Пошук по сайту

Архів новин

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
37833568
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
4805
14245
31054
37624934
353467
650625
37833568

Ваш IP: 3.149.232.236
15 травня 2024 03:47

РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 10 листопада 2017 року № 708 "Про проект районної Програми військово-патріотичного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних Силах України та інших..."

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 10 листопада 2017 року   № 708

Про проект районної Програми військово-патріотичного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних Силах України та інших військових формуваннях на 2018 - 2020 роки

 

Відповідно до статей 2, 6, 23, 27, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Законів України «Про оборону України», «Про військовий обов'язок і військову службу», «Концепції допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді», схваленої Указом Президента України від 25.10.2002 року №948/2002, висновків управління економіки районної державної адміністрації від 07.11.2017 року № 02-2/198 та фінансового управління районної державної адміністрації від 07.11.2017 року № 02-35/635:

 

1.Схвалити проект районної Програми військово-патріотичного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних Силах України та інших військових формуваннях на 2018 - 2020 роки, згідно з додатком.    

  1. Старшому інспектору з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Олексію П.Г. подати проект районної Програми військово-патріотичного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних Силах України та інших військових формуваннях на 2018 - 2020 роки на затвердження чергової сесії районної ради.
  2. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Бегуса О.М.

 

 

 

Голова районної державної

              адміністрації                                                                М.І.ДЕМЧЕНКО

 

 

 

              ДОДАТОК

до розпорядження голови районної

державної адміністрації

від 10.11.2017 року №708

 

 

РАЙОННА ПРОГРАМА

військово-патріотичного виховання та підготовки молоді до служби в Збройних Силах України та інших військових формуваннях

на 2018 - 2020 роки

 

  1. Вступна частина

 

Конституція України встановлює, що оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності, забезпечення економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, Збройних Сил України, справою всього народу.

Оборона України - це система політичних, економічних, соціальних, воєнних, наукових, науково-технічних, інформаційних, правових, організаційних, інших заходів держави щодо підготовки до збройного захисту та її захист у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Закон України «Про оборону України» встановлює засади оборони нашої держави, а також повноваження органів державної влади, основні функції та завдання органів військового управління, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, обов'язки підприємств, установ, організацій, посадових осіб, права та обов'язки громадян України у сфері оборони. Метою оборони України є створення всіх необхідних умов для запобігання воєнному нападу та для збройної відсічі можливій агресії проти України у будь-який час і за будь-яких обставин. Вона базується на готовності Збройних Сил України, економіки, населення, території до оборони і будується у відповідності до законодавства та воєнної доктрини держави.

Правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні, засади організації цієї роботи, повноваження органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також обов’язки підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності (далі - підприємства, установи і організації), повноваження і відповідальність посадових осіб та обов’язки громадян щодо здійснення мобілізаційних заходів визначаються Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Так, у відповідності до вимог ст. 14 Закону України «Про оборону України» місцеві державні адміністрації організовують надання підприємствами, установами та організаціями комунально-побутових послуг і ресурсів, виробництво та постачання продукції, електро і теплоенергії Збройним Силам України та іншим військовим формуванням на договірних засадах; організовують військовий облік і підготовку громадян України до військової служби, в тому числі допризовну підготовку молоді, підготовку призовників з військово-технічних спеціальностей та військово-патріотичного виховання, забезпечують їх призов на строкову військову службу, навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори і під час мобілізації; виконують передбачені законодавством заходи щодо мобілізаційної підготовки та проведення мобілізації на відповідній території, у тому числі здійснення контролю за станом мобілізаційної готовності підприємств, установ та організацій, що є об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах і перебувають в управлінні районних і обласних рад або підприємств, установ та організацій усіх форм власності, які в установленому порядку залучаються ними до виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Правове регулювання відносин між державою і громадянами України у зв’язку з виконанням ними конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни визначено Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Статтею 7 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» встановлено порядок фінансування мобілізаційної підготовки та мобілізації зокрема: із державного бюджету, відповідно до закону, фінансуються заходи та роботи з мобілізаційної підготовки, які мають загальнодержавне значення; з місцевих бюджетів фінансуються заходи та роботи з мобілізаційної підготовки місцевого значення; за рахунок коштів підприємств, установ і організацій фінансуються заходи та роботи з мобілізаційної підготовки, що здійснюються за ініціативою самих підприємств, установ і організацій згідно з мобілізаційними планами; до фінансування мобілізаційної підготовки та/або заходів з мобілізації може здійснюватися додатково за рахунок благодійних пожертв фізичних та юридичних осіб у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Повноваження місцевих органів виконавчої влади закріплені ст. 17 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». У відповідності до наданих повноважень, місцеві державні адміністрації серед іншого планують, організовують і контролюють мобілізаційну підготовку на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць та переведення їх економіки на функціонування в умовах особливого періоду; керують мобілізаційною підготовкою, контролюють стан мобілізаційної готовності підприємств, установ і організацій, які залучаються ними до виконання мобілізаційних завдань (замовлень); визначають можливості адміністративно-територіальних одиниць, щодо задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, визначають потреби (обсяги) у фінансуванні заходів з мобілізаційної підготовки; доводять розпорядження про виконання мобілізаційних завдань (замовлень) до підприємств, установ і організацій, які залучаються ними до виконання мобілізаційних завдань (замовлень), та укладають з ними договори (контракти); забезпечують виконання підприємствами,

