Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36730673
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
23326
24751
104489
36455495
640490
828250
36730673

Ваш IP: 52.91.84.219
28 березня 2024 20:06

Не дозволю політиканам влаштовувати паради суверенітетів - Президент про необхідність конституційних змін щодо децентралізації

«Свого часу чекають конституційні зміни, які ми з Прем’єр-міністром розробили, щодо децентралізації влади. Ясно, що потрібні префекти, бо декого на місцях п’янять нові фінансові можливості й вони починають мнити себе удільними князьками, ніби над ними вже немає ніякої влади», - заявив Президент Петро Порошенко на розширеній урядовій нараді з питань децентралізації та регіонального розвитку під час робочої поїздки до Вінницької області.

Глава держави також наголосив, що необхідна чітко виписана процедура розпуску Рад. «Бо не так давно деякі безвідповідальні місцеві політикани намагалися запустити щось на кшталт параду суверенітетів. Це я про ініціативу деяких обласних рад щодо угод про розподіл повноважень з українським Урядом. Цього ніколи не буде. Я не дам. І той хто буде бавитись у суверенітет - отримає абсолютно чітку відповідь», - заявив Петро Порошенко.

«Сьогодні вони угод вимагають, а завтра Україну продадуть? Є чіткий розподіл повноважень і чітка відповідальність: чим має займатись депутат сільської ради і сільська рада, депутат районної ради, міської ради, територіальної громади, чим мають займатись український Уряд, Парламент і український Президент», - підкреслив він.

«Впевнений в тому, що розподіл повноважень встановлюється не так званим «угодами», а Законами України й українською Конституцією», - наголосив Петро Порошенко.

Він нагадав, що рівно чотири роки тому, почалася історія децентралізації в Україні, хоча говорили про це всі 26-ть років від дня отримання незалежності, кожна влада обіцяла, що і фінансові ресурси, і права реально перейдуть територіальним громадам, громадянам України.

Він також нагадав, що в квітні 2014 року йшла президентська кампанія і наріжним каменем його президентської кампанії була децентралізація.

«З перших днів були розроблені відповідні проекти законодавчих актів, відчувалась потужна підтримка Уряду, з перших днів була налагоджена ефективна робота Парламенту і децентралізація стала однією з моїх перших пріоритетних реформ. Впевнений в тому, що так буде продовжуватись і надалі», - сказав Президент.

«Чому так важлива децентралізація була саме тоді? Дуже просто. Хочу нагадати, що в квітні, травні, череві 2014 року нам нав’язували ззовні політику федералізації. Пам’ятаєте як хотіли оголосити парад суверенітетів? Суверенітет Харкова, суверенітет Запоріжжя, Донбасу - Луганська, Донецька, Одеси», - зазначив Президент та додав, що сьогодні вже спецслужби надали переконливі докази: хто за цим стояв, як це планувалося, хто фінансував. «Все це було з-за кордону і намагалися продати це українському нарду і українському суспільству як шлях до розвитку нашої держави», - зауважив Президент.

«І ми не мали права дурити людей і наша принципова позиція була - Україна є унітарна держава, український народ тримається разом, ми не дамо розколоти державу, проекти «новоросії», «малоросії» зазнають крах. І нашою альтернативою буде ідея делегування повноважень і фінансових ресурсів обраним на місцях самоврядним органам», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що ця концепція тоді піддавалась критиці. Він подякував Володимиру Гройсману, який разом з ним завжди твердо відстоював цю ідею. «Були дискусії між нами коли ми складали проект змін до Конституції, але знайшли правильне рішення і щодо змін до законодавства і щодо конституційних змін і почали рішуче це імплементувати», - нагадав він.

«Хоча говорили, що це дуже ризиковано: як це, що центральна влада втрачає свої повноваження, що ви робите, як ви можете делегувати владу громадам Але ця політика децентралізації виявилася дієвою проти отрутою проти федералізації, яку намагалася Україні штучно прищепити Росія», - сказав Петро Порошенко.

«Президент, Парламент, Уряд погодилися добровільно віддати частину повноважень. Саме життя довело, що то було правильне рішення», - підкреслив він.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.