Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36727438
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
20091
24751
101254
36455495
637255
828250
36727438

Ваш IP: 3.237.91.98
28 березня 2024 17:01

Михайло Демченко взяв участь у спільному засіданні Ради церков і релігійних організацій та Ради національно-культурних товариств Вінниччини

Засідання проходило за участю голови Вінницької облдержадміністрації Валерія Коровія, голови Вінницької обласної ради Анатолія Олійника, вінницького міського голови Сергія Моргунова. Вперше у такому засіданні брали участь голови районних державних адміністрацій Вінниччини та чиновники, відповідальні за співпрацю з релігійними і національними громадами на місцях. У засіданні також взяв участь директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш. Від Вінницького району взяв участь голова районної державної адміністрації Михайло Демченко та відповідальний працівник РДА, на якого покладені обов’язки щодо забезпечення взаємодії з місцевими релігійними громадами та національно-культурними товариствами.

Засідання розпочалося виступами головуючого у Раді церков голови Подільської конференції Церкви адвентистів сьомого дня Михайла Вільчинського та заступника голови Ради національних товариств Вінниччини Мерабі Нарсіа, які позитивно оцінили співпрацю у 2017 році релігійних і національно-культурних організацій з представниками влади і громадськими організаціями.

Наступним виступив начальник управління у справах релігій і національностей Вінницької облдержадміністрації Ігор Салецький. Чиновник розповів про основні напрямки співпраці і заходи, які відбулися у області впродовж 2017 року. Зокрема у релігійній сфері владою  було проведено 136 спільних з членами Ради церков заходів, найпотужнішими з яких були соціальні заходи та організація туристично-паломницьких поїздок.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій у своєму виступі відзначив, що Вінниччина по праву може вважатися взірцем для усієї України у плані міжконфесійного і міжнаціонального миру, в чому, як підкреслив очільник області є велика частина заслуги членів церковної та національної рад, котрі за круглим столом вирішують складні питання, які виникають, а також виробляють плани спільних добрих і корисних для громади справ.

Керівник обласної влади також ознайомив присутніх з економічними та культурними досягненнями Вінниччини і наголосив, що важливим фактором для економічного та культурного зростання суспільства є співпраця і взаємна підтримка релігійних, національних та громадських організацій, а також представників влади.

Учасників засідання привітав голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, який підкреслив, що обласна влада багато в чому може брати приклад з Ради церков і релігійних організацій, зокрема у знаходженні компромісу в складних питаннях. Голова ради також нагадав, що обласні депутати одноголосно підтримали програму сприяння проведенню спільних культурних і релігійно-просвітницьких заходів на 2017 рік, яка була успішно реалізована.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов у своєму слові також наголосив на значному внеску релігійних і національних громад міста у імідж Вінниці як толерантного і відкритого міста. Міський голова подякував присутнім за підтримку міської влади у складних питаннях, які виникали протягом року, зокрема у питанні влаштування нового міського кладовища. Сергій Моргунов подякував за те, що представники конфесій і національних громад не лише на слові, а й на ділі проявляють свою турботу і піклування про громаду міста.

До присутніх з вітальним словом звернулася голова постійної комісії Вінницької обласної ради з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини Людмила Станіславенко, яка запевнила, що обласний депутатський корпус і надалі буде підтримувати добрі ініціативи і напрацювання, які існують у сфері співпраці органів державної влади, церковних і національно-культурних організацій.

Голова департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш у своєму слові також відзначив, що Вінниччина є унікальним регіоном у масштабах всієї України. Унікальність, за словами київського гостя проявляється в кількох напрямках, зокрема у напрямку міжнародної співпраці і напрямку роботи Ради церков, яка дійсно реально працює і вирішує багато нагальних питань. Андрій Юраш також ознайомив присутніх з досвідом співпраці очолюваного ним Департаменту з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

На завершення свого виступу київський чиновник ще раз відзначив високий рівень співпраці між місцевою владою і релігійними та національними організаціями і подякував особисто голові Вінницької ОДА Валерію Коровію та начальнику відділу у справах релігій і національностей Ігорю Салецькому.

Перед учасниками засідання виступив ще один гість з Києва - голова ради національних спільнот України Ашот Аванесян, котрий поділився столичним досвідом співпраці національних товариств і місцевої влади.

Після виступів гостей своїми думками про події минулого року поділилися члени обласних рад церков і національно-культурних товариств.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон відзначив за плідну співпрацю церковних організацій і світської влади на обласному рівні і закликав, щоби такий же рівень співпраці був і на рівні кожного району, на що Владика звернув особливу увагу присутніх на засіданні голів районних адміністрацій.

Митрополит Симеон також наголосив на необхідності продовження і розширення співпраці релігійних організацій і влади у духовно-моральному вихованні молодого покоління, особливо в контексті святкування 1030-ї річниці Хрещення Русі, яке буде відзначатися наступного року.

Реагуючи на слова митрополита Симеона, голова Вінницької облдержадміністрації дав доручення головам районних адміністрацій розвивати співпрацю і брати приклад з обласної ради церков і обласної влади.

На засіданні піднімалися й проблемні питання. Зокрема усі релігійні організації хвилює питання державної реєстрації релігійних громад, яке на сьогодні ускладнене т.з. подвійною реєстрацією громад. Тобто кожна громада після проходження реєстрації у обласній адміністрації повинна проходити реєстрацію у державного реєстратора із залученням нотаріуса, що вносить в процес реєстрації додаткові бюрократичні перепони.

Підсумувати річну діяльність власних товариств та організацій, порушити проблемні питання й окреслити перспективи подальшої співпраці мав змогу кожен учасник засідання. Потому голова Ради національних спільнот України Ашот Аванесян і голова Ради національно-культурних товариств Вінниччини Володимир Кочелаба підписали угоду про співпрацю.

На завершення ж засідання керівники регіону Валерій Коровій та Анатолій Олійник вручили окремим учасникам зібрання Подяки обласної державної адміністрації та обласної Ради.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.