Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36750187
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
15720
27120
124003
36455495
660004
828250
36750187

Ваш IP: 3.239.206.191
29 березня 2024 13:08

Парламент створює потужний механізм народовладдя, - Руслан Стефанчук

За ініціативи Посольства Швейцарії в Україні в кулуарах Парламенту України розгорнуто тематичну банерну експозицію «Сучасна пряма демократія». Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук у своїй промові наголосив, що виставка не випадково відбувається у період активного напрацювання законопроектів, пов’язаних із народовладдям.

Руслан Стефанчук акцентував увагу на одному із експонатів, на якому зазначено:  «Швейцарія народжена референдумом», - і відмітив, що попри більш ніж тисячолітню державність України справжня її незалежність народжена в результаті референдуму 1991 року. «Одвічне прагнення українців самим вирішувати свої справи на своїй, Богом даній, українській землі втілилось у статті 5 Конституції, яка останнім часом була сепарована, пригнічена і фактично не функціонувала», - зауважив політик.

За словами Першого віце-спікера, відтоді не було проведено жодного результативного загальнонародного опитування – насамперед, через відсутність законодавства, яке регламентує питання референдуму. Він нагадав, що у 2018 році рішенням Конституційного Суду України закон від 2012 року про всеукраїнський референдум був скасований.

Руслан Стефанчук наголосив, що Парламент, виконуючи свою законотворчу функцію та втілюючи ініціативи Президента України, працює над створенням потужного механізму народовладдя. «Перший крок – це зміни до Конституції України щодо можливості надання народу потужного права законодавчої ініціативи. Другий – це створення робочої групи, яка складається не лише з народних депутатів, а й широкого кола представників громадського сектору, яка уже напрацювала проект закону про всеукраїнський референдум», - зазначив він і повідомив, що у середу цей документ буде опублікований на офіційному сайті Верховної Ради України задля національного громадського обговорення. «Це перший законопроект, який регламентує референдум, тому правильним буде його широке обговорення народом», - підкреслив політик.

Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформував присутніх, що через два тижні з цією метою буде проведено круглий стіл за участю представників громадянського суспільства, влади, науковців, іноземних партнерів тощо. Звертаючись до Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарії в Україні пана Клода Вільда, Руслан Стефанчук запросив профільні швейцарські інституції стати рецензентами цього законопроекту. «Будемо вдячні за ваші пропозиції», - сказав він і додав, що наступним кроком стане внесення документу до сесійної зали.

Перший віце-спікер зазначив, що під час обговорення філософії народовладдя, було визначено чотири головних напрямки: законодавство, яке регламентує всеукраїнський референдум; законодавство, що регламентує питання, пов’язані з місцевими ініціативами, та гарантуватиме громадянам створення порядку денного для влади різних рівнів, зокрема, електронні петиції; та законодавство формату «recalls» – щодо можливості відкликання суб’єктів влади і тих рішень, які вони приймають. «Це для нас дуже важливо, це перші кроки в Європу», - підкреслив він.

Руслан Стефанчук наголосив також на необхідності імплементації народовладдя і в інші гілки влади, зокрема, у судову: «Маємо ухвалити закон про суд присяжних - нормальний і ефективний, який є у всьому світі, - та започаткувати процедури медіації, які дозволять громадянам вирішувати свої справи не лише через державного «монстра» у вигляді судової влади».

«Необхідно зробити все, щоб реально запрацювала стаття 5 Конституції України», - підкреслив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

 Довідково: За ініціативи Посольства Швейцарії в Україні в кулуарах І поверху будинку парламенту розгорнуто тематичну банерну експозицію «Сучасна пряма демократія». Експозиція розповідає про те, що сучасна представницька демократія під загрозою у зв’язку з глобалізацією економіки, яка у багатьох випадках намагається вийти з-під впливу демократії. З іншого боку, автократичні та популістські угруповання намагаються ослабити правову державу та розподіл гілок влади. Водночас, усе більше країн вводять елементи демократії участі та прямої демократії у свої системи управління на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях з метою доповнити тим самим представницьку демократію. За останні роки кількість референдумів значно зросла по всьому світу. З одного боку, це призвело до зростання міжнародної зацікавленості у швейцарському досвіді, де особливо розвинуті такі інструменти безпосередньої демократії, як ініціатива та референдум. У питаннях сучасної демократії Швейцарія розглядається як приклад і тісний партнер.

На відкритті виставки виступив з промовою Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарії в Україні, пан Клод Вільд.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.