Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37218121
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
13221
19855
80042
36975102
388645
741627
37218121

Ваш IP: 3.15.4.244
19 квітня 2024 14:59

Глава держави зустрівся зі Спікером Сеймасу Литовської Республіки

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі Спікером Сеймасу Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен.

Глава Української держави відзначив важливість першого офіційного візиту Спікера в Україну як свідчення традиційно високої динаміки українсько-литовського політичного діалогу.

Президент подякував Литві за підтримку територіальної цілісності й суверенітету України.

«Ми дуже дякуємо за постійну підтримку. З початку війни Литва першою підтримала Україну й не визнала анексію Криму», – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави запросив Спікера Сеймасу Литовської Республіки на святкування 30-річчя незалежності України.

Володимир Зеленський привітав рішення Президента Литовської Республіки Гітанаса Наусєди взяти участь в інавгураційному саміті Кримської платформи.

«Для нас це важливий момент, тому що майданчика щодо деокупації Кримського півострова не було багато років», – наголосив Президент.

Співрозмовники обговорили заходи, яких вживають Україна та Литва з метою подолання наслідків пандемії COVID-19, та відзначили важливість забезпечення справедливого доступу країн до сертифікованих вакцин.

Володимир Зеленський висловив подяку Вікторії Чмілітє-Нільсен та всім депутатам Сеймасу за ухвалення 27 квітня Резолюції із засудженням провокаційних дій РФ та висловленням підтримки нашій державі.

«Саме такі рішучі кроки наших міжнародних партнерів допомогли зменшити градус напруги вздовж кордонів України та в тимчасово окупованому Криму», – зазначив Глава держави.

Водночас Президент закликав не втрачати пильності та вживати дієвих заходів для стримування агресивних дій Росії.

Володимир Зеленський поінформував Спікера Сеймасу про тривалу мілітаризацію Кримського півострова та стрімке погіршення гуманітарної ситуації внаслідок порушення окупаційною владою прав людини. Глава держави привітав бажання литовської делегації відвідати адміністративну межу з окупованим Кримом у Херсонській області та поспілкуватися з внутрішньо переміщеними особами.

Володимир Зеленський також привітав утворення 11 травня 2021 року в Сеймасі Литовської Республіки парламентської платформи з деокупації Криму.

Президент позитивно відзначив високу динаміку українсько-литовського міжпарламентського співробітництва як у двосторонньому форматі, так і в межах міжпарламентських асамблей міжнародних організацій.

«Очікую на подальше зміцнення співпраці між законодавцями України та Литовської Республіки», – зазначив Володимир Зеленський.

Сторони також обговорили стратегічну мету України щодо політичної асоціації та економічної інтеграції до Європейського Союзу.

Глава держави відзначив важливість підписання спільної Декларації президентів України та Литви про європейську перспективу України.

«Литва першою підписала двосторонню Декларацію про підтримку українського прагнення до Європейського Союзу. Хочу за це подякувати Президенту Наусєді», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України закликав Литву долучитися до переконання європейських партнерів у доцільності підписання з Україною двосторонніх декларацій про європейську перспективу.

Спікер Сеймасу Литви ще раз підтвердила запрошення, висловлене раніше Володимиру Зеленському литовським Президентом Гітанасом Наусєдою, взяти участь у Четвертій Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбудеться у Вільнюсі 7-8 липня 2021 року. Глава Української держави подякував литовській стороні за активізацію підготовчого процесу до проведення конференції.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.