Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36732407
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
25060
24751
106223
36455495
642224
828250
36732407

Ваш IP: 44.195.47.227
28 березня 2024 21:44

Президент підписав Закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду»

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

Під час участі в урочистостях з нагоди випуску магістрів Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Глава держави звернувся до випускників: «Впевнений в тому, що сьогодні ця наша зустріч має запам’ятатись. Я прийняв рішення, що сьогодні саме тут ми маємо підписати Закон про запуск антикорупційного суду».

Він нагадав, що цей Закон був проголосований Верховною Радою у надзвичайно короткі терміни в першому читані і в цілому. «І думаю, що буде символічно, що саме в цих стінах відбудеться запуск цього процесу»,  - додав Петро Порошенко.

«Дуже щасливий був би бачити випускників інституту серед кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду. Рівень підготовки, я наголошую, достатній. А ще законодавець вписав наявність міжнародного досвіду. А в кого міжнародний досвід має бути як не у випускників інституту?», - зазначив Петро Порошенко.

«Фактично, крім прикінцевих положень, Закон складається лише з двох статей. Стаття 1. Утворити Вищий антикорупційний суд. Стаття 2. Місце знаходження, територіальна юрисдикція і статус визначаються Законом «Про Вищий антикорупційний суд», - процитував Глава держави положення підписаного ним Закону.

Президент особливо наголосив на важливості створення суду до кінця цього року. «Впевнений в тому, що це створить величезний прорив у інвестиційному кліматі», - підкреслив він.»

«Ми будемо захищати бізнес і економіку від корупції, від тиску правоохоронних органів, забезпечувати доступність фінансування», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив на важливості створення справедливого суду для українських громадян і для інвесторів. «Саме тому мною була започаткована конституційна реформа судової гілки влади. Був сформований новий Верховний  суд, який зараз демонструє кардинальні зміни, які відбулися в судовій системі. Протягом цього року відбувається повне перезавантаження судової системи», - зазначив він.

Президент підкреслив: «І ще одна дуже важлива деталь – створення антикорупційної інфраструктури. Я наголошую, що корупція не менш небезпечна для держави, ніж російська агресія і незаконна анексія Криму».

За його словами, в Україні започаткували створення абсолютно незалежної антикорупційної інфраструктури для ефективної боротьби з корупцією. Він нагадав про створення Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної інфраструктури, Національного агентства запобігання корупції. «І система електронних декларацій, яку 20 років обіцяли, що у нас будуть відповідати за те, щоб твої  видатки співпадали з твоїми доходами. І ти маєш пояснити це суспільству, якщо ти – державний службовець», - додав Президент.

За словами Петра Порошенка, ключовим елементом, який завершує створення антикорупційної інфраструктури є створення Вищого антикорупційного суду. Глава держави зазначив, що боровся за його створення останні 2,5 роки. «Було дуже важливо, щоб антикорупційний суд був складовою Закону про судоустрій,  який ми прийняли у 2016 році. Вимога створення антикорупційного суд була закладена у моєму посланні з питань зовнішньої і внутрішньої політики,  яке я оголосив у 2016 році в Парламенті», - нагадав він.

Президент також додав, що багато скептиків було довкола цього питання, висловлювались сумніви щодо створення цього суду. «Що нібито в Парламенту недостатньо політичної волі. Хтось намагався шукати суто з політичних причин «чорну кішку у чорній кімнаті», коли її там не було», - зауважив він.

Водночас Президент наголосив, що Верховна Рада підтримала його законопроект конституційною більшістю.

«Для нас це надзвичайно важливо, щоб незалежний, об’єктивний суд, якому, так само як і всій судовій системі, довіряли б і український народ і інвестори, якнайшвидше почав функціонувати», - сказав Петро Порошенко. Він наголосив, що закликав міжнародні організації якнайшвидше делегувати експертів для того, щоб сформувати експертну раду, яка разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів приступить до формування нового суду.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.