Пошук по сайту

Архів новин

Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
39427710
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
18609
25111
113937
39163031
556258
689383
39427710

Ваш IP: 3.139.72.148
27 липня 2024 21:26

РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 12 березня 2021 року № 64 "Про затвердження Положення про відділ правового забезпечення управління з питань правового забезпечення та взаємодії з органами місцевого самоврядування апарату Вінницької районної державної адміністрації"

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 від 12 березня  2021 року                                Вінниця                     № 64

 Про затвердження Положення про відділ правового забезпечення управління з питань правового забезпечення та взаємодії з органами місцевого самоврядування апарату Вінницької районної

державної адміністрації

Відповідно до статті 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»,  Закону України «Про державну службу»,  постанов Кабінету  Міністрів України:  від 26.11.2008 року  № 1040 «Про затвердження Загального положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації» (із змінами), від 26.09.2012 року № 887 «Про затвердження Типового положення про структурний підрозділ місцевої державної адміністрації» (із змінами) та наказ Національного агентства з питань запобігання корупції від  17.03.2020 року №102/20 «Про затвердження Типового положення про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань  запобігання та виявлення корупції», розпорядження голови районної державної адміністрації від 06 січня 2021 року № 5 «Про внесення змін до штатного розпису апарату, структурного підрозділу районної державної адміністрації без статусу юридичної особи публічного права та затвердження структури апарату районної державної адміністрації»:

 Затвердити Положення про відділ правового забезпечення управління з питань правового забезпечення та взаємодії з органами місцевого самоврядування апарату Вінницької районної державної адміністрації, що додається.

                 
Голова районної державної

            адміністрації                                                                 Віталій УРДЗІК

               

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження голови районної державної адміністрації

від__________2021 року №______

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про відділ правового забезпечення управління з питань правового

 забезпечення та взаємодії з органами місцевого самоврядування

апарату районної державної адміністрації

 

І. Загальні положення

 

  1. Відділ правового забезпечення (далі Відділ) є структурним підрозділом управління з питань правового забезпечення та взаємодії з органами місцевого самоврядування апарату районної державної адміністрації без статусу юридичної особи публічного права,  який утворюється головою районної державної адміністрації, і в межах району забезпечує виконання покладених на Відділ завдань.
  2. Відділ підпорядковується голові районної державної адміністрації, начальнику управління з питань правового забезпечення та взаємодії з органами місцевого самоврядування апарату районної державної адміністрації, з організаційних питань  керівнику апарату районної державної адміністрації, координацію діяльності відділу здійснює заступник голови районної державної адміністрації згідно з розподілом обов'язків.
  3. У своїй діяльності Відділ керується Конституцією України, законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами  Кабінету  Міністрів України, міжнародними договорами України, цим Положенням, а також іншими нормативно-правовими актами.

З питань організації та проведення правової роботи Відділ керується актами Міністерства юстиції України.

  1. Положення про Відділ розробляється на основі Загального  положення.

 

ІІ. Основні завдання, функції та права відділу

 

  1. Основними завданнями Відділу є:

1.1.Організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне дотримання та запобігання невиконанню вимог законодавства, інших нормативних актів районною державною адміністрацією їх керівниками та працівниками під час виконання покладених на них завдань і функціональних обов'язків, а також представлення інтересів районної державної адміністрації в судах.

1.2.Розроблення, організація та контроль за проведенням заходів щодо

запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним з корупцією.

1.3.Надання методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції.

1.4.Перевірка факту подання суб’єктами декларування декларацій та повідомлення Національного агентства про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному відповідно до Закону України порядку.

1.5.Координація роботи з контролю за виконанням органами місцевого самоврядування наданих їм законом делегованих повноважень органів виконавчої влади.

 

  1. Основні функції Відділу:

2.1. Правове забезпечення діяльності районної державної адміністрації:

  • .Спрямовує, координує правову роботу, здійснює методичне керівництво та перевіряє її проведення у районній державній адміністрації.
  • .Розробляє та бере участь у розробленні проєктів нормативно-правових актів з питань, що належать до компетенції районної державної адміністрації. Видання розпоряджень, наказів, а також подання проєктів розпоряджень, наказів без попереднього розгляду чи погодження з Відділом не  допускається. Пропозиції Відділу щодо  приведення нормативно-правових актів та інших документів районної державної адміністрації у відповідність із законодавством є обов’язковими для розгляду головою районної державної адміністрації. У разі неврахування пропозицій Відділу або часткового їх врахування Відділ подає голові районної державної адміністрації письмовий висновок до проєкту акту.
  • . Перевіряє відповідність законодавству і міжнародним договорам України проєктів розпоряджень, що подаються на підпис голові районної державної адміністрації, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів.
  • .Перевіряє відповідність законодавству і міжнародним договорам України проєктів наказів, що подаються на підпис керівнику апарату районної державної адміністрації, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів.
  • .Проводить юридичну експертизу проєктів нормативно-правових актів, підготовлених структурними підрозділами районної державної адміністрації, за результатами якої готує висновки за формою, що затверджується Мін'юстом, погоджує (візує) їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів.
  • .Проводить гендерно-правову експертизу проєктів нормативно-правових актів районної державної адміністрації, які підлягають державній реєстрації, за результатами якої готує висновки за формою згідно здодатком 2 до Порядку проведення гендерно-правової експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2018 р. № 997.
  • .Проводить антидискримінаційну експертизу проєктів нормативно-правових актів районної державної адміністрації, які підлягають державній реєстрації, за результатами якої готує висновки за формою згідно здодатком до Порядку проведення органами виконавчої влади антидискримінаційної експертизи проєктів нормативно-правових актів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 р. № 61 “Питання проведення антидискримінаційної експертизи та громадської антидискримінаційної експертизи проєктів нормативно-правових актів” (Офіційний вісник України, 2013 р., № 9, ст. 343).
  • .Переглядає разом із структурними підрозділами районної державної адміністрації нормативно-правові акти та інші документи з питань, що належать до його компетенції, з метою приведення їх у відповідність із законодавством.
  • .Інформує керівника державної служби/голову районної державної адміністрації про необхідність вжиття заходів для внесення змін до нормативно-правових актів та інших документів, визнання їх такими, що втратили чинність, або скасування.
  • .Вносить голові районної державної адміністрації пропозиції щодо подання нормативно-правового акта на державну реєстрацію в порядку, визначеному Мін'юстом.
  • .Разом із заінтересованими структурними підрозділами районної державної адміністрації узагальнює практику застосування законодавства у відповідній сфері, готує пропозиції щодо його вдосконалення, подає їх на розгляд.
  • .Здійснює у межах своєї компетенції заходи щодо адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу.
  • .Організовує роботу, пов'язану з укладенням договорів (контрактів), бере участь у їх підготовці та здійсненні заходів, спрямованих на виконання договірних зобов'язань, забезпеченні захисту майнових прав і законних інтересів районної державної адміністрації, а також погоджує (візує) проекти договорів за наявності погодження (візи) керівників заінтересованих структурних підрозділів.
  • .Організовує претензійну та позовну роботу, здійснює контроль за її проведенням.
  • .За дорученням аналізує матеріали, що надійшли від правоохоронних і контролюючих органів, результати позовної роботи, а також отримані за результатами перевірок, ревізій, інвентаризацій дані статистичної звітності, що характеризують стан дотримання законності органами виконавчої влади, готує правові висновки за фактами виявлених правопорушень та бере участь в організації роботи з відшкодування збитків.
  • .Подає пропозиції керівнику державної служби/ голові районної державної адміністрації про притягнення до відповідальності працівників, з вини яких заподіяна шкода (якщо це не віднесено до компетенції іншого структурного підрозділу).

 

2.2. З питань запобігання та виявлення корупції:

  • здійснює заходи щодо запобігання та виявлення порушень вимогЗакону України «Про запобігання корупції»;
  • розробляє проєкти актів з питань запобігання та виявлення корупції районної державної адміністрації;
  • організовує роботу з оцінки корупційних ризиків у діяльності районної державної адміністрації, підготовки заходів щодо їх усунення, вносить голові/керівнику апарату районної державної адміністрації пропозиції щодо таких заходів;
  • забезпечує підготовку антикорупційної програми районної державної адміністрації, змін до неї, подання її на погодження та моніторинг її виконання;
  • здійснює підготовку звітів за результатами періодичного перегляду та оцінки виконання антикорупційної програми, а також надає пропозиції щодо внесення змін до антикорупційної програми за результатами такого періодичного перегляду;
  • надає структурним підрозділам районної державної адміністрації  та їх працівникам методичну та консультаційну допомогу з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції;
  • вживає заходів з виявлення конфлікту інтересів та сприяє його врегулюванню, інформує голову/керівника апарату районної державної адміністрації та Національне агентство про виявлення конфлікту інтересів та заходи, вжиті для його врегулювання;
  • проводить перевірку факту подання суб’єктами декларування, які працюють у районнії державній адміністрації (працювали), відповідно до частини другої статті 49 Закону декларацій та повідомляє Національне агентство про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному законодавством порядку;
  • надає консультативну допомогу в заповненні декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
  •  організовує роботу внутрішніх каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону, отримує та організовує розгляд повідомленої через такі канали інформації;
  •  співпрацює з викривачами, забезпечує дотримання їхніх прав та гарантій захисту, передбачених Законом;
  •  надає працівникам районної державної адміністрації методичну допомогу та консультацію щодо здійснення повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону та захисту викривачів, проводить внутрішні навчання з цих питань;
  •  здійснює перевірку повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, отриманих через внутрішні та регулярні канали повідомлень, у терміни, передбачені Законом;
  •  інформує голову/керівника апарату районної державної адміністрації, Національне агентство, інших спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції про факти, що можуть свідчити про вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень та інших порушень вимог Закону працівниками районної державної адміністрації;
  •  у разі отримання офіційної інформації стосовно вчинення працівником районної державної адміністрації корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, здійснює моніторинг офіційного вебпорталу «Судова влада України», Єдиного державного реєстру судових рішень з метою отримання інформації щодо результатів розгляду відповідної справи судом;
  •  повідомляє у письмовій формі голову/керівника апарату районної державної адміністрації про вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією, та інших порушень вимог Закону працівниками районної державної адміністрації з метою забезпечення дотримання районної державної адміністрації вимог частин другоїчетвертої та п’ятої статті 65 Закону;
  • організовує роботу та бере участь у службовому розслідуванні, яке проводиться з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення або невиконання вимог Закону в інший спосіб, за поданням спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції або приписом Національного агентства;
  •  веде облік працівників районної державної адміністрації, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією;
  •  щопівроку надає Національному агентству інформацію щодо діяльності уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції та інформацію щодо уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) з питань запобігання та виявлення корупції.
  •  щороку до 15 лютого року, наступного за звітним, здійснює заходи з організації подання до Національного агентства інформації, необхідної для підготовки національної доповіді щодо реалізації засад антикорупційної політики відповідно до статті 20 Закону;
  •  взаємодіє з уповноваженими підрозділами (уповноваженими особами) інших структурних підрозділів районної державної адміністрації, Національним агентством, іншими спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції.

 2.3. З питань взаємодії з органами місцевого самоврядування:

          2.3.1 забезпечує контроль в установленому порядку за діяльністю виконавчих органів міських рад з питань делегованих повноважень, передбачених підпунктом «б» статей 27-38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

         2.3.2 надає органам місцевого самоврядування району методичну та практичну допомогу з питань здійснення наданих їм законом повноважень         органів виконавчої влади;

          2.3.3  здійснює інші передбачені законом повноваження.

 

  1. Відділ має право:

   3.1.Перевіряти дотримання законності структурними підрозділами районної державної адміністрації.

    3.2.Одержувати в установленому порядку для виконання покладених на Відділ завдань необхідні документи, інформацію, довідки, розрахунки, інші матеріали від посадових осіб районної державної адміністрації, територіальних органів і підприємств, що належать до сфери управління районної державної адміністрації.

   З метою забезпечення своєчасного виконання завдань, які потребують оперативного вжиття відповідних заходів, посадові особи зобов'язані невідкладно подавати необхідні матеріали на вимогу Відділу;

   3.3.Залучати за згодою керівників структурних підрозділів районної державної адміністрації спеціалістів з метою підготовки проектів нормативно-правових актів та інших документів, а також розроблення і здійснення заходів, які проводяться Відділом відповідно до покладених на неї завдань.

    3.4.Інформувати  керівника державної служби/голову районної державної адміністрації про покладення на Відділ обов'язків, що виходять за межі її компетенції, а також про випадки неподання або несвоєчасного подання на вимогу Відділу необхідних матеріалів посадовими особами територіальних органів і підприємства, що належить до сфери управління районної державної адміністрації.

    3.5.Отримувати від інших структурних підрозділів районної державної адміністрації інформацію і матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань, а також в установленому законом порядку інформацію з обмеженим доступом.

    3.6.Оотримувати від працівників районної державної адміністрації усні та письмові пояснення з питань, які виникають під час проведення службових розслідувань (перевірок).

    3.7.Ініціювати перед головою райдержадміністрації питання щодо надсилання запитів до державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності з метою отримання від них відповідної інформації та матеріалів, необхідних для виконання покладених на уповноважену особу завдань.

   Уповноважена особа бере участь у проведенні в установленому порядку службового розслідування (перевірки) в районній державній адміністрації з метою виявлення причин та умов, що призвели до вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення чи невиконання вимог антикорупційного законодавства. Під час проведення службових розслідувань (перевірок) має право з урахуванням обмежень, установлених законодавством, на безперешкодний доступ до приміщень і територій райдержадміністрації, документів та матеріалів, що стосуються предмета службового розслідування (перевірки).

  3.8.Звертатись в установленому порядку до структурних підрозділів районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування  за отриманням інформації, документів необхідних для виконання службових обов’язків; брати участь у нарадах та інших заходах, що проводяться в районній державній адміністрації, скликати наради з питань, що належать до компетенції Відділу.

 

 ІІІ. Начальник відділу

 

  1. Відділ очолює начальник.
  2. Структура та чисельність Відділу встановлюється штатним розписом апарату районної державної адміністрації та затверджується головою районної державної адміністрації
  3. Відділ складається з:

          начальника відділу

          головного спеціаліста

          головного спеціаліста

          головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції.

  1. На посаду начальника Відділу, призначається повнолітні громадяни України, які вільно володіють державною мовою та здобули ступінь вищої юридичної освіти не нижче магістра, з досвідом роботи на посадах державної службикатегорії «Б» чи «В»  або досвідом служби в органах місцевого самоврядування, або досвідом роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше одного року.

Начальник Відділу призначається на посаду та звільняється з посади керівником державної служби в порядку, визначеному Законом України «Про державну службу».

  1. На посаду головного спеціаліста Відділу призначаються повнолітні громадяни України, які вільно володіють державною мовою та здобули ступінь вищої юридичної освіти бакалавра або молодшого бакалавра. Працівники призначаються  посаду та звільняється з посади керівником державної служби в порядку, визначеному Законом України «Про державну службу».
  2. На період відсутності начальника Відділу його обов’язки виконує головний спеціаліст Відділу.
  3. Начальник відділу:

          7.1. Здійснює керівництво  Відділом, несе персональну відповідальність за організацію та результати його діяльності, сприяє створенню належних умов праці у відділі, вживає заходів щодо удосконалення організації роботи відділу.

7.2.Здійснює правове забезпечення діяльності районної державної адміністрації.

7.3.Забезпечує реалізацію державної політики щодо виконання законів та інших нормативно-правових актів та здійснення контролю за дотриманням законодавства.

7.4.Забезпечує  правильному застосування законодавства в районній державній адміністрації, здійснювати правову експертизу проектів розпоряджень голови районної державної адміністрації, наказів керівника апарату, інших документів правового характеру, що подаються на підпис керівництву, візувати їх за наявності віз керівників заінтересованих структурних підрозділів районної державної адміністрації (її апарату) або осіб, що їх заміщують.

7.5.Надає методичну допомогу з правових питань структурним підрозділам районної державної адміністрації.

     7.6.Представляє у встановленому законодавством порядку інтереси районної державної адміністрації в судах та інших органах під час розгляду правових питань і спорів.

7.7.Подає на затвердження голові районної державної адміністрації положення Відділ.

7.8.Забезпечує взаємодію з іншими структурними підрозділами районної державної адміністраціях, спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції.

          7.9.Здійснює інші повноваження, визначені законом.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.