установами і організаціями, які знаходяться на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць, мобілізаційних завдань (замовлень); організовують під час мобілізації здійснення комплексу заходів щодо переведення підприємств, установ і організацій, які залучаються ними до виконання мобілізаційних завдань (замовлень), на роботу в умовах особливого періоду; забезпечують разом з військовими комісаріатами функціонування системи військового обліку громадян України, організовують бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час, забезпечують надання звітності з питань бронювання військовозобов'язаних у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України; організовують під час мобілізації в установленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які залучаються до виконання обов'язку щодо мобілізації у порядку, визначеному частинами третьою - п'ятою статті 22, техніки на збірні пункти та у військові частини, виділення будівель, споруд, земельних ділянок, транспортних та інших матеріально-технічних засобів і надання послуг Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, забезпечують виконання законів України та інших нормативно-правових актів з питань мобілізаційної підготовки і мобілізації.

Виконання військового обов'язку громадянами України у відповідності до ч. 7 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», забезпечують державні органи, органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до законів України військові формування, підприємства, установи і організації незалежно від підпорядкування і форм власності в межах їх повноважень, передбачених законом, та районні військові комісаріати.

У відповідності до ч. 3 ст. 1 цього закону поняття «військового обов’язку» в себе включає:

  • підготовку громадян до військової служби;
  • приписку до призовних дільниць;
  • прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на строкову військову службу;
  • проходження військової служби;
  • виконання військового обов'язку в запасі;
  • проходження служби у військовому резерві;
  • дотримання правил військового обліку.

Комплектування військовослужбовцями Збройних Сил України та інших військових формувань здійснюється в порядку встановленому ст. 4 зазначеного закону. У відповідності до ч. 4 ст. 15 закону, організація підготовки та проведення призову громадян України на строкову військову службу здійснюється районними державними адміністраціями у взаємодії з районними військовими комісаріатами у т.ч. шляхом утворення районної призовної комісії (ст.16 Закону), яка організовує свою діяльність згідно з його вимогами та Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 р. № 352 та іншими нормативно-

правовими актами. Статтею 43 зазначеного закону визначено порядок організаційно-фінансового і матеріально-технічного забезпечення заходів, пов'язаних з організацією військової служби і виконанням військового обов'язку.

Відповідно до вимог Закону України від 4 квітня 2006 року № 3597-ІV «Про військовий обов’язок і військову службу», статей 13, 27 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про оборону України», Указу Президента України від 16.05.1996 № 352 „Про затвердження Положення про порядок проведення мобілізації в Україні“, постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2002 року № 352 «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу» і постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 № 1921 „Про затвердження Положення про військово-транспортний обов’язок“, „Про Збройні Сили України”, статті 43 ч.1 п.16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, на місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування та на районні військові комісаріати покладається відповідальність за всебічну підготовку громадян (призовного віку та військовозобов’язаних) до захисту Батьківщини, військово-патріотичне виховання громадян України та їх призов на військову службу, та на забезпечення призову на військову службу під час мобілізації завжди була і є важливим елементом будівництва Збройних Сил України та підтримки їх боєздатності. Дана програма розроблена з метою матеріального забезпечення проведення заходів з мобілізації людських та транспортних ресурсів, підготовки молоді до військової служби та забезпечення призову на військову службу (строкову, за контрактом, у військовому резерві, альтернативну службу, за мобілізацією та інше) у 2018-2020 р.р. Вінницький районний військовий комісаріат є місцевим органом військового управління. Військовий комісаріат виконує покладені на нього завдання у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами прокуратури, органами внутрішніх справ, судами, а також з військовими частинами Збройних Сил України та іншими військовими формуваннями і громадськими організаціями.

У відповідності до Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2013 р. № 389, військові комісаріати - є місцевими органами військового управління, що забезпечують виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації в особливий період людських і транспортних ресурсів на відповідній території. Комісаріати виконують покладені на них завдання та функції відповідно до своїх прав та обов’язків у взаємодії з місцевими держадміністраціями, органами прокуратури та органами внутрішніх справ, органами місцевого самоврядування, а також з органами військового управління, з’єднаннями, військовими частинами Збройних Сил та інших військових формувань, органами управління, органами і підрозділами правоохоронних органів

спеціального призначення, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку і громадськими об’єднаннями. Завданням Вінницького районного військового комісаріату є підготовка та проведення мобілізації, підготовки молоді до військової служби, проведення призову на військову службу та прийняття на військову службу за контрактом громадян України, забезпечення соціального і правового захисту військовослужбовців та призваних на збори військовозобов’язаних, ветеранів війни, пенсіонерів з числа військовослужбовців Збройних Сил та членів їх сімей, здійснення інших заходів з питань оборони відповідно до законодавства на території Вінницького району. Військовий комісаріат, відповідно до покладених завдань, здійснює на території Вінницького району:

  • підготовку і проводить в особливий період згідно із законодавством, мобілізацію людських, транспортних та інших ресурсів, контролює проведення цієї роботи на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від їх підпорядкування і форми власності, виконує заходи, спрямовані на задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань у людських, транспортних та інших ресурсах у воєнний час;
  • веде облік підприємств, установ, організацій, а також людських ресурсів і транспортних засобів, які залучаються до виконання мобілізаційних завдань;
  • веде військовий облік військовозобов’язаних і призовників;
  • контролює роботу виконавчих органів місцевого самоврядування щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та воєнний час на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах незалежно від підпорядкування і форми власності, у тому числі за дорученням начальника Генерального штабу Збройних Сил України - роботу органів місцевого самоврядування з персонально-первинного обліку військовозобов’язаних і призовників та роботу підприємств, установ, організацій, навчальних закладів - з персонального обліку;
  • взаємодіє з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та бере участь у здійсненні контролю за підготовкою підприємств, установ, організацій до виконання мобілізаційних завдань в інтересах Збройних Сил України, інших військових формувань, у тому числі з питань оповіщення та збору військовозобов’язаних, виділення необхідних споруд та об’єктів інфраструктури, постачання техніки на збірні пункти та у військові частини, розгортання спеціальних формувань, призначених для передачі до складу Збройних Сил України та інших військових формувань, виконання інших завдань згідно з мобілізаційним планом;
  • здійснює підготовку і виконує за сприяння місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування рішення призовної комісії на призов громадян на строкову військову службу, здійснює відправку призовників до військових частин;
  • проводить добір кандидатів для проходження військової служби за контрактом на посадах рядового, сержантського і старшинського складу,

прапорщиків та мічманів, осіб офіцерського складу, а також для вступу до вищих військових навчальних закладів або вищих навчальних закладів, що мають військові навчальні підрозділи;

  • взаємодіє з комісією у справах альтернативної (невійськової) служби з питань направлення громадян для проходження альтернативної (невійськової) служби;
  • бере участь у роботі закладів та організацій з організації допризовної підготовки та підготовки призовників з військово-технічних спеціальностей, програмного і методичного забезпечення цієї підготовки, планує заходи щодо підготовки призовників з військово-технічних спеціальностей та здійснює контроль за організацією, проведенням і результатами допризовної підготовки та підготовки призовників з військово-технічних спеціальностей, а також за програмним і методичним забезпеченням цієї підготовки;
  • проводить роботу з військово-професійної орієнтації допризовної молоді, призовників і військовозобов’язаних;
  • проводить разом з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та об’єднаннями громадян патріотично-виховну роботу з населенням;
  • бере участь в організації та керівництві територіальною обороною;
  • забезпечує згідно із законодавством соціальний і правовий захист військовослужбовців, призваних на збори військовозобов’язаних, ветеранів війни, пенсіонерів з числа військовослужбовців Збройних Сил та членів їх сімей;
  • веде персональний облік пенсіонерів з числа військовослужбовців та членів їх сімей, які проживають на території району;
  • веде облік громадян, які брали участь у бойових діях, ліквідації у складі військових формувань надзвичайних ситуацій та їх наслідків, а також осіб, які втратили працездатність під час проходження військової служби;
  • бере участь у роботі центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з увіковічення пам’яті осіб, які загинули, померли від ран, контузій, каліцтва або захворювань, отриманих внаслідок бойових дій під час захисту Вітчизни;
  • розглядає звернення військовослужбовців, працівників Збройних Сил та членів їх сімей, а також інших громадян з питань, що належать до компетенції військового комісаріату, а також веде прийом громадян, які звертаються з цих питань, видає необхідні довідки та інші документи;
  • інформує відповідні місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування про стан мобілізаційної, призовної роботи та з інших питань, що належать до його компетенції і подає пропозиції щодо поліпшення цієї роботи;
  • оформляє військовозобов’язаним відстрочки від призову під час мобілізації та у воєнний час, які надаються згідно з переліками посад і професій, що затверджуються Міжвідомчою комісією з питань бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами та організаціями, а також ведуть їх спеціальний облік;
  • здійснює приписку громадян до призовних дільниць;
  • сприяє районним (міським) комісіям з питань приписки та відповідним призовним комісіям в організації медичного огляду обстеження та лікування допризовників і медичний огляд призовників, організовує проведення медичного огляду військово-лікарськими комісіями військовозобов’язаних, здійснює контроль за їх лікуванням;
  • розподіляє призовників під час їх приписки до призовних дільниць і призову на строкову військову службу за видами (родами) військ Збройних Сил, іншими військовими формуваннями;
  • бере участь в організації та забезпеченні роботи районних призовних комісій, готує на розгляд цих комісій матеріали з питань відстрочки або звільнення громадян від призову на військову службу;
  • оформляє документи на призначення пенсій і допомоги звільненим з військової служби військовослужбовцям і членам сімей померлих військовослужбовців;
  • сприяє звільненим з військової служби військовослужбовцям і членам сімей померлих військовослужбовців у своєчасному огляді в медико-соціальних експертних комісіях, якщо їх права на пенсію, допомогу або пільги пов’язане з встановленням їх інвалідності;
  • видає у встановленому порядку військовослужбовцям відповідних категорій, які перебувають у запасі або відставці посвідчення та інші документи на визначені законодавством пільги;
  • бере участь, а у разі відсутності на відповідній території військових частин і гарнізонів, організовує поховання військовослужбовців, які померли (загинули) під час проходження військової служби;
  • веде облік загиблих, померлих військовослужбовців і тих, які пропали безвісти, у мирний та воєнний час, повідомляє у встановленому порядку сім¢ї або родичів про їх смерть (загибель) та про тих, які пропали безвісти, готує документи на виплату страхових сумм;
  • здійснює контроль за технічним станом та готовністю техніки національної економіки до поставки в Збройні Сили України;
  • вивчає економіку району та розробляє заходи по забезпеченню мобілізаційних потреб з місцевих ресурсів;
  • організовує проведення мобілізації на території району відповідно до розробленого плану та підтримує тісну взаємодію з місцевими органами влади;
  • організовує та веде кількісний та якісний облік ресурсів офіцерів запасу, бронювання, здійснення контролю за станом військового обліку та бронювання офіцерів запасу, відпрацювання документів щодо призначення офіцерів запасу на комплектування військ при мобілізації;
  • організовує і здійснює призов офіцерів запасу на навчальні збори;
  • відбирає, оформляє документи офіцерів запасу для призову на дійсну військову службу;
  • організовує роботу щодо нагородження ветеранів відзнаками Президента та державними нагородами, веде розшук нагороджених у роки Великої Вітчизняної війни, які з будь-яких причин не отримали нагороди;
  • розробляє та веде документацію щодо переводу РВК на штат воєнного часу;

-        забезпечує проведення по необхідності обстеження сімейно-майнового стану сімей офіцерів та прапорщиків для прийняття рішення про їх звільнення або перевід в іншу місцевість;

-        виконує інші функції відповідно до законодавства;

Слід зазначити, що при складанні зазначеної програми, районний військовий комісаріат виходив лише із мінімальних потреб у забезпеченні заходів, що на той час були на нього покладені та відповідно були витраченні для придбання самого необхідного - канцелярського приладдя, витратних матеріалів, виготовлення бланків та інше.

Істотного врегулювання із сторони державних органів та органів місцевого самоврядування усіх рівнів потребує система військового обліку військовозобов’язаних, громадян допризовного та призовного віку, техніки національної економіки. Проведення цієї роботи, а особливо її фінансування на первинному її рівні не може винести жодної критики.

В порушення вимог ч. 7 ст. 5 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та інших актів держави, керівниками усіх рівнів допускається покладання на працівників з мобілізаційної роботи додаткові функціональні навантаження та їх сумісництво. Утримання посад начальників військово - облікових столів при виконавчих комітетах органів місцевого самоврядування, нерідко трактуються як «необґрунтоване» навантаження на витратну частину місцевого бюджету, в зв’язку з чим, поступово втрачається ціла система військового обліку військовозобов’язаних громадян, призовників та техніки національної економіки, мобілізаційного планування, виконання мобілізаційних завдань доведених до районної державної адміністрації та районного військового комісаріату органами держаної влади та органами військового управління вищого рівня, що теоретично унеможливлює якісне провадження мобілізаційної роботи на території району. Встановлені законодавством доплати до посадового окладу працівникам органів місцевого самоврядування, на яких покладені обов’язки військово - облікової роботи в відсотковому відношенні не проводяться.

Події, що відбуваються в державі на протязі 2014 - 2017 р.р., засвідчують про те, що заходи, які вживалися органами державної влади, органами місцевого самоврядування спільно із органами військового управління, виявилися не достатніми для забезпечення її надійної обороноздатності, потребують суттєвого покращення, а також додаткового залучення коштів із бюджетів усіх рівнів та позабюджетного фінансування.

Виходячи із вищезазначеного та усвідомлюючи, що законодавством України, прийнятими на його виконання нормативно-правовими, організаційно-розпорядчими актами (в певній мірі), урегульовано процеси планування, організації та забезпечення, впровадження та здійснення на території району обороно-мобілізційних заходів, визначено засади та долю участі у цій роботі місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів військового управління, місцевих підрозділів центральних органів державної влади, підприємств, установ, організацій, а також громадян - питання організаційного, фінансового, матеріально-технічного забезпечення цієї сфери, належного контролю за виконанням запланованих заходів, а також своєчасного подання звітності щодо проведеної роботи потребують негайного виправлення та приведення у відповідність до вимог законодавства.

