Пошук по сайту

Архів новин

Вересень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
40204830
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
19925
23553
136572
39897581
19925
669609
40204830

Ваш IP: 3.149.230.13
01 вересня 2024 17:20

РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 29 вересня 2017 року № 614 "Про проект районної Програми охорони навколишнього природного середовища у Вінницькому районі на 2017-2020 роки"

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

від 29 вересня 2017 року  № 614

 

Про проект районної  Програми

 охорони навколишнього природного середовища

у Вінницькому районі на 2017-2020 роки

 

 

Відповідно до статей 2, 6, 23, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону  України “Про охорону навколишнього природного середовища”, Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, Закону України “Про охорону земель”, рішення 14 сесії районної ради 7 скликання від 25.08.2016 року № 279 «Про Порядок формування, фінансування і моніторингу виконання районних (комплексних) програм та включення їх до щорічних програм соціально-економічного розвитку Вінницького району», висновків управління економіки районної державної адміністрації від 25.09.2017 року № 02-2/164 та фінансового управління районної державної адміністрації від 27.09.2017 року № 02-35/5444

1.Схвалити проект Програми охорони навколишнього природного середовища у Вінницькому районі на 2017-2020 роки, згідно з додатком.    

2.Відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації (Маринушкін Є.О.) подати проект Програми охорони навколишнього природного середовища у Вінницькому районі на 2017-2020 роки на затвердження чергової сесії районної ради.

3.Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Бегуса О.М.

 

 

Голова районної державної

              адміністрації                                                                М.І.ДЕМЧЕНКО

 

 

              ДОДАТОК

до розпорядження голови районної

державної адміністрації

від 29 вересня 2017 року №614

 

І.ПАСПОРТ (ЗАГАЛЬНА ХАРЕКТЕРИСТИКА

районної (КОМПЛЕКСНОЇ) ПРОГРАМИ хорони навколишнього природного середовища у Вінницькому районі на 2017-2020 роки

 

1

Ініціатор розроблення програми:

Районна державна адміністрація, відділ агропромислового розвитку районної державної адміністрації

2

Дата, номер і назва розпорядчого документу органу виконавчої влади про розроблення програми

Розпорядження районної державної адміністрації від 21.09.2017 р. № 592

3

Розробник програми

Відділ агропромислового розвитку районної державної адміністрації

4

Співрозробники програми

Сільські (селищні) ради, підприємства,установи, організації , філії та Служба автомобільних доріг у Вінницькій області

5

Відповідальний виконавець програми

Відділ агропромислового розвитку районної державної адміністрації

6

Учасники програми

Районна державна адміністрація, сільські (селищні) ради, підприємства,установи, організації, філії та Служба автомобільних доріг у Вінницькій області

7

Терміни реалізації програми

2017-2020 роки

7.1

Етапи виконання програми

(для довгострокових програм)

І етап – 2017-2020 роки

8

Перелік місцевих бюджетів, які приймають участь у виконанні програми (для комплексних програм)

Районний бюджет та кошти сільських (селищних) рад

9

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього в тому числі

3580 тис.грн

9.1

коштів районного бюджету:

700 тис.грн

9.2

коштів інших джерел

480 тис.грн

9.3

коштів сільських (селищних) рад

2400 тис.грн

 

ІІ. Визначення проблеми, на розв'язання якої спрямована програма

 

Вінницький район відносно інших регіонів області відзначається низкою проблем, пов’язаних із забрудненням навколишнього природного середовища та незбалансованим використанням природних ресурсів.

Незважаючи на окремі спостереження за наслідками глобальних змін клімату, в районі немає системних досліджень, які б стали основою для планування та реалізації заходів із попередження шкідливих впливів на клімат і адаптації  всіх сфер життєдіяльності населення до його змін.

Статистичні дані засвідчують відносно стабільний рівень забруднення атмосферного повітря викидами стаціонарних і пересувних джерел, який головним чином залежить від економічної ситуації, тобто діяльності підприємств та експлуатації автомобільного транспорту.

Сучасний стан водних об’єктів району характеризується антропогенним тиском, пов’язаним із скидами в них стічних вод населених пунктів та окремих промислових підприємств.

Загрозою біорізноманіттю, природному середовищу  існування флори і  фауни є екологічно незбалансоване природокористування. Поширення адвентивних видів у  природних  екосистемах  викликає значний  дисбаланс у  біоценозах. 

Разом з цим, крім об’єктивних чинників, зокрема дефіциту фінансових ресурсів розвиток екологічної мережі району як основного еколого-стабілізуючого заходу гальмується через пасивність окремих органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання. У першу чергу це стосується розширення мережі природно-заповідного фонду та збільшення лісистості.

Потребують удосконалення на місцевому рівні механізми адміністрування екологічних податків і зборів за спеціальне використання природних ресурсів, які є економічною основою зменшення  шкідливих впливів на довкілля та джерелом надходження  бюджетних коштів для розв’язання екологічних проблем.

Забруднення відкритих водойм району відбувається через незадовільний стан прибережних захисних смуг. В багатьох випадках захисті смуги використовуються для проведення сільськогосподарських робіт. А хімічні засоби, які вносяться під сільськогосподарські культури, разом із дощовою та талою сніговою водою попадають у водойми. Крім того, до захисних смуг прилягають індивідуальні будинковолодіння садибного типу, де стічні води заносять відходи із цих володінь у водойми.

Прибережні захисні смуги на багатьох водних об’єктах не винесені в натуру і використовуються не за призначенням.

Особливу увагу слід звернути на оптимізацію структури і функцій органів місцевого самоврядування, стимулювання громадської ініціативи у вирішенні екологічних питань, забезпечення доступу громадськості  до прийняття управлінських рішень та інформації про стан навколишнього природного середовища, зокрема, об’єктивних даних екологічного моніторингу  шляхом встановлення системи їх поширення.

В умовах інтенсивного розвитку промислового виробництва,технологій вирощування сільськогосподарської продукції та її переробки природа не постає вже як невичерпний банк ресурсів. Питання екології звучить з кожним роком гостріше. Тому питання охорони навколишнього природного середовища є одним з найактуальніших.

Програма охорони навколишнього природного середовища у Вінницькому районі на 2017-2020 роки (далі Програма) визначає комплекс заходів, спрямованих на забезпечення максимально ефективного використання природного фактора здорового способу життя жителів району.

Програма розроблена відповідно до завдань та пріоритетів Стратегії розвитку Вінницького району до 2020 року, яка затверджена рішенням 12 сесії Вінницької районної ради 7 скликання від 26.07.2016 року № 236, якій визначено стратегічну ціль 3 «Екологічна безпека навколишнього середовища» спрямована на:

- запобігання забруднення атмосферного повітря та водного середовища;

- раціональне використання рослинних ресурсів та тваринного світу;

- збереження природно-заповідного фонду;

- підвищення рівня екологічної свідомості жителів району.

Програма базується на основі аналізу сучасного стану навколишнього природного середовища, визначає проблемні питання, окреслює цілі, завдання та заходи щодо їх реалізації. Заходи Програми спрямовані на:

- дотримання вимог екологічної безпеки, обов’язковість дотримання екологічних стандартів при здійсненні господарської діяльності:

- забезпечення збалансованості екологічного, соціального та економічного факторів розвитку району;

- забезпечення гласності і прозорості при прийнятті рішень, які впливають на стан навколишнього природного середовища;

- формування екологічного світогляду населення району.

Зацікавлені сторони у реалізації Програми:

- органи місцевого самоврядування;

- підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності, розташовані на території району;

- громадські організації району, діяльність яких спрямована на захист природного середовища;

- жителі району.

Програмою передбачено внесення змін чи доповнень, в залежності від змін зовнішніх та внутрішніх умов її реалізації.

