Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37341807
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
18059
30746
83126
37138079
512331
741627
37341807

Ваш IP: 3.145.130.31
25 квітня 2024 15:19

Сергій Борзов: Територіальна оборона – це реальна стратегічна перевага, необхідна для протидії зовнішнім викликам. Нам необхідно бути згуртованими для того, щоб допомогти нашим захисникам

Сьогодні, 16 лютого, у приміщенні обласної державної адміністрації відбулось розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, а також засідання колегії обласної державної адміністрації щодо завдань органів місцевого самоврядування області під час виконання положень ЗУ «Про основи національного спротиву».

Сьогодні, 16 лютого, у приміщенні обласної державної адміністрації відбулось розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, а також засідання колегії обласної державної адміністрації щодо завдань органів місцевого самоврядування області під час виконання положень ЗУ «Про основи національного спротиву».

У першу чергу, йшлося про розвиток та підтримку територіальної оборони Вінниччини, про єдність та згуртованість під час протидії зовнішнім загрозам.

У спільному засіданні взяли участь: Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, командир окремої бригади територіальної оборони Вінниччини Юрій Парадюк, директори профільних департаментів та силових структур області.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов, звертаючись до присутніх, зазначив: «Вітаю усіх з Днем Єднання. Зауважу, що єднання має бути підтверджено не лише деклараціями, а й діями. Нам необхідно бути згуртованими для того, щоб допомогти нашим захисникам. Територіальна оборона – це окремий рід сил Збройних Сил України і є одним із компонентів національного спротиву. Це справжня стратегічна перевага. Ідея територіальної оборони полягає, у першу чергу, в координації армії та громади. Саме тому надважливими є партнерські відносини з органами державної влади, органами місцевого самоврядування. Має бути повна взаємодія органів влади усіх рівнів та абсолютне розуміння зони своєї відповідальності з боку облдержадміністрації, райдержадміністрацій, обласних і районних рад, інших представників органів місцевого самоврядування для побудови ефективної моделі територіальної оборони й національного спротиву. Це надійний тил для професійної армії, що разом становить основу нашої держави, сильної держави».

На сьогодні загрозою національній безпеці України залишаються дії керівництва РФ щодо створення угрупувань військ (сил) поблизу Державного кордону в Смоленській, Брянській, Воронезькій, Бєлгородській, Ростовській областях та в тимчасово окупованому Криму.

«Із допомогою державних органів влади, органів місцевого самоврядування підрозділи територіальної оборони у Вінницькій області отримали фонди (місця постійної дислокації) та розпочали процес формування.  Це тільки початок створення дійсно суттєвої сили під назвою «національний спротив. Я дякую депутатам рад усіх рівнів, головам громад за фінансову підтримку територіальної оборони Вінниччини», - зазначив Голова ОДА.

У свою чергу, Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий зауважив: «Важливо, що у такий непростий для України час, ми з вами демонструємо єдність, згуртованість, адже саме цього потребує  наша країна, протидіючи зовнішнім загрозам. Виконання положень Закону України «Про основи національного спротиву» - це завдання №1Це наш з вами спільний обов’язок, тож злагодженість дій є надзвичайно важливою».

Вінницький міський голова Сергій Моргунов підкреслив, що на сьогоднішній день кожен лідер територіальної громади має розуміти виклики, які перед нами стоять: «Я впевнений, що ми всі усвідомлюємо рівень відповідальності для того,щоб забезпечити життєдіяльність наших громад. Це стосується і зовнішньої загрози та внутрішніх викликів - з точки зору налагодження роботи усіх об’єктів критичної інфраструктури. Що вимагає від нас суспільство – це, в першу чергу, злагоджену взаємодію. На цей рік ми збільшуємо фінансування на територіальну оборону Вінницької громади до 5 млн грн.»

Наразі є завдання Верховного Головнокомандувача України перед Командувачем Сил територіальної оборони Збройних Сил України щодо готовності Сил територіальної оборони.

Зокрема, до кінця березня 2022 року комплектування військових частин Сил територіальної оборони ЗС України резервістами, які уклали контракт на службу у військовому резерві, має становити не менше 70% від штатів воєнного часу.

Протягом року потрібно відновити казармений фонд, а саме 2-х поверхової казарми, 2-х поверхової будівлі штабу, відновлення роботи свердловини із водою, відновлення військового стрільбища.

Як повідомив Голова ОДА, загальний обсяг коштів на першочергові заходи у 2022 році – 15 млн. грн.

Командир окремої бригади територіальної оборони Вінниччини Юрій Парадюк доповів: «Загалом, на сьогодні стан фондів такий, що задовольняє мінімальні потреби. Однак, існує необхідність вирішити першочергові завдання у рамках видатків до 3 млн. грн. Зокрема, на сьогодні є потреба в облаштуванні кімнат для зберігання зброї та облаштування режимно-секретних органів у межах тих видатків, які ми отримали. З урахуванням рівня загроз, у кожному районі за допомогою органів виконавчої влади та місцевого самоврядування підрозділи територіальної оборони у Вінницькій області отримали фонди, місця постійної дислокації і почали процес формування. Для виконання поставлених завдань нам і надалі необхідна ваша підтримка».

Про ключові повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування в рамках реалізації ЗУ «Про основи національного спротиву» розповів радник Голови обласної державної адміністрації Володимир Артюх.

«Мета національного спротиву – це, безперечно, підвищення обороноздатності держави, надання обороні України всеохоплюючого характеру та сприяння забезпеченню готовності громадян України до національного спротиву», - зазначив Володимир Артюх.

Під час спільного засідання в.о. директора Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами ОДА Сергій Дев’ятий поінформував про порядок оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації та про забезпечення укриття у фонді захисних споруд цивільного захисту.

За його словами, у закладах освіти всіх рівнів, на підприємствах, у закладах охорони здоров'я та в інших комунальних закладах громад створюються найпростіші укриття. Посадовець також озвучив рекомендації щодо приведення підвальних приміщень багатоквартирних будинків у належний протипожежний та санітарний стан, а також позначення місць розташування захисних споруд цивільного захисту.

Крім цього,  проводяться практичні заняття щодо порядку дій у разі необхідності перебування у захисних спорудах та найпростіших укриттях дітей та персоналу  закладів освіти  усіх рівнів.

 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.