Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37233086
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
6083
22103
95007
36975102
403610
741627
37233086

Ваш IP: 3.145.47.253
20 квітня 2024 08:50

У Вінницькому районі з’явилася cучасна мобільна бібліотека на колесах

Відкриття бібліотеки на колесах невипадково було  проведено на  території даного села, адже на теренах цієї землі жив і творив наш земляк - відомий український письменник Михайло Коцюбинський.

Вінницькою центральною районною  бібліотекою три роки тому було започатковано проект під назвою  «Мобільна бібліотека». У 2016 році для його реалізації  були виділені кошти з районного бюджету.

В зв'язку з обмеженим фінансуванням закладів культури впродовж  певного часу відбувалось постійне закриття бібліотек. Тому в даній ситуації виникла необхідність змінювати саму побудову бібліотечної мережі і запроваджувати позастаціонарне бібліотечне обслуговування.

На презентацію бібліобуса завітали голова районної державної адміністрації Михайло Демченко, голова районної ради Сергій Сітарський, в.о. старости села Майдан Якушинецької ОТГ Людмила Грабова, директор обласної універсальної бібліотеки ім. Тімірязєва Наталя Морозова, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Володимир Мазур, жителі села та діти.

З вітальними словами д        о присутніх звернулися керівники району. Вони зазначили, що створення такої мобільної бібліотеки є не тільки надзвичайною подією для Вінницького району, але й для Вінницької області.

Вони подякували всім організаторам, хто долучився до даного процесу - начальнику відділу культури та туризму райдержадміністрації Володимиру Мазуру, працівникам центральної районної бібліотеки, які створили та реалізували цей проект на території Вінницького району. Побажали усім добра, здоров’я, пізнання всього нового.

«Дуже приємно, що ми вперше започатковуємо і відкриваємо таку новинку для наших населених пунктів. Це дуже потрібна справа для наших людей.  Адже вони не мають змоги піти до бібліотеки. Саме з книжкою ми крокуємо в країну знань і пізнаємо щось нове для себе. Стаємо розумнішими, обізнаними і як говориться «Хто володіє інформацією, той володіє світом». Маю надію, що саме ця мобільна бібліотека принесе користь самому дорогому – це нашому підростаючому поколінню», - сказав голова райдержадміністрації Михайло Демченко.

На сьогодні 14 сіл району залишились без надання бібліотечних послуг, тому метою роботи бібліобуса є забезпечення рівного доступу кожної людини до культурних благ в незалежності від місця проживання.

Бібліобус  має 6 маршрутів та  14 зупинок в населених пунктах району. Він працює щоденно згідно графіку з урахуванням потреб жителів кожного окремо взятого населеного пункту.

Він укомплектований книжковою продукцією для різних вікових категорій, різноманітними періодичними виданнями, комп’ютерним обладнанням із виходом до мережі Інтернет, стаціонарними та нестаціонарними місцями для організації соціокультурної діяльності у літньо-зимовий період, а також власним живленням електроенергії – генератором.

Мобільний бібліотечний комплекс діє як інформаційний консультативний центр, до якого можуть бути запрошені спеціалісти з різних галузей. Крім цього, він працює як площадка для проведення культурно-масових заходів, презентацій, майстер класів для будь-якої вікової категорії населення. Також це єдиний доступ до інформації для людей з обмеженими можливостями.

Найбільше зраділи сучасній бібліотеці на колесах - це діти. Після того, як перерізали червону стрічку всі гуртом зайшли до такої незвичної бібліотеки, вони її роздивлялись, брали читати книги, бібліотекар записувала їх у новостворені формуляри. Діти раділи, і не хотіли виходити з неї, а батьки дивлячись на своїх діток радувались, що в дітей «горять» очі і з’явилось бажання читати.

Сучасний світ має великий простір для отримання будь-якої інформації, її можна отримати з телефона, планшета, комп’ютера, але вони не зможуть замінити книгу.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.