 

  1. ПАСПОРТ

 

проекту районної Програми

1.

Ініціатор розроблення програми

Вінницька районна державна адміністрація.

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документу органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження голови Вінницької районної державної адміністрації від ____________2017 року № ________

3.

Розробник програми

Вінницький районний військовий комісаріат, старший інспектор з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи

4.

Співрозробники програми

Районна державна адміністрація, об’єднані територіальні громади, сільські та селищні ради Вінницького району

5.

Відповідальний виконавець

Вінницький районний військовий комісаріат

6.

Учасники програми

Відділ освіти Вінницької районної державної адміністрації, районний центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, інспектор з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Вінницької районної державної адміністрації, районний центр зайнятості, Вінницька центральна районна клінічна лікарня

7.

Терміни реалізації програми

01.01.2018 рік - 31.12.2020 рік

7.1

Етапи виконання програми

 

 

8.

Перелік місцевих бюджетів, які приймають участь у виконанні програми

Районний, місцеві

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього в тому числі

Всього: - 572,5 тис. грн.

 

9.1

Коштів районного бюджету:

572,5 тис. грн.

9.2

Коштів інших джерел

 

-

 

  1. Мета Програми

 

Метою Програми є реалізація Конституційних засад в частині підняття престижу почесного обов’язку служіння Батьківщині, переходу на військову службу за контрактом, ефективної і якісної підготовки громадян до військової служби, призову їх на строкову військову службу; підтримання мобілізаційної готовності військового комісаріату на належному рівні, необхідному для виконання завдань за призначенням; підвищення значення роботи місцевих органів державної влади в проведенні військово-облікової роботи на території Вінницького району, залучення до комплектування військ мобілізаційні ресурси району в повному обсязі, що надасть змогу якісного комплектування Збройних сил України та інших військових формувань молодим поповненням під час призовів громадян на строкову військову службу та військовозобов’язаних для проходження служби в ЗСУ; матеріально-технічне забезпечення спільної роботи районної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, районного військового комісаріату, правоохоронних органів, органів освіти та охорони здоров’я щодо забезпечення роботи призовної дільниці та мобілізаційної підготовки місцевого значення; суттєве підвищення ефективності системи соціальної допомоги у Вінницькому районі через посилення адресності при її наданні та шляхом включення додаткових заходів щодо соціальної підтримки громадян для забезпечення їм гідного існування, вирішення проблем матеріально-технічного, соціально-побутового, культурно-масового характеру, медичної реабілітації, здійснення конкретних заходів, спрямованих на надання адресної підтримки мобілізованим до Збройних Сил України громадянам, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей (дружині, дітям, батькам); вдосконалення планів соціального та цивільного захисту населення, здійснення заходів щодо планування і підготовки до технічного прикриття в особливий період, об’єктів, споруд і транспортних магістралей оборонного та важливого загальнодержавного значення; своєчасне уточнення документів мобілізаційного плану; уточнення потреби у постачанні матеріально-технічних ресурсів підприємствам - виконавцям мобілізаційних завдань, розрахунків потреб для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань, функціонування системи життєдіяльності населення; проведення підприємствами, установами та організаціями - виконавцями мобілізаційних завдань, аналізу можливостей виконання мобілізаційних завдань та при необхідності створення мобілізаційних резервів для їх виконання; удосконалення системи оповіщення та зв’язку; вирішити проблему забезпечення роти охорони харчуванням та речовим майном.

Районну Програму на 2018-2020 роки розроблено Вінницьким районним військовим комісаріатом Вінницької області з метою забезпечення виконання на території району відповідальності:

  • статті 17 Конституції України;
  • законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оборону України», «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» № 1126-VII від 17.03.2014р., «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» № 1240-VII від 06.05.2014 р. та інше.

На прикладах героїчної боротьби українського народу за свою незалежність, мужності військовослужбовців сучасних Збройних Сил України, сформувати людину - патріота, захисника Вітчизни. Прищеплювати любов і повагу до нашої держави, до її символіки, мови і культури. Всі заходи, передбачені районною Програмою, спрямовані на формування у молоді почуття гордості до героїчного минулого України, зацікавленості до історії Українського війська, зброї, техніки, та безпеки населення у випадку агресії.

 

  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої призначена Програма

 

В умовах розбудови України, як суверенної держави перед нашим суспільством стоїть складне і відповідальне завдання - виховати високоморальне, національно свідоме підростаюче покоління, патріотів своєї Батьківщини, спадкоємців і продовжувачів прогресивних національних традицій.

Основою духовного життя людини, її прагнення до волі та процвітання України є патріотизм. Він становить складову частину національного світогляду і поведінки людини у її ставленні до рідного народу, до інших націй і народів. Патріотизм учнівської молоді має ґрунтуватися на історико-культурних традиціях народу, знанні його героїчного минулого. Найсуттєвішим у військово-патріотичному вихованні є пробудження духовності на національних, загальнокультурних, фахових засадах.

Районна Програма на 2018 - 2020 роки направлена на розв’язання таких проблем:

 - формування у молоді високої патріотичної свідомості, національної гідності, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку щодо захисту національних інтересів України;

 - підвищення престижу строкової військової служби та військової служби за контрактом;

 - здійснення конкурсного відбору кандидатів для вступу у вищі військові навчальні заклади і проходження військової служби за контрактом;

 - організацію та проведення призову громадян на строкову військову службу, вчасне прибуття призовників на районну призовну комісію та на обласний збірний пункт м. Козятин.

Вирішенню завдань Програми сприятимуть заходи, спрямовані на:

  • вдосконалення патріотично-виховної роботи серед молоді, забезпечення її належної організації в навчальних закладах, на підприємствах, в організаціях та за місцем проживання;
  • впровадження сучасних інформаційних технологій, які забезпечують автоматизацію процесу обліку людських та транспортних ресурсів, рекламну та агітаційно-пропагандистську діяльність щодо проходження військової служби;
  • якісну підготовку громадян до військової служби та своєчасного проведення приписки і призову, організацію ведення військового обліку та військово-патріотичного виховання молоді;
  • організація заходів з мобілізаційної підготовки, виконання та контроль за їх здійсненням в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях району.

Показники Програми за необхідності можуть коригуватися у випадках:

  • зміни кількості населених пунктів, які обслуговуються військовим комісаріатом;
  • зміни кількості військовозобов’язаних, призваних до лав Збройних Сил України;
  • під впливом зовнішніх факторів (зміни в законодавстві, економічних та соціальних умов, тощо).

 

  1. Завданнями Програми

 

Основними завданнями Програми є:

  • здійснення заходів щодо забезпечення поставки людських і транспортних ресурсів у військові організаційні структури;
  • сприяння належній роботі районної призовної комісії;
  • врахування державних, громадських та приватних інтересів під час призову громадян України на військову строкову службу та мобілізованих до лав Збройних Сил України;

-        проведення заходів бойової та мобілізаційної готовності місцевого значення;

-        забезпечити в умовах здійснення реформування Збройних Сил України виконання покладених функцій на військкомат ;

-        вжиття заходів щодо формування у молоді високої патріотичної свідомості, національної гідності, готовності до виконання громадянського та конституційного обов’язку по захисту національних інтересів України;

-        узгодження дій місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з районним військовим комісаріатом щодо цілеспрямованої підготовки до захисту Вітчизни;

-        забезпечення матеріальної бази, медичного обладнання, дотримання вимог при проведенні приписки та призову, обладнання класу підготовки прийому на військову службу за контрактом.

Очікуваними результатами Програми є:

  1. якісна мобілізаційна підготовка населення і транспортних ресурсів, підготовка молоді до військової служби та призов громадян на строкову військову службу з метою комплектування військ молодим поповненням, підняття престижу професії військовослужбовця та забезпечення можливостей повноцінного виконання функцій держави з оборони країни, активне усвідомлення молодим поколінням, що захист України - конституційний обов’язок кожного її громадянина;
  2. організація та забезпечення на території району військового обліку і підготовки громадян до військової служби, в тому числі допризовну підготовку молоді, підготовку призовників з військово-технічних спеціальностей та військово-патріотичного виховання, забезпечення роботи районної призовної комісії та проведення призову на строкову військову службу, навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори і під час мобілізації, виконання військово-транспортного обов’язку;
  3. забезпечення на території району планомірного переведення галузей національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а підрозділів Збройних Сил України, інших військових формувань на організацію і штати воєнного часу;
  4. забезпечення реалізації права громадян на соціально-економічний та соціально-правовий захист військовослужбовців та осіб, звільнених у запас або у відставку, членів їх сімей, а також членів сімей військовослужбовців, які загинули (померли), пропали безвісти, стали інвалідами під час проходження військової служби або потрапили в полон у ході бойових дій (війни) чи під час участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки на території держави та інших країн;
  5. забезпечення здійснення інших повноважень в галузі обороно-мобілізаційної роботи, передбачених законодавством.

 

  1. Напрями діяльності та заходи Програми

 

Програма визначає напрямки діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, відповідно до повноважень, які приймають участь у її реалізації із встановленням термінів виконання заходів.

Фінансування заходів щодо виконання Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету із залученням інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. Фінансове забезпечення виконання передбачених законодавством заходів щодо

належного функціонування районного військового комісаріату, штабу ТрО, призовної дільниці, мобілізаційної підготовки та проведення мобілізації на території Вінницького району людських і транспортних ресурсів, у тому числі здійснення контролю за станом мобілізаційної готовності підприємств, установ та організацій, що є об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, ОТГ і перебувають в управлінні районної ради.

 

  1. Очікувані результати виконання програми:

 

Реалізація цільової програми фінансування мобілізаційних заходів у Вінницькому районі сприятиме:

  • навченість населення;
  • навченість персоналу пункта управління (ПУ);
  • уникнення хаосу під час оголошення надзвичайного стану, виникнення техногенних катастроф;
  • створення технічного обладнання та підтримання матеріально-технічної бази (МТБ) в робочому стані;
  • визначення об’єктів ТрО їх підтримка та удосконалення.

Виконання Програми сприятиме:

  • більш ефективному розв’язанню питання приписки та призову громадян району до Збройних Сил України;
  • приведенню адміністративної будівлі військкомату, яка являється пунктом управління та відноситься до головного елементу апарату посилення до вимог керівних документів;
  • якісному проведенню професійного відбору на строкову військову службі та за контрактом.

 

  1. Ресурсне забезпечення районної Програми на 2018-2020 роки

 

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми

ІІ етап виконання програми

Всього

2018 рік

2019 рік

2020 рік

витрат на виконання програми

1

2

3

4

5

Обсяг ресурсів всього, в тому числі:

380,5

90,0

102,0

572,5

державний бюджет

 

 

 

 

районний бюджет

380,5

90,0

102,0

572,5

кошти не бюджетних джерел

 

 

 

-

 

  1. Координація та контроль за ходом виконання Програми

 

Координацію виконання Програми здійснює районна державна адміністрація.

Основними формами контролю за реалізацією заходів, передбачених Програмою є:

  • рішення районної ради про встановлення контролю за ходом реалізації Програми;
  • підготовка відділом економіки райдержадміністрації інформації про стан виконання Програми;
  • залучення засобів масової інформації для висвітлення ходу реалізації Програми, виявлення проблем та недоліків;
  • звіт голові Вінницької районної державної адміністрації про стан виконання заходів Програми.

Передбачається поетапне виконання заходів щодо реалізації Програми на 2018-2020 роки та можливість внесення необхідних корективів. Організаційне супроводження програми здійснює відділ взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи апарату районної державної адміністрації. Забезпечення виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації в особливий період людських і транспортних ресурсів на території району здійснюється районною державною адміністрацією спільно з районним військовим комісаріатом.

Виконавцями Програми є: управління та відділи районної державної адміністрації, органи місцевого самоврядування району, підприємства установи та організації незалежно від форм власності та районний військовий комісаріат.

Загальний контроль забезпечує районна державна адміністрація.

Нагляд за дотриманням законодавства під час виконання заходів Програми здійснюється органами Вінницької прокуратури по нагляду за дотриманням законів у воєнній сфері та прокуратурою району.

Джерелами фінансування Програми є кошти районного бюджету, інші джерела не заборонені законом.

Виконавці, що зазначені у Програмі щорічно до 01 лютого інформують районну державну адміністрацію та районну раду про хід виконання запланованих заходів. За необхідності, питання виконання заходів Програми виноситься на розгляд колегії райдержадміністрації та сесії районної ради. Організація виконання, здійснення контролю за реалізацією програми покладається на заступника голови районної державної адміністрації. Безпосереднє виконання програми покладається на Вінницький районний військовий комісаріат Вінницької області.

Контроль за використанням коштів покладається на бюджетну комісію Вінницької районної ради.

 

 

 

№ зп

Назва напрямку діяльності

Перелік заходів програми

Термін виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні

обсяги фінансування

в тому числі

(І, ІІ етапи)

Очікуваний результат

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Допризовна підготовка і військово-патріотичне виховання

1. Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед молоді, щодо необхідності виконання свого обов’язку, виховання національної свідомості.

Протягом

2018-2020 р.р.

Вінницький РВК,

відділи освіти, Вінницької РДА районний центр соціальних служб

-

Фінансування не потребує

Виконання громадянами призовного віку своїх конституційних обов’язків.

2. Здійснення контролю за проведенням і результатами допризовної підготовки юнаків в навчальних закладах району.

Протягом

2018-2020 р.р.

Вінницький РВК,

відділ освіти, Вінницької РДА

-

Фінансування не потребує

Проведення допризовної підготовки юнаків згідно вимог керівних документів МО України.

3. Проведення навчально-польових зборів, районної спартакіади, оглядів-конкурсів строю та пісні серед молоді району (придбання призів для нагородження переможців районних спартакіад, оглядів-конкурсів строю та пісні серед молоді району та інших заходів).

Лютий-травень

2018-2020

р.р.

Вінницький РВК,

відділ освіти, Вінницької РДА

-

Фінансування не потребує

Проведення

заходів

4. Організація попереднього відбору кандидатів у військові ліцеї та вищі військові НЗ.

Лютий-травень

2018-2020

р.р.

Вінницький РВК,

відділ освіти

Вінницької РДА

-

Фінансування не потребує

Направлення кандидатів у ВВНЗ

5. Здійснення контролю за організацією та веденням військового обліку призовників у виконавчих комітетах сільських та селищних рад.

Протягом

2018-2020 р.р.

Вінницький РВК,

інспектор з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи

Вінницької РДА

-

Фінансування не потребує

Ведення обліку згідно  вимог керівних документів

6. Проведення роз’яснювально-виховної роботи серед молоді, щодо відповідальності  за ухилення від служби у Збройних Силах України

Протягом

2018-2020 р.р.

Військова прокуратура району, Вінницький РВК, Вінницьке районне відділення поліції Вінницького відділу поліції Головного управління національної поліції у Вінницькій області,

відділи освіти Вінницької РДА, районний центр соціальних служб

-

Фінансування не потребує

Зменшення випадків неявки на призовну дільницю по повістках

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Медичне забезпечення приписки громадян України до призовної дільниці, призову і прийняття на військову службу

 

1. Забезпечення роботи тимчасової призовної дільниці: господарським майном; канцелярськими товарами; бланками, журналами, книгами для ведення документації призовів та приписки; матеріалами для складання картотек призовників; придбання картриджів та витратних матеріалів, печатки та штампи.

Протягом

2018-2020 р.р.

Вінницький РВК, відділ освіти Вінницької РДА

 

районний

бюджет

2018 р. - 16,0

2019 р. - 18,0

2020 р. - 20,0

 

Всього: 54,0

Забезпечення роботи призовної дільниці

2. Посилення контролю за оздоровленням в період між припискою та призовом громадян, яких визнано такими ,що потребують обстеження, лікування

Протягом

2018-2020 р.р.

Медична комісія, Вінницький РВК

-

Фінансування не потребує

Підвищення якості медичного огляду призовників в період призову

3. Проведення приписки громадян України до призовної дільниці (придбання ренгенплівки та реактивів для проведення медоглядів призовників).

Січень-березень

2018-2020

р.р.

Вінницький РВК,

районна комісія з питань приписки, ВЦРКЛ

 

2018 р. - 32,0

2019 р. - 36,0

2020 р. - 40,0

Всього: 108,0

 

Своєчасне та якісне проведення

медичного обстеження

4. Організація проведення чергових призовів та оплата транспортних послуг для забезпечення відправки призовників на обласний збірний пункт в ЗС України.

Березень-травень

2018-2020 р.р.

Вересень-листопад

2018-2020 р.р

Інспектор з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи

Вінницької РДА,

районна призовна комісія, Вінницький РВК

районний

бюджет

2018 р. - 22,0

2019 р. - 24,0

2020 р. - 26,0

Всього: 72,0

Проведення

6-и призовів

5. Забезпечення оповіщення призовників про їх виклик і своєчасне прибуття за викликом на призовну дільницю

Березень-травень

2018-2020 р.р.

Вересень-листопад

2018-2020 р.р

Вінницький РВК,

Виконавчі комітети сільських та селищних рад, керівники підприємств, установ, навчальних закладів

 

районний

бюджет

2018 р. - 2,0

2019 р. - 4,0

2020 р. - 6,0

 

Всього: 12,0

Вручення повісток  для проходження медичних та призовних комісій.

 

 

6. Проведення інструктажу призовників, бесід з їх батьками в дні відправок на обласний збірний пункт

Березень-травень

2018-2020 р.р.

Вересень-листопад

2018-2020 р.р

Вінницький РВК, ветеранські організації

 

 

Фінансування не потребує

Роз’яснення батькам призовників порядку відправок та проходження військової служби.

7. Проведення розшуку, затримання і доставку до РВК, осіб які ухиляються від виконання військового обов’язку.

Березень-травень

2018-2020 р.р.

Вересень-листопад

2018-2020 р.р

Вінницьке районне відділення поліції Вінницького відділу поліції Головного управління національної поліції у Вінницькій області, Вінницький

РВК

-

Фінансування не потребує

Зменшення кількості призовників,що ухиляються від явки на призовну дільницю.

3.

Культурно-виховні заходи

1.Оновлення інформаційно-законодавчої бази призовної дільниці стосовно призову на військову службу (придбання та виготовлення стендів для оновлення інформаційно-законодавчої бази призовної дільниці стосовно призову на військову службу, листівки, флаера).

Протягом

2018-2020 р.р.

Вінницький РВК, відділ культури і туризму Вінницької РДА, відділ освіти Вінницької РДА, (інспектор з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи

Вінницької РДА)

 

2018 р. - 6,0

2019 р. - 8,0

2020 р. - 10,0

 

Всього: 24,0

Підвищення кількості бажаючих проходити службу в ЗСУ за контрактом.

2. Організація і проведення свят «Дня Збройних Сил України», «Дня призовника».

Протягом

2018-2020 р.р.

Вінницький РВК, відділи культури і туризму, освіти , у справах сім’ї та молоді,

інспектор з питань взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи

Вінницької РДА

 

Фінансуван

ня не потребує

Виховання у призовників почуття патріотизму та національної свідомості.

4.

Матеріально-технічне забезпечення

Придбання форменого одягу для роти охорони РВК

Протягом

2018 р.

Вінницький РВК

 

районний

бюджет

2018 р. -

302,5 тис. грн.

 

Забезпечен

ня форменим одягом роти охорони РВК

Всього

572,5

 

 

 

 

 

 

 

 

Керівник апарату районної

    державної адміністрації                                                    О.Л.ОРЛОВСЬКА

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.