Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36728787
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
21440
24751
102603
36455495
638604
828250
36728787

Ваш IP: 34.227.112.145
28 березня 2024 18:13

Гриби

Начальник відділу цивільного захисту районної державної адміністрації Олексій Ілик та завідувач ІІ Вінницьких міських курсів Цивільної оборони навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області  попереджають про небезпеку отруєння грибами та надають РЕКОМЕНДАЦІЇ НАСЕЛЕННЮ щодо безпечного збирання та вживання грибів. Люди з давніх давен  використовують гриби як продукт харчування. Їх вживають солоними, смаженими, вареними, готують салати і соуси. Високопоживні плодові тіла і капелюшки грибів містять вітаміни, білки і інші корисні речовини. Першими на початку травня з'являються сморчки, строчки і шампіньйони.

У середині червня - підберезники, а потім маслюки, сироїжки, підосиновики. Найпізніші - вже восени з'являються маслюки.

Гриби - велика група організмів, що налічує близько 100 тис. видів, але, наприклад, більше ніж з 200 видів капелюшних грибів їстівними вважаються тільки 20 видів.

Гриби поділяються на такі групи:

- їстівні - їх налічують до 500 видів, використовується 80-100 видів;

- умовно їстівні - мають поганий гіркий смак;

- неїстівні - мають неприємний запах, поганий смак;

- отруйні - мають токсичні речовини. Таких грибів близько 80 видів.

Багато їстівних грибів мають своїх отруйних „двійників”.

Отруєння - це порушення функцій організму, спричинене потраплянням з навколишнього середовища токсичних речовин, що не можуть буті знешкоджені внутрішніми силами організму.

Отруєння  бувають: побутові, виробничі , речовинами, що є хімічною зброєю.

У побуті найчастіше зустрічаються харчові отруєння, причини  яких полягає у споживанні зіпсованих продуктів.

З усіх харчових отруєнь найнебезпечнішим є отруєння грибами.

Смер­тельно отруйний гриб — бліда поганка — широко відомий як тонкий білий гриб з характерною „спідничкою” на ніжці біля шляпки. Але це не найпоширеніший її різновид. Дуже легко сплутати молоду бліду поганку і молоду печерицю. Є різнови­ди, що вміло маскуються під сироїжку. Вживання отруйних грибів в кращому разі може викликати сильне отруєння, а в гіршому - смерть.

Отруйні речовини, які містяться всередині гриба, не руйну­ються під час термічної обробки, засолення чи висушування. До­статньо невеликого шматочка, щоб смертельно отруїтися. Клінічна картина отруєння блідою поганкою нагадує картину захворювання на холеру.

Найнебезпечнішим грибом вважається блідна поганка і її різновиди, при отруєнні її токсинами реєструється до 99% летальності потерпілих. Небезпечним  є те, що отруєння блідою поганкою має свій прихований період. Тільки через 6—8 годин починаються блювання, сильний біль у животі, пронос, виділяється холодний піт. Далі спостерігаються уповільнення пульсу, судоми, послаблення серцевої діяль­ності. Через деякий час стан потерпілого поліпшується, але не надовго. Напади повторюються впродовж кількох днів і через 5—10 діб настає смерть.

Якщо є підозра на отруєння, слід негайно промити шлунок блідо-рожевим розчином перманганату калію, що сприяє швидкому окисненню отрути. Категорично забороняється вжи­вати молоко, оскільки воно прискорює всмоктування токсич­них речовин крізь стінки кишечника в  кров. Для адсорбції ток­синів застосовують активоване вугілля. Хворого терміново кладуть у лікарню.

Симптоми  отруєння грибами

Розрізняють чотири  групи отруєння людей грибами, у тому числі:

Перша група - отруєння грибами строчками, виявляється через 6-10 годин, з’являється слабкість, нудота, блювота іноді розлад шлунку.

Друга група - отруєння блідною поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8 - 24 години, раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока імовірність смертельних наслідків.

Третя група - отруєння мухоморами виявляється через 30 хвилин - 6 годин, з’являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Рідко наступає смерть.

Четверта група - отруєння опеньками несправжніми, жовчним і чортовим грибом та не специфічне отруєння їстівними грибами при неправильному приготуванні, зберіганні та заготівлі. Відсутні загальні ознаки отруєння, яку виявляється через 30 хвилин - 2 години розладнанням шлунково-кишкового тракту.

Загальна ознака отруйності всіх грибів - яскраво виражений червоний колір. Криваво-червоні розлучення на ніжках, кольори крові, що запеклася, трубчастий шар під капелюшком, вмить виступаючий на зрізах рожевий сік, рожевіюча або синіюча м'якоть на зламах - у трубчастих грибів.

У пластинчастих - потовщена клубнеподібна підстава ніжки, непропорційно довга тонка ніжка, бавовняний комірець на рівні країв ламкого капелюшка, білі пластинки.

Правила збирання грибів

1. Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що сморід їстівні.

2. Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не кладіть у їжу і не пробуйте сирими на смак.

3. Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне на бульбу потовщення, піхву (як у червоного мухомора), не куштуйте їх.

4. Коли збираєте пластинчасті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх цілою ніжкою, щоб не допустити помилки, про яку згадано у попередньому пункті.

5  Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, зморщених, червивих, зіпсованих.

6. Не їжте сирих грибів.

7. Якщо ж зустрінете в лісі бліду поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залишайте для лосів.

Профілактика отруєння грибами

1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.

4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.

5. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.

6. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути  захворювання ботулізмом.

7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

8. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

9. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний. Отруйні гриби мають як приємний, так і неприємний  запах. Бліда поганка пахне майже так, як і печериця;
  • усі гриби в молодому віці їстівні;
  • личинки комах, черв'яки і равлики не чіпають отруйних грибів. Личинки і слимаки поїдають як отруйні, так і їстівні гриби;
  • опущені у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.;
  • цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
  • отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин;
  • сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.

 

ПЕРШ  НІЖ  ВЖИВАТИ  ГРИБИ  ПОДУМАЙТЕ  -  ЧИ  ВАРТО РИЗИКУВАТИ  СВОЇМ  ЖИТТЯМ  ТА ЗДОРОВ'ЯМ.


Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.