Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36750307
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
15840
27120
124123
36455495
660124
828250
36750307

Ваш IP: 3.215.77.88
29 березня 2024 13:16

Президент: Мільйони українців очікують на автокефалію Православної Церкви, яка довершить утвердження незалежності України і укріпить міжконфесійний мир

Президент Петро Порошенко наголосив, що мільйони українців прагнуть і очікують якнайшвидшого визнання автокефалії Православної Церкви в Україні – великої за кількістю вірних, але рівної до інших помісних православних церков.

«Томос про автокефалію довершить утвердження незалежності і самостійності нашої держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир. Він посилить права і свободи громадян… Особливо тих, котрі зараз перебувають поза спілкуванням із вселенським православ’ям», - наголосив Глава держави на урочистостях з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України.

Глава держави нагадав, що з перших днів свого президентства поставив за мету добиватися створення Єдиної Помісної Православної Церкви та визнання цієї Церкви Вселенським Патріархом. «Автокефалія – це питання нашої незалежності. Це – питання нашої національної безпеки. Це – питання всієї світової геополітики. Армія –  боронить нашу землю. Мова –  боронить наше серце. Віра – боронить нашу душу», -впевнений Президент.

Глава держави наголосив, що Україна зупинила агресора і зберегла державу, побудувала боєздатну армію, продовжується утвердження української мову як складової сили та успіху українського народу. «Я переконаний, що вона стане богослужбовою мовою в єдиній помісній церкві. Ми повертаємо православній церкві українську ідентичність і рівне місце посеред православних церков світу. І, до речі, на захисті ідентичності українського народу наголошує у своєму посланні до нас Його Всесвятість Вселенський Патріарх» - зазначив Президент.

Глава держави зазначив: «Хто сьогодні може аргументовано заперечити, що кількісно та якісно наша православна церква готова до самостійного буття?».

Петро Порошенко нагадав, що в Писанні сказано, що нам не дано знати часи і строки.

«Але я вірю в те, що фінальне рішення Вселенського буде справедливим по відношенню до України. Дорогі друзі, час автокефалії Української Помісної Православної Церкви точно настав», - підкреслив Президент.

Глава держави ще раз звернувся до архієреїв УПЦ Московського Патріархату словами світлої пам’яті покійного митрополита Володимира Сабодана: «Автокефалія – це спосіб організації церковного життя, … свідчення кількісного та якісного зростання Церкви, її здатності до самостійного буття». «Владика нагадував, що завжди після здобуття незалежності державою починалася дискусія про автокефалію. Так було в Греції, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії, Албанії тощо… І ці слова для нас тим більше є цінними, що сказані вони були предстоятелем церкви, пов’язаної з Москвою. Володимир не одразу прийшов до цього висновку, а після років глибоких роздумів на фоні вражаючого розвитку української православної спільноти», - наголосив Петро Порошенко.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.