Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37191216
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
6171
15077
53137
36975102
361740
741627
37191216

Ваш IP: 3.143.168.172
18 квітня 2024 10:32

Сергій Борзов: Непересічна подія для Вінниччини - вперше проведена операція на відкритому серці дитини

Однорічного хлопчика прооперувала команда кардіохірургів  із Вінниці та Києва під керівництвом і за безпосередньої участі академіка, директора  Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова НАМН України Василя Лазоришинця. Така хірургічна  операція дитині в Подільському регіоні проведена вперше.

Начальник ОВА Сергій Борзов під час спільної  пресконференції по закінченню операції подякував як вінницьким лікарям, медсестрам, санітаркам, що в умовах війни працюють понаднормово, так і київським кардіохірургам та особисто керівнику Національного інституту серцево-судинної хірургії, академіку Василю Васильовичу Лазоришинцю за організацію та участь у надскладному хірургічному втручанні – операції на відкритому серці дитини.

 «Навіть у такий складний  воєнний час область отримує від держави новітнє і дороговартісне медичне обладнаннярентгенівські апарати, ШВЛи, мультифункціональні ліжка, нові машини швидкої допомоги, щоб медична система області могла забезпечити необхідними послугами людей, які переселилися з регіонів, де йдуть активні бойові дії. На сьогодні у вінницькій області вже зареєстровано 72 тисячі переселенців», - наголосив Сергій Борзов.

Академік Василь Лазоришинець пояснив, що операція на відкритому серці, яка проводиться із зупинкою життєво важливого органу, проводиться при важких уроджених серцевих патологіях.

«Перша операція, яку ми провели сьогодні у Вінниці – на відкритому серці,  друга – ендоваскулярна, яка проводиться без розрізу. Хірургічні втручання проводились  фахівцями Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова АМН України,- пояснює академік.-  У зв’язку з військовими діями, ми маємо проблеми у Києві, але наш потужний кадровий потенціал і надсучасне обладнання мають працювати попри те, що в країні йде війна».

Василь Лазоришинець зауважив, що керований ним інститут співпрацює із трьома медичними центрами у Вінниці – двома дорослими і одним дитячим. Тож сьогодні разом із вінницькими кардіохірургами фахівці із Києва прооперували хлопчика, якому ще немає двох років, із складним діагнозом: вторинний дефект міжпередсердної перетинки.

«Дитина із Миколаєва, від початку хворого хлопчика консультували у нас в інституті, а на операцію вже запросили у Вінницю. Цю операцію ми провели успішно. Серце маленького пацієнта було зупинене на 16 хвилин, а всього  втручання тривало 4 години. Спільно з вінницькими кардіохірургами, ми  зробили серце маленького пацієнта здоровим. Колектив залишається у Вінниці і на наступному тижні вже буде наступна операція»,- коментує Василь Лазоришинець.

За його словами, консультації пацієнтів з різних куточків України проводяться постійно, операції будуть продовжуватися  як  у Вінниці, так і в Києві. В столиці відновлені планові операції на серці:  «Адже над головами лікарів уже не стріляють, хоча кількість пацієнтів, як і кількість оперативних втручань менша в рази (не 50 операцій на день, як до війни, а 10 - 15). Оперують наразі і поранених бійців, якщо є така потреба, а вже подальшу реабілітацію вони проходять у військовому госпіталі», - зауважив академік.

Головний лікар Обласної дитячої клінічної лікарні Василь Паненко назвав «надпотужним десантом» колектив лікарів, який приїхав до Вінниці.

«Ми достатньо довго готувалися до цієї знакової події. На базі нашої лікарні виконувались різноманітні оперативні втручання, а от операція на відкритому серці у дитини – це вперше, і в обласній лікарні і в Подільському регіоні. Сподіваюсь, що і після закінчення війни, після нашої перемоги,  ми й надалі будемо співпрацювати,- підкреслив Василь Паненко.- Нам потрібна здорова нація! Ми для того і працюємо, щоб і військові і цивільні, і діти, і дорослі були здоровими і сильними».

Цікавим фактом поділився завідувач відділенням, хірург-кардіолог із Києва Ярослав Труба: «Операція нашому сьогоднішньому маленькому пацієнту, після попередніх консультацій, була призначена на 14 березняПік воєнних дій.. Ми залишалися на зв’язку з родиною, поки перевозили обладнання до Вінниці і готувались до роботи. Тут насправді безпечніше ніж у Києві, тож батьки хлопчика погодились приїхати на операцію у Вінницьку обласну дитячу лікарню. Частина обладнання є на місці, частину ми привезли з собою, хоча по дорозі попали під обстріл. Наразі налаштовуємо співпрацю з київським колегами – консультуємо, оперуємо  і тут і там».

Важливий підсумок сьогоднішньої непересічної події для Вінниччини: завдяки новітнім технологіям, після такої складної операції період реабілітації дитини становить всього 7 днів! І далі по життю вона буде здоровою, як інші ровесники.

Хлопчику із Миколаєва! Нехай твоє здорове серце буде чуйним, добрим і міцним!

 

Вінницька ОВА — офіційний телеграм-канал ‼️
Найцікавіше про життя регіону.
Про те, чим і як живе Вінницька область.
Хочете знати про найважливіше з перших вуст ❓️
Підписуйтесь! ⬇️
 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.