Рекреаційна зона представлена природними ландшафтами, лісовими та іншими насадженнями, що позитивно впливає на стан навколишнього природного середовища, і є показником екологічного благополуччя.

Найвагомішими чинниками антропогенного навантаження на довкілля є:

- забруднення придорожніх лісосмуг сміттям, та іншими відходами;

- недостатньо ефективне інформаційне та фінансове забезпечення заходів щодо реалізації екологічної політики;

- недостатня екологічна освіта населення району та ефективність пропаганди щодо дбайливого ставлення до природи.

Ще одним забруднювачем земель в районі є стихійне створення сміттєзвалищ, особливо у придорожніх лісосмугах, а також у селах і селищах району. Дане питання в останні роки вирішується шляхом заключення договорів сільськими (селищними) радами із спеціалізованими підприємствами по вивозці сміття. Тому в селах району частково вирішується питання вивозу сміття.

Створення оптимальних взаємовідносин суспільства і природи, вироблення вмінь активно цілеспрямовано впливати на природне середовище, не завдаючи йому шкоди, неможливі без відповідних екологічних знань. На сучасному етапі розвитку людства, в час надвисокого рівня впливу на довкілля з непередбачуваними наслідками екологічна освіта, виховання і культура громадян визначають не лише сутність держави, але благополуччя та здоров»я нації.

Форми екологічної освіти можуть бути як формальними (дошкільна, шкільна, позашкільна, професійно технічна, вища та післядипломна).

Існують також неформальні форми освіти, а саме, через засоби масової інформації, через громадські екологічні об»єднання.

Завдяки екологічній обізнаності громада перестає бути інертною, здатна ефективно співпрацювати з місцевими органами влади у вирішенні екологічних проблем та виконання першочергових природоохоронних заходів.

 

ІІІ. Мета  Програми

 

Основною метою програми є охорона навколишнього природного середовища шляхом реалізації екологічної політики, спрямованої на стабілізацію та поліпшення стану навколишнього природного середовища в  області, розбудови інфраструктури охорони навколишнього природного середовища та покращення екологічної ситуації для забезпечення сталого розвитку території, підвищення стандартів якості природних  об’єктів до європейського рівня, екологічно збалансованого використання природних ресурсів, впровадження управлінських механізмів, що дозволяють здійснювати прийняття рішень з урахуванням громадської ініціативи і позиції та здійснення на території району екологічної політики, спрямованої на забезпечення безпечного існування живої і неживої природи, навколишнього середовища, захисту від негативного впливу життя і здоров’я жителів району, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів.

 

ІV. Шляхи і засоби розв’язання проблеми, обсяги та джерела фінансування Програми

 

Основними шляхами розв’язання  екологічних проблем в районі є комплекс природоохоронних заходів, які мають здійснюватися у різних соціально-економічних і культурних сферах. Ці заходи пов’язані зі зменшенням шкідливого впливу на навколишнє природне середовище, забезпеченням раціонального використання природних ресурсів, ренатуралізацією природних комплексів, упровадженням схем оптимізації господарського освоєння території району і базуються на прийнятті екологічно обґрунтованих управлінських рішень з урахуванням позиції громадськості.

Враховуючи зміни, які розпочалися в бюджетній політиці держави, виникнення нових потенційних джерел фінансування у зв’язку з інтеграцією України до структур Європейського Союзу можливості залучення приватних інвестицій в окремі напрями природоохоронної діяльності, Програмою передбачено диференційований підхід щодо фінансування.

У зв’язку з тим, що основними джерелами забруднення атмосферного повітря є автотранспорт і промислові підприємства,  кошти для зниження рівня викидів мають залучатися за рахунок їх власників, а також місцевих бюджетів для розроблення та реалізації схем оптимізації руху автотранспорту в населених пунктах із складною екологічною ситуацією.

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів районного бюджету, коштів сільських (селищних) рад та коштів інших джерел.

