співпрацю між Вселенським Патріархатом і Україною і цей Договір допоможе прискорити надання автокефалії православній Церкві в Україні», - зазначив Патріарх Варфоломій.

Його Всесвятість підкреслив: «Це право - мати автокефальну Церкву, і це бажання, яке ви мали багато років здійснюється у ці дні».

«Так як це право мали інші народи Балкан, які отримали автокефалію від Матері-Церкви. Це є виключне право Матері-Церкви дарувати автокефалію, коли вона вважає за доцільне, коли всі умови готові для цього процесу», - особливо наголосив Вселенський Патріарх.

Він висловив переконання, що рішення про автокефалію призведе до єдності всіх православних в Україні, бо вже 30 років вони перебувають у розділенні.

«Нова автокефальна Церква об`єднає всіх віруючих православних в Україні. І ця нова церква увійде у сім’ю православних церков. І всі ми разом будемо працювати для добра наших віруючих і для слави Божого імені», - сказав Патріарх Варфоломій.

               

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.