Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36733054
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
25707
24751
106870
36455495
642871
828250
36733054

Ваш IP: 35.175.236.44
28 березня 2024 22:16

Руслан Стефанчук: Пропоную вивести міжпарламентські зв’язки між демократичними державами на якісно новий рівень

Україна буде захищати свій народ і свої вікові демократичні цінності. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час Саміту за демократію. Захід об’єднав парламентаріїв з усього світу для обговорення спільних обов’язків для підсилення демократії.

«Ми вдячні за політичну та військову підтримку, яку нам надали США, Канада, Великобританія та деякі із демократичних країн ЄС. Водночас деякі зі старих демократій Європи обмежилися заявами, закликами до стриманості, діалогу та компромісу з агресором», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, демократичні країни з усього світу повинні об’єднатися, щоб разом «Будувати кращий світ» (B3W).

«З цією метою я пропоную вивести міжпарламентські зв’язки між демократичними державами на якісно новий рівень, який дозволить парламентам ефективно взаємодіяти в реальному режимі часу і приймати важливі рішення в унісон», — зазначив Голова Парламенту України.

Руслан Стефанчук вважає застарілою систему міжпарламентських зв’язків, коли групи дружби час від часу відвідують одне одного.

«Позитивним прикладом є взаємодія парламентів України, Польщі й Литви, коли ми зустрічаємося для вироблення спільної позиції з актуальних для нас питань і потім здійснюємо спільну комунікацію прийнятих рішень», — навів приклад спікер Верховної Ради України.

Голова Парламенту пропонує розробити нові демократичні критерії та запропонувати країнам шляхи їх досягнення.

«Ми відстоюємо прозорість, верховенство права та свободу ведення підприємницької діяльності, активне громадянське суспільство та незалежні ЗМІ. Але, напевне, настав час переглянути й оновити критерії демократії, щоби більш потужно об’єднати наші держави у протистоянні світовим загрозам, таким як збройні агресії, кібернетичні війни, COVID-19 та інші», — наголосив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради зазначив, що у зв’язку з цим назріла й така пропозиція, як перегляд форматів Колективної безпеки.

«Можливо менш глобальні, ніж НАТО, військові союзи між кількома країнами дозволять демократіям почуватися впевненіше. Але колективна безпека передбачає не тільки військовий аспект. Ми повинні навчитися спільно протистояти шкідливій пропаганді, яка перекручує факти. Ще один виклик для колективної безпеки — це енергетична безпека. Використання енергоносіїв як зброї неприпустиме, й ми повинні також мати план дій щодо цього», — наголосив Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту України також висловив пропозицію щодо забезпечення кращої економічної інтеграції демократичних країн і пропонування нових форматів для цього. Одним із пріоритетів, на його думку, має стати всебічна і спільна протидія змінам клімату. За його словами, поставлені цілі для країн, що розвиваються, можуть бути досягнуті в рамках амбітних, всеосяжних планів трансформації країн.

 

Джерело: Секретаріат Голови Верховної Ради України 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.