Реалізація програми здійснюватиметься в один етап (2017-2020 роки), на якому передбачається здійснення організаційних, господарських та інституційних заходів, які забезпечуватимуть успішне проведення прикладних природоохоронних робіт і водночас націлені на реалізацію директив та регламентів Європейського Союзу в галузі довкілля та забезпечення виконання заходів, реалізація яких призведе до стабілізації екологічної ситуації в районі і максимального наближення її показників до загальноєвропейського рівня.

 

  1. Перелік завдань, заходів Програми та результативні показники

 

Проведення роз’яснювальної роботи серед населення району щодо шкідливого впливу на організм людини забрудненого повітря.

Продовження модернізації котелень у школах, дитячих садках, лікарнях району, що також впливає на зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферу.

Програмою передбачається здійснення комплексу заходів, спрямованих на досягнення її мети. При визначенні основних  програмних напрямів природоохоронної діяльності враховувалися положення глави 6 «Навколишнє природне середовище» проекту Угоди про асоціацію між Україною – з одного боку та Європейським Союзом і його державами - членами –  з іншого (економічна частина), які після набрання чинності цієї Угоди стануть основою для пріоритетів національної політики в усіх сферах суспільного життя, в тому числі в галузі охорони довкілля та природокористування.

Програмування основних заходів здійснено на підставі глибокого аналізу екологічної ситуації в районі та основних чинників, що впливають на тенденції і динаміку процесів у природоохоронній сфері.

Реалізація екологічної політики щодо поліпшення стану навколишнього природного середовища та запобігання його забрудненню в результаті господарської діяльності забезпечить виконання завдань:

-      обов’язковість додержання екологічних стандартів, нормативів та лімітів використання природних ресурсів при здійсненні господарської діяльності;

-      гарантування екологічно безпечних умов для життя і здоров’я населення району;

-      прийняття комплексних рішень у питаннях охорони навколишнього природного середовища, використання і відтворення відновлюваних природних ресурсів, широкого впровадження новітніх технологій;

-      збереження цілісності природних об’єктів;

-      гласність при прийнятті рішень, які впливають на стан навколишнього природного середовища, формування у населення екологічного світогляду.

В процесі реалізації Програми фінансування заходів має здійснюватися за рахунок коштів районного бюджету (загального і спеціального фондів), в межах коштів, передбачених бюджетом на відповідний фінансовий рік, коштів сільських (селищних) рад, власних коштів підприємств, установ, організацій району, коштів Інвесторів, інших джерел фінансування, які не заборонені діючим законодавством.

 

 

VІ.Напрями діяльності та заходи  програми охорони навколишнього природного середовища в Вінницькому районі  на 2017-2020 роки

 

№ з/п

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)

Перелік заходів програми

Термін вико-нання заходу

Виконавці

Дже-рела фінан-суван-ня

Орієнтовані обсяги фінансування (вартість), тис.грн., в тому числі:

І етап: 2017-2020 роки

Очікува-ний результат

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Проведення роз’яснювальної роботи серед підприємств щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферу при обробітку сільськогосподар-

ських культур пестицидами та агрохімікатами

Проведення нарад, семінарів, навчань з керівника-ми та спеціалістами агрофірму-вань

2017-2020 роки

Відділ агропромислового розвитку районної державної адміністра-ції, сільські(се-лищні) ради, агрофірму-вання

Кошти агро-форму-вань

 

2017 р. - 20 тис.грн

2018 р. - 40 тис.грн

2019 р. - 50 тис.грн

2020 р. - 40 тис.грн

 

 

Забезпечення чистоти атмосфер-ного повітря та вироб-ництво екологічно чистих продуктів

2

Проведення роз’яснювальної роботи серед населення та підприємств щодо недопущення спалювання стерні та пожнивних відходів агрофірму-ваннями після збору урожаю.

