Пошук по сайту

Архів новин

Листопад 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
41871517
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
10027
24658
108962
41678374
321376
602279
41871517

Ваш IP: 18.191.154.132
23 листопада 2024 15:45

Новий період у системі шкільного харчування: Олена Зеленська взяла участь у нараді Кабміну щодо реформування галузі

З 1 січня 2021 року розпочнеться новий період у системі шкільного харчування. Про зміни, які вже впроваджені, про ті, що запрацюють з нового року, та про наступні кроки з реформування галузі на онлайн-нараді в Кабінеті Міністрів говорили перша леді України Олена Зеленська, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, представники міністерств та обласних державних адміністрацій.

З першого січня набувають чинності оновлений Санітарний регламент, нові гігієнічні вимоги до харчоблоків, методологія закупівель і система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Над впровадженням нової нормативної бази протягом року працювала робоча група, до якої ввійшли представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти і науки, Держпродспоживслужби та Антимонопольного комітету України.

«На практиці зміна застарілих норм – це перший крок, який необхідно було зробити, щоб розпочати оновлення та осучаснення шкільного меню. Спочатку оновлення норм, правил та регламентів, далі – заміна напівфабрикатів, чипсів і солодких напоїв на збалансовану та корисну їжу для наших дітей», – зазначила Олена Зеленська.

Крім оновлення застарілої нормативно-правової бази, у межах реформування системи шкільного харчування виділені ще два основних напрямки: підвищення контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів і ресурсне забезпечення шкіл.

«Доступне, здорове та збалансоване харчування у школах має бути забезпечене для кожної дитини – як у великому місті, так і в маленькому селі. Неприпустимо, коли дехто продовжує економити на здоров’ї дітей та заплющувати очі на кричущі проблеми й порушення», – наголосив Денис Шмигаль.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, новим санітарним регламентом передбачено, що у щоденному шкільному раціоні учнів повинно з’являтися більше злакових, овочів, фруктів, ягід та молочних продуктів. Крім того, вперше в нормативно-правових актах МОЗ урегульовано питання з організації харчування у закладах освіти дітей з особливими дієтичними потребами.

За результатами наради Прем’єр-міністр доручив обласним та Київській міській держадміністраціям до 24 грудня 2020 року вжити заходів щодо освоєння коштів державного бюджету, спрямованих на ремонт і придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти. Крім того, очільники областей мають посилити контроль над організацією харчування дітей із додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.