Перш ніж вживати гриби - подумайте чи варто ризикувати сваїм життям та здоров'ям
- збирайте лише ті гриби , які добре знаєте;
- відмовтесь від збирання та вживання пластинчатих грибів (смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчаті гриби - печериці, сироїжки, шампіньйони);
- не збирайте гриби поблизу автодоріг, сховищ отрутохімікатів, сміттєзвалищ, промислових підприємств, залізниць, в міських парках (гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини);
- не купуйте дикорослих грибів на ринках (невідомо де і коли вони були зібрані);
- не давайте їсти гриби дітям (дитячий організм більш вразливий до грибної отрути);
- не куштуйте сирих грибів;
- не збирайте старих, перестиглих, червивих грибів;
- перед приготуванням гриби необхідно протягом 10-15 хв. проварити в підсоленій воді (відвар необхідно вилити);
- у разі появи симптомів отруєння грибами (біль в животі, блювання головний біль, пронос) необхідно негайно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою (до надання медичної допомоги потрібно декілька разів промити шлунок розчином соди або світло-рожевим розчином марганцю);
- у разі отруєння ні в якому випадку не вживати алкоголь (він лише посилює дію грибної отрути).
Дотримання цих простих правил може зберегти ваше здоров'я і навіть життя.