Пошук по сайту

Архів новин

Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
38982477
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
4402
21558
111025
38720191
111025
689383
38982477

Ваш IP: 3.17.78.167
06 липня 2024 04:21

Людей, що потребують протезування, стає дедