Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36490944
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
11252
24197
35449
36330641
400761
828250
36490944

Ваш IP: 3.95.233.107
19 березня 2024 10:51

Укрзалізниця та Залізниця Молдови підписали на Вінниччині меморандум щодо реалізації проєкту з відбудови залізничного коридору

Вінниччину з робочим візитом відвідали Голова правління Укрзалізниці Євген Лященко та делегація Залізниці Молдови на чолі з гендиректором Олегом Тофілатом.

У зустрічі взяв участь Начальник ОВА Сергій Борзов та його заступники, а також представники профільних структурних підрозділів обласної військової адміністрації. 

Говорили про подальше налагодження двостороннього співробітництва. І, найважливіше, - сторони підписали Меморандум.

Він передбачає втілення проєкту з відбудови залізничного коридору Валчінет – Окніца – Бельци – Унгень – Кишинів – Каїнари. Ця залізниця проходить через територію Республіки Молдова.

Зазначений проєкт розроблено в рамках ініціативи «Шляхи солідарності», що підтримується Європейською комісією і передбачає розвиток альтернативних логістичних шляхів.

«Зауважу, що для Вінниччини, як і для України загалом, ця подія є знаковою. Наша область посідає перше місце в Україні за коефіцієнтом транзитивності території та розгалуженості мережі залізничних колій. – зазначив Сергій Борзов. – Втілення проєкту – це також можливість розвитку для наших сільськогосподарських товаровиробників».

Оскільки Вінниччина є аграрним регіоном, то проєкт допоможе вийти на важливі порти для того, щоб постачати зерно іншим країнам Європи. За словами Начальника ОВА, структура самого експорту для області суттєво змінилася: якщо раніше покупцями нашої сільгосппродукції були переважно Індія та Єгипет, то зараз це Балканські країни.

Він також наголосив, що розбудова залізничного коридору стане ще одним прогресивним кроком торгівельно-економічного співробітництва з Республікою Молдова.

Між іншим, у листопаді минулого року Україна та Молдова відновили рух пасажирських потягів після 24-річної перерви за маршрутом Київ-Кишинів, що проходить через Вінницю.

Під час зустрічі Голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко підкреслив, що українські та молдовські залізничники мають успішний досвід співпраці в інфраструктурних проєктах, а також зазначив: «Якщо у 2022 році Укрзалізниця самотужки реалізовувала проєкти щодо розвитку експортних потужностей, то зараз нам потрібно змінювати стратегічний підхід та втілювати стратегічні проєкти разом з нашими партнерами. Це важливо як з точки зору стабільності та захищеності, так і з погляду на зростання експортних можливостей України у майбутньому. Підписання меморандуму — це продовження нашої співпраці, яка дозволить розширити логістичні можливості між країнами та збільшити експортний потенціал».

У свою чергу, гендиректор Залізниці Молдови Олег Тофілат зауважив, що втілення проєкту – це справді впевнений крок для обох держав.

«Для усіх нас важливо, щоб транзитні коридори були якнайшвидше у гарному стані. Чим краща інфраструктура і сполучення – тим більш конкурентоспроможними стають економіки наших держав. Завдяки відновленню інфраструктури буде збільшено пропускну спроможність дільниці, прискорено швидкість руху поїздів на ній та покращено якість вантажних перевезень. Крім цього, реалізація проєкту дасть можливість зміцнити позиції наших країн у світовій економіці», - зазначив Олег Тофілат.

Після підписання Меморандуму учасники зустрічі також поспілкувалися з представниками регіональних медіа та відповіли на всі запитання під час пресбрифінгу.

Підбиваючи підсумки, Начальник ОВА Сергій Борзов подякував керівництву «Укрзалізниці» та партнерам з Молдови за співпрацю та висловив переконання, що завдяки спільним зусиллям вдасться відкрити нові горизонти для подальшого співробітництва.

 

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.