Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36734450
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
27103
24751
108266
36455495
644267
828250
36734450

Ваш IP: 44.203.58.132
28 березня 2024 23:38

По обидва береги Бугу

Дійство було організовано ОКП «Вінницякіно», завдяки натхненній ідеї заступниці директора підприємства Валентини Погребняк, за підтримки депутата Вінницької обласної ради Сергія Кривешка, очільника громади Дмитра Науменка, голови Вінницької райдержадміністрації Михайла Демченка, і відбувалось біля Щітецького будинку культури.

На свято різдвяної пісні були запрошені аматорські колективи краю, аби в останній день новорічно-різдвяних свят віншувати народження та хрещення Ісуса Христа. Не дивлячись на досить прохолодну погоду мешканці Писарівської громади зібрались аби послухати різноманітних святкових пісень, що лунали далеко від місця проведення. Жоден колектив не повторився, кожен виконував іншу щедрівку або колядку, які милували слух присутніх своєю мелодійністю та майстерним співом.

«Виникла ідея створити свято яке б об’єднало мешканців краю, аби вони мали можливість показати свої творчі здобутки не тільки односельцям, а й мешканцям сусідніх громад, - розповідає Валентина Погребняк. – Так і народились «Різдвяні кіновечорниці» , хочу зауважити, що аматорські колективи із задоволенням погодились взяти у них участь. Навесні плануємо організувати фестиваль веснянок, адже, на мою думку, такі свята об’єднують громади та допомагають колективам розвивати свою творчість. Сьогодні протягом заходу ми почуємо від кожного колективу невеличку пісенну програму, в цей же час у приміщенні будинку культури транслюватимуться документальні фільми патріотичної тематики, затим для найменших глядачів демонструватимуть мультфільм у форматі 3D, сподіваюсь кожен відвідувач зможе знайти для себе щось цікаве».

Розпочалось дійство із благословення настоятеля Щітецького храму Святого Миколая отця Миколая. Він розповів про історію виникнення та глибокий зміст який закладено у колядки та щедрівки. Очільник Писарівської громади Дмитро Науменко привітав та подякував присутнім і гостям, які прибули на фестиваль, побажав гарних вражень та всіляких гараздів, зауважив, що вони завжди раді приймати на своїй території гостей та радіють, що саме на писарівській землі започатковано таку гарну традицію як «Різдвяні киновечорниці «По обидва береги Бугу», адже фестиваль покликаний об’єднати громади та їх мешканців у спільній любові до українських народних традицій.

Сергій Кривешко наголосив, що із задоволенням відгукнувся аби взяти участь в організації дійства та надав транспорт для підвезення учасників. «Адже Писарівська громада є для мене дуже близькою, із її головою я маю дуже добру співпрацю та дуже часто тут буваю. Мені приємно бути присутнім, тут, на такому гарному святі, бажаю всім гарного настрою та найкращих вражень», - наголосив обласний депутат.

Голова Вінницької районної державної адміністрації Михайло Демченко вітаючи учасників та гостей свята зауважив: «Я дуже радий бути присутній разом із Вами на сьогоднішньому заході, вітаю всіх Вас із новорічно-різдвяними святами, бажаю міцного здоров’я та процвітання громадам. Дякую Писарівському сільському голові Дмитру Науменку за запрошення та організаторам фестивалю за докладені зусилля, адже я переконаний, що такі заходи обов’язково мають бути, вони покликані об’єднувати сусідні громади та їх творчі колективи. Сьогодні ми зможемо насолодитись різноманітними традиційними щедрівками та колядками, що супроводжують український народ протягом століть. Звісно я не міг залишитись осторонь цього свята і завітав на фестиваль, адже вважаю, що представники влади мають бути із громадою краю як у важку так і в радісну хвилину. Вітаю учасників фестивалю та бажаю глядачам отримати безліч позитивних вражень та емоцій», - наголосив очільник райдержадміністрації.

Затим присутні поринули у магію щедрівок та колядок, які лунали із уст талановитих аматорів сцени. Першими на правах господарів виступав колектив «Різдвяний вертеп» Щітецького будинку культури. Затим по черзі тішили своєю майстерністю виконання традиційних українських новорічно-різдвяних пісень колективи: Писарівського будинку культури, «Джерело» із Парпуровець, «Хуторяни» (Мізяківські Хутори), «Надія» із Хижинець, аматори сцени із Великокрушлинецького, затим Комарівського будинків культури, «Берегиня» с. Сокиринці, «Промінь надії» с.Ксаверівка.

Кожен ансамбль тішив глядачів різноманітними талановито виконаними щедрівками або колядками. Під час виступу гурту із Мізяківських Хуторів народна поетеса Галина Фурса продекламувала власний вірш присвячений фестивалю «По обидва береги Бугу». Присутні не шкодували долонь, аплодували, підспівували та підтанцьовували.

Наприкінці дійства, коли глядачі вже трохи змерзли, вразив виступ юної але дуже талановитої учасниці колективу «Берегиня» із Сокиринець Зореслави Король. Розпочавши виступ вона своїм співом зачарувала глядачів, всі одразу затихли та здивовано переглядались, адже не кожного дня почуєш такий голос. «Це дар божий», - саме так відгукувались про спів талановитої дитини. Ще одну старовинну композицію дівчинка виконала акапелла разом із мамою, яка також є учасницею колективу.

Підсумовуючи побачене та почуте, можна з упевненістю сказати, що перший зимовий фестиваль «Різдвяні киновечорниці «По обидва береги Бугу» вдався та сподобався глядачам.

Джерело: комунальна регіональна газета "Подільська зоря"

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.