Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37408193
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
16359
42235
149512
37138079
578717
741627
37408193

Ваш IP: 18.191.147.190
27 квітня 2024 15:58

Андрій Єрмак у Мюнхені провів зустріч членів Міжнародної робочої групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України

На полях Мюнхенської конференції з питань безпеки керівник Офісу Президента Андрій Єрмак спільно з Генеральним секретарем НАТО у 2009–2014 роках Андерсом Фогом Расмуссеном провів зустріч Міжнародної робочої групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України.

У заході також узяли участь: колишня державна секретарка США Гілларі Клінтон, експрем'єр-міністр Швеції Карл Більдт, співголова партії «Союз 90/Зелені» Омід Нуріпур (Німеччина) та колишній спеціальний представник США в Україні Курт Волкер.

Андрій Єрмак зазначив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну стало безпосереднім наслідком того, що нашій державі в останні два десятиліття не дозволили приєднатися до НАТО.

«Україна потребує НАТО, але Альянсу також необхідна Україна. І якнайшвидше. Невизначеність у цьому питанні дасть Росії змогу виправдати продовження війни. Запрошення України стало б сигналом рішучості з боку союзників по НАТО. Це було б потужним сигналом Путіну, що загроза подальшої військової агресії не завадить Україні приєднатися до НАТО. Таким чином, зникне головне обґрунтування для Росії продовжувати війну», – сказав він.

Керівник Офісу Президента зауважив, що вторгнення Росії в Україну є частиною ширшої стратегії Москви з підриву європейського безпекового порядку.

«Успіх в Україні надихне Путіна на подальшу агресію. Безкарність породжує нові злочини», – додав Андрій Єрмак.

Водночас, за його словами, наша країна на полі бою продемонструвала, що може бути цінним активом системи колективної безпеки. Збройні Сили України здобули унікальний бойовий досвід, а українська оборонна промисловість має великий потенціал і стрімко розвивається.

За його словами, допомога Україні в захисті та запобіганні подальшій агресії сприяє зміцненню європейської безпеки загалом, саме тому за дорученням Президента Володимира Зеленського було створено Міжнародну робочу групу з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України.

Під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами зустрічі Міжнародної робочої групи в Мюнхені Андрій Єрмак зауважив, що напрацьований попередньою робочою групою Київський безпековий договір став основою Спільної декларації про підтримку України, ухваленої лідерами «Групи семи» на саміті НАТО у Вільнюсі. У продовження цих домовленостей наша держава підписала вже три двосторонні угоди щодо безпекових гарантій – із Великою Британією, Німеччиною та Францією. Триває робота над відповідними документами з іншими країнами.

Керівник Офісу Президента висловив переконання, що за два роки український народ продемонстрував, що здатний перемогти в цій війні, однак партнери мають підтримати Україну й надати необхідну допомогу.

«Усе, що потрібно, має відбуватися вчасно. Це історичний момент, це буде історичний ювілейний саміт у Вашингтоні. І це абсолютно правильно, як зазначив пан Расмуссен, це справді наша мета – запрошення в члени НАТО, тому що Україна потребує НАТО, а НАТО потрібна Україна», – наголосив Андрій Єрмак.

Очільник Офісу Глави держави акцентував, що Україні потрібно надати достатньо озброєння й амуніції, і наша держава захищатиме не лише себе, а й мир у Європі.

«Тому що вторгнення Путіна в Україну – це лише частина його стратегії. Будьте певні, він уже знає свою наступну мету. І якщо хтось каже про якісь загострення для нас, українців, це звучить трохи дивно, тому що не може бути більш загостреною ситуація в Україні, де мільйони людей живуть у стані війни», – сказав Андрій Єрмак.

Андерс Фог Расмуссен зі свого боку додав, що за останні два роки партнери надали Україні безпрецедентну допомогу й підтримку, зокрема постачаючи зброю, але, з огляду на потужності Росії, цього недостатньо, і допомогу потрібно нарощувати.

«Ми повинні зробити набагато більше. Першим кроком має бути негайне зняття всіх обмежень на постачання зброї. Ми повинні постачати українцям не стільки, скільки потрібно, а скільки максимально можливо. Німеччина повинна надати ракети «Таурус», США повинні надати далекобійну зброю. Ми маємо якомога швидше доправити винищувачі, безпілотники та все, що потрібно українцям. Донині ми зробили достатньо, щоб Україна вижила. Те, що ми повинні зробити зараз, – це забезпечити те, що потрібно Україні для перемоги. Це має бути стратегія перемоги», – переконаний Андерс Фог Расмуссен.

Ексгенсекретар НАТО додав, що, на його думку, настав час запросити Україну до НАТО, і Міжнародна робоча група працюватиме над аргументами, що переконають союзників у цьому.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.