Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37218872
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
13972
19855
80793
36975102
389396
741627
37218872

Ваш IP: 3.144.124.232
19 квітня 2024 16:10

Сергій Борзов: Оратівська територіальна громада - одна з перших прийняла переселенців із сусідньої Київської області

Близько 5 тисяч людей, які тікають від жахіть війни, знайшли прихисток у Оратівській громаді на Вінниччині. Аби допомогти цим людям та дізнатись особисто про їх потреби, начальник ОВА Сергій Борзов разом із своїм першим заступником Наталею Заболотною відвідали Оратівську територіальну громаду.

Тут вже зареєстровано офіційно понад 1000 внутрішньо переміщених осіб, а проживає переселенців набагато більше. Сама Оратівська громада малочисельна, тож є села, де кількість біженців переважає місцеве населення.

У громаді добре організовано волонтерську підтримку - жителі селища плетуть маскувальні сітки, допомагають продуктами і речами землякам, які нині воюють з рашистами у місцях активних бойових дій.  Місцеві фермери постійно надають м’ясну продукцію для тушонки, що відправляють на передову.

Під час спілкування переселенці висловили  задоволення харчуванням та умовами проживання. Місцеві жителі справді оточили їх турботою і любов’ю. Готують у шкільній їдальні. Харчоблок у місцевій школі відремонтовано державним коштом з нуля, за програмою Олени Зеленської «Здорова Україна». Тут встановлено нове якісне обладнання, що дозволяє готувати  обіди для роти охорони  та  організувати триразове харчування для переселенців.

Робота в громаді кипить скрізь: відновлюють дороги, встановлюють освітлення вулиць, триває весняне прибирання.

Начальник ОВА поспілкувався з родинами із Бородянки : «Я почув розповіді про жахіття, які там відбувалися...Ми усі вже кілька днів спостерігаємо у новинах те, що стає відомо після звільнення Бородянки бійцями ЗСУ. Жителі невеличкої Оратівської громади змогли прихистити таку велику кількість біженців, що тікали від вибухів з самого початку війни, адже селище, так само як і Погребище, знаходиться  на шляху із Києва. Через підрив та пошкодження Житомирської траси, біженці рухались саме через ці райони. Від щирого серця дякую жителям громад за допомогу біженцям із постраждалих районів»,- зазначив Сергій Борзов.

Керівники ОВА також доставили  в  Оратівську громаду  гуманітарний вантаж, відповідно до заявки, яку заповнила територіальна громада на онлайн платформі : «Ми налагодили систему, маємо транспорт, тож намагатимимось швидко доставляти все необхідне: продукти, одяг, ліки. Задіюємо державні програми підтримки ВПО,  міжнародні фонди та організації»,- зауважив Сергій Борзов.

Наталя Заболотна під час зустрічі з керівництвом громади та волонтерами надала пояснення щодо державних програм підтримки ВПО, зокрема, відшкодувань за комунальні послуги родинам, що прихистили у себе біженців.«Маємо віднестись із розумінням до цих людей, адже у більшості випадків, їм нема куди повертатись. Вінницька обласна військова адміністрація співпрацює з міжнародними фондами, оперативно надаючи дані про потреби, розподіляючи допомогу, що надходить, через обласний гуманітарний штаб»,- зауважила посадовиця. 

Перемогу можна наблизити тільки тоді, коли досягається єднання на усіх фронтах : наші військові стримують та женуть з рідної землі значно чисельніші сили рашистських загарбників, а мирні жителі маленьких громад беруть під захист максимально можливу кількість переселенців, зігріваючи їх теплом своїх осель і сердець.

 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.