Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36487245
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
7553
24197
31750
36330641
397062
828250
36487245

Ваш IP: 3.239.214.173
19 березня 2024 07:25

Про проведення підготовчих курсів зі стипендіальним забезпеченням для молоді з тимчасово окупованих територій

За ініціативи Президента України, 03 липня 2020 року Верховною Радою України внесено зміни до Закону України "Про вищу освіту", якими, зокрема, встановлено, що особи, місцем проживання яких є тимчасово окуповані території окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених. пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть за бажанням разово скористатися правом на безоплатне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти (далі - ЗВО) з наступним вступом до відповідних закладів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 р. № 383 затверджено Порядок використання коштів, передбачених. у державному бюджеті для забезпечення реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим там. Севастополя (далі - Порядок).

Зазначеним Порядком передбачається, що відповідні кошти, зокрема, будуть спрямовані на підготовку, забезпечення та проведення безоплатного навчання на курсах (відділеннях) з підготовки до вступу до державних. закладів вищої освіти (далі - підготовчі курси) молоді з числа осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, територія населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (далі - молодь), яка у поточному навчальному році завершила здобуття повної загальної середньої освіти (в частині оплати послуг з організації та проведення підготовчих курсів, оплати проживання у гуртожитках та виплати під час навчання на підготовчих курсах стипендії у розмірі двох прожиткових мінімумів на одну особу в розрахунку на місяць, організації        та проведення заходів психологічного, культурно-освітнього. Спортивного спрямування протягом часу навчання на підготовчих курсах та інших витрат, пов'язаних з організацією підготовчих курсів).

Згідно з пунктом 5 Порядку, в рамках безоплатного навчання молоді на підготовчих курсах визначаються до 25 закладів вищої освіти, при цьому критеріями для їх відбору, зокрема, є кількість осіб, які вступили до закладів вищої освіти у межах установлених квот прийому у попередньому році, регіональне представництво закладів вищої освіти.

Так, наказом Мінреінтеграції від З 1 травня 2021 року № 121 визначено перелік закладів вищої освіти державної форми власності, в яких запроваджуються підготовчі курси для молоді, яка у поточному навчальному році завершила здобуття повної загальної середньої освіти:

  1. Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка.
  2. Горлівський інститут іноземних мов Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет».
  3. Державний вищий навчальний заклад «Донбаський державний педагогічний університет».
  4. Державний вищий навчальний заклад «Донецький національний технічний університет».
  5. Державний вищий навчальний заклад «Приазовський державний технічний університет».
  6. Державний заклад «Луганський державний медичний університет».
  7. Донбаська державна машинобудівна академія.
  8. Донецький національний медичний університет.
  9. Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського.
  10. 10. Житомирський державний університет імені Івана Франка.
  11. Ізмаїльський державний гуманітарний університет.
  12. Київський національний університет імені Тараса Шевченка.
  13. Луганський національний аграрний університет.
  14. Львівський національний університет імені Івана Франка.
  15. Маріупольський державний університет.
  16. Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут».
  17. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» ..
  18. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».
  19. Одеська національна академія харчових технологій.
  20. Полтавська державна аграрна академія.
  21. Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля.
  22. Університет державної фіскальної служби України.
  23. Херсонський державний аграрно-економічний університет.

 Звертаємо увагу, що для того, щоб взяти участь в підготовчих курсах, молоді необхідно:

  1. Обрати заклад вищої освіти (далі - ЗВО) із списку, зазначеного вище.
  2. Звернутися до ЗВО будь-якими засобами зв'язку та отримати запрошення, яке дозволить не проходити самоізоляцію або обсервацію у зв'язку з перетином контрольного пункту в'їзду-виїзду.
  3. При перетині контрольного пункту в'їзду-виїзду показати друковане чи електронне запрошення, щоб майбутній слухач та особа, яка його супроводжує, не проходили обсервацію чи самоізоляцію.
  4. Приїхати до одного із визначених ЗВО у строк з 01 по 29 червня та особисто подати;

-заяву;

- копію паспорта ( свідоцтва про народження, іншого документа, що посвідчує особу) (за наявності);

- копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

(за наявності);

-реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності);

- 4 фото (3х4);

- освітню декларацію (документ, який містить інформацію щодо здобуття результатів навчання та проходження періодів навчання за курс повної загальної середньої освіти на тимчасово окупованих територіях України)- видається ЗВО для заповнення.

Навчатися на підготовчих курсах може особа з числа молоді, яка у поточному навчальному році завершила здобуття повної загальної середньої освіти. Навчання здійснюється лише один раз та лише в одному ЗВО.

  1. Стати слухачем та навчатися на підготовчих курсах з 29 червня по 31 серпня.

Під час проходження підготовчих курсів слухачі отримують стипендію у розмірі 4 588,0 грн, забезпечуються гуртожитком та залучаються до заходів психологічного, культурно-освітнього і спортивного спрямування.

За підсумками навчання на підготовчих курсах з кожної навчальної дисципліни слухачем складається підсумковий іспит. У разі успішного складання іспитів слухач отримує свідоцтво про проходження підготовчих курсів.

Контакти та адреси ЗВО, дні і години прийому документів та іншу необхідну          інформацію         можна        переглянути        за      посиланням:

https://docs.google.com/document/d/luntfXYpgHVkLOxieLT-d_504IgFEL4bJ/edit

Крім   того,           відповідна інформація          розміщена на      офіційному вебсайті          Мінреінтеграції ( https://www.minre.gov.ua/news/uvaga-strok-pryyomu-dokшnentiv-dlya-uchasti-v-programi-pidgotovchyh-kursiv-d1ya-molodi-z-tot ) та на сайті https://www.vstup-prosto.com/.

Контактна особа з вказаного питання від Мінреінтеrрації - Павло Кононенко, контактний номер (044) 355-14-58, внутрішній номер 207, електронна адреса Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.