Проведення нарад, семінарів, навчань з керівника-ми та спеціалістами агрофірму-вань, проведення роз’яснення серед населення

2017-2020 роки

Відділ агропромислового розвитку районної державної адміністра-ції, сільські (селищні) ради, агрофірму-вання

Додат-кових коштів не пот-ребує

Додаткових коштів не потребує

Забезпечення чистоти атмосфер-ного повітря та недопу-щення деградації ґрунтів

3

Проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо недопущення спалювання листя в приватному секторі

Проведення роз’яснювальної роботи депутатами місцевих рад

2017-2020 роки

Сільські ради, депутати місцевих рад, громадські екологічні організації

Додат-кових коштів не пот-ребує

Додаткових коштів не потребує

Забезпечення чистоти атмосфер-ного повітря

4

Створення лісозахисних насаджень у водоохоронних зонах та підвищення лісистості басейнів

Проведення посадки молодих насаджень та впоряд-кування існуючих

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради, підприємці-орендарі водойм

Кошти підп.-риємців

2017 р. - 20 тис.грн

2018 р. - 40 тис.грн

2019 р. - 30 тис.грн

2020 р. - 30 тис.грн

Збережен-ня чистоти природ-них ресурсів та недопущення забруднення водних ресурсів побуто-вими відходами

5

Створення та облаштування місць відпочинку на берегах водойм Вінницького району, які орендують фізичні та юридичні особи

Проведення роз’яснювальної роботи серед орендарів та передба-чити виконання даних умов у договорах оренди

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради, підприємці-орендарі водойм

Кошти підп.-риємців

2017 р. - 30 тис.грн

2018 р. - 60 тис.грн

2019 р. - 60 тис.грн

2020 р. - 60 тис.грн

Забезпечення місцями відпочинку жителів району

6

Впорядкування технічного стану артезіанських свердловин та криниць Ремонт та очистка криниць загального користування

Заключення договорів з підрядними організаціями на виконання робіт

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради, депутати місцевих рад

Кошти сільсь-ких (селищних) рад

 

2017 р. - 50 тис.грн

2018 р. - 200 тис.грн

2019 р. - 150 тис.грн

2020 р. - 50 тис.грн

Забезпечення чистою питною водою населення району

7

Виділення в натурі прибережних смуг річок, ставків та водойм. Вжиття заходів щодо недопущення режиму прибережних захисних смуг, скидів господарських стоків у водойми

Проведення робіт по земле уст-рою прибереж-них смуг

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради, депутати місцевих рад, управління Держпрод-споживс-лужби Вінницько-го району Головного управління Держпрод-споживс-лужби у Вінницькій області

Кошти сільсь-ких (селищних) рад

 

2017 р. - 8 тис.грн

2018 р. - 10 тис.грн

2019 р. - 10 тис.грн

2020 р. - 12 тис.грн

Недопу-щення скидів у водойми господарських стоків, забезпечення чистоти водойм

8

Опрацювання питання  щодо впорядкування вивозу та знешкодження господарсько-побутових стоків від абонентів, які не приєднані до мереж водовідведення м.Вінниці

Заключення довготермінових договорів із спеціалізованими організаціями на вивозку відходів

2017-2020 роки

Сільські (селищні ради, місцевих рад

Додат-кових коштів не пот-ребує

Додаткових коштів не потребує

Недопу-щення накопичення побутових відходів в абонентів, які не приєднані до міських мереж

9

Зменшення загрози деградації земель та їх виснаження шляхом дотримання науково - обґрунтованих сівозмін при вирощуванні сільськогосподар-

ських культур

Проведення наукових семінарів з керівника-ми та спеціалістами агрофірму-вань

2017-2020 роки

Відділ агропромислового розвитку районної державної адміністра-ції, агрофірму-вання

Додат-кових коштів не пот-ребує

Додаткових коштів не потребує

Забезпечення росту урожайнсті сільськогосподарських культур на 30%

10

Звільнення територій загального користування від стихійних сміттєзвалищ

Проведення зачисних робіт із залученням місцевих депутатів та населення

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради, районна державна адміністра-ція, підприємці, Філія “Вінниць-кий рай авто-

дор” ДП "Вінниця облавто-дор", Філія “Немирівський ДЕД” ДП "Вінниця облавто-дор" та Служба автомобільних доріг у Вінницькій області.

Кошти район-ного бюдже-ту

 

 

 

 

Кошти сільсь-ких (селищних) рад

2017 р. - 50 тис.грн

2018 р. - 100 тис.грн

2019 р. - 100 тис.грн

2020 р. - 100 тис.грн

Забезпечення чистоти територій загального користування для відпочинку жителів району

 

12

Проведення інформаційно-просвітницьких акцій, конкурсів, спрямованих на виховання та екологічну освіту дітей та учнівської молоді

Проведення заходів у школах та позашкіль-не навчання із залученням фахівців громадсь-ких природо охоронних органів

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради, відділ освіти районної державної адміністра-ції, громадські природоохоронні організації

Додат-кових коштів не пот-ребує

Додаткових коштів не потребує

Забезпечення належного екологічного  світнього рівня дітей та молоді

13

Організація та проведення семінарів, конференцій на екологічну тему з керівниками та спеціалістами підприємств району

Проведення нарад, семінарів, навчань із керівника-ми та спеціалістами підп.-риємств району

2017-2020 роки

Відділ агропромислового розвитку районної державної адміністра-ції, громадські природоохоронні організації

Додат-кових коштів не пот-ребує

Додаткових коштів не потребує

Забезпечення екологічного освітнього рівня  керівників та спеціаліст-тів підп.-риємств

14

Проведення роз’яснювальної роботи з жителями сіл та селищ району щодо укладання договорів на вивезення побутових відходів, які накопичуються і тимчасово зберігаються у вигрібних ямах.

Проведення роз’яснювальної роботи серед населення депутатами місцевих рад. Надання пропозицій щодо організацій яким пропонується проводити вивозку відходів

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради, районна державна адміністрація, депутати місцевих рад

Додат-кових коштів не пот-ребує

Додаткових коштів не потребує

Забезпечення своєчасної вивозки побутових відходів у населення, недопущення створення стихійних сміттєва-лищ

15

Озеленення територій

Висадка декоратив-них насаджень у місцях загального користування

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради

Кошти сільсь-ких (селищних) рад

2017 р. - 10 тис.грн

2018 р.   - 90 тис.грн

2019р.  - 120 тис грн..

2020 р. - 120 тис.грн

Покращення чистоти атмосфер-ного повітря, сталого розвитку суспільст-ва в екологічно чистому природ-ному середовищі

16

Очищення водоймищ

Очищення намулу та решток зігнивших рослин

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради

Кошти сільсь-ких (селищних) рад

2017р   - 150 тис.грн

2018р.  - 300 тис.грн

2019р  - 300 тис.грн

2020р   - 300 тис.грн

Забезпеченні екологічно чистої води у водоймах

17

Капітальний ремонт гідроспоруд

Проведення капітально-го ремонту на греблях водойм де в цьому є потреба

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради

Кошти сільсь-ких (селищних) рад

2018р.  - 120 тис.грн

2019р.  - 200 тис.грн

2020р.  - 200 тис.грн.

Забезпечення належного рівня води у водоймах

18

Прибирання сміття на придорожніх смугах, зонах та лісопосадках

Прибиран-ня сміття на придорож-ніх смугах, залучаючи до цього безробітних на селі.

2017-2020 роки

Сільські (селищні) ради, районна державна адміністрація, підприємці, Філія “Вінницький райавтодор” ДП "Вінниця облавтодор", Філія “Немирівський ДЕД” ДП "Вінниця облавтодор" та Служба автомобільних доріг у Вінницькій області.

Кошти район-ного бюд-жету

 

 

 

 

 

 

Кошти сільсь-ких (селищних) рад

2017 р. - 50 тис.грн

2018 р. - 100 тис.грн

2019 р. - 100 тис.грн

2020 р. - 100 тис.грн

Забезпечення чистоти придорож-ніх смуг

VІІ. Очікувані результати реалізації Програми.

 

В результаті реалізації заходів Програми очікується:

-  прийняття екологічно виважених управлінських рішень;

- ефективне використання коштів, виділених на природоохоронні заходи та комплексне вирішення екологічних проблем району;

- підвищення рівня екологічної культури та свідомості громадян;

- зменшення екологічних ризиків на виробництві та раціональне використання природних ресурсів;

- покращення природних умов для життя і сталого розвитку суспільства в екологічно збалансованому природному середовищі;

- забезпечення збалансованого та невиснажливого використання природних ресурсів на території району;

- зменшення загрози деградації ґрунтів та втрати їх родючості.

Продуктом Програми є ефективне використання природних ресурсів, води, повітря, земельних ресурсів, при цьому не завдаючи шкоди природному середовищу, захисту життя і здоров»я населенню району від негативного впливу, зумовленого забрудненням колишнього природного середовища, раціональним використанням і відновленням природних ресурсів. Це  зумовить вирощування на території району екологічно чистої продукції.

При розробці Програми ставилось питання підвищення ефективності використання наявних водних, земельних ресурсів, атмосферного повітря. А це очистка території району від стихійних сміттєзвалищ, забезпечення вивозу побутових відходів на місця їх санкціонованого зберігання, укріплення берегів водойм і річок, недопущення забруднення водойм побутовими відходами та хімічними засобами, чистоти атмосферного повітря.

При цьому буде забезпечено підвищення урожайності сільськогосподарських культур при мінімальних затратах, вирощуючи при цьому, екологічно чисту продукцію.

Виконання Програми забезпечить на території району якісне природне середовище, чисте повітря, воду, чисту від сміття територію, особливо у місцях загального користування. Це створить умови для задовільної праці і відпочинку населення району. А також дасть можливість вирощувати якісні екологічно чисту сільськогосподарську продукцію.

 

VІІІ. Ресурсне забезпечення районної програми охорони навколишнього природного середовища у Вінницькому районі на 2017-2020 роки

 

тис.грн.

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми І етап виконання програми  Всього витрат на виконання програми
2017 рік 2018 рік 2019 рік 2020 рік  
1 2 3 5 6 7
Обсяг ресурсів всього, в тому числі: 388 1060 1120 1012

3580

Державний бюджет          
Районний бюджет 100 200 200 200 700
кошти не бюджетних джерел 70 140 140 130 480
Сільський (селищний) бюджет 218 720 780 682 2400

 

 

ІХ. Показники продукту районної (комплексної) програми охорони навколишнього природного середовища у Вінницькому районі на 2017-2020 роки

 

                                                                                 назва програми

№ з/п Назва показника Одиниця виміру Вихідні дані на початок дії програми І етап виконання програми Всього за період дії програми (або до кінця дії програми)
2017 рік 2018рік 2019рік 2020 рік  
1 2 3 4 5 6 7 8 9
І Показники продукту програми
1 Лікві-дація несанкціоно-ваних звалищ га 30 60 100 100 100 360
2 Очист-ка кри-ниць, водой-мищ шт 100 150 150 150 150 600
ІІ Показники ефективності програми
1 Вивоз відхо-дів тонн 20 50 90 90 90 320
2 Змен-шення стихій-них  сміттє-звалищ від-сотки 20 % 40 % 50 % 46 % 70 % 70 %
   
ІІІ Показники якості програми
1 Ство-рення місць відпо-чинку га 50 100 100 100 - 200
                   

 

 

 

 

Керівник апарату районної

    державної адміністрації                                                    О.Л.ОРЛОВСЬКА

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.