Пошук по сайту

Архів новин

Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
37524791
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
6696
37994
93430
37258681
44690
650625
37524791

Ваш IP: 3.15.6.77
02 травня 2024 03:29

Стратегія реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки

Попри вороже вторгнення, мусимо давати дітям найкраще, від освіти до харчування. Навіть більше: усе це під час випробувань воєнного часу має бути ще якіснішим, бо саме із цього твориться стійкість. Ось чому реформа шкільного харчування, розпочата ще 2020 року, продовжується.

Перша леді України Олена Зеленська зазначила, що все, що робиться під час війни, набуло навіть більшого, можна сказати, світоглядного значення: поєднала всю країну – тисячі дорослих професіоналів – у бажанні дати найкращі умови, можливості, віру в завтрашній день меншим українцям, яким так нелегко зростати нині.

"Ані повітряні тривоги, ані блекаути не завадили нашим проєктам: будівництву першої фабрики-кухні в Бучі, яка нагодує тисячі й працевлаштує сотні людей, запуску кулінарних хабів по всій країні, у яких досвідчені кулінари передають знання про нове корисне меню колегам, що готуватимуть його вже у своїх школах та садках", - наголосила Олена Зеленська.

Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. На цей період вона має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників, від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. А громади на її основі можуть розробити власні стратегії для змін на місцях.

Фактично цей документ – готовий план дій на найближчі роки. Його цілі:

  • підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
  • відновлення й модернізація кухонь та їдалень і дотримання вимог системи безпечності НАССР;
  • розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти;
  • запровадження нових норм харчування та меню;
  • формування культури здорового харчування в Україні.

Останній пункт можна назвати основною, глобальною метою всього нашого задуму. Бо як зі школи починається життєвий шлях, так зі шкільної їдальні починаються харчові звички на все життя.

"Ми хотіли б, щоб це були правильні, здорові звички, які розповсюдяться на всі родини та зрештою на все суспільство. Щоб навіть через роки кожен міг сказати про своє меню: «Смачно й корисно як у школі!» - підкреслилла Перша леді. - Не раз писала, як правильне харчування впливає на засвоєння знань (добре впливає). Зараз же час говорити про те, як воно впливає на перемогу – як у нашому нинішньому спротиві ворогу, так і в житті загалом. Наші діти отримають усе необхідне, щоб стати переможцями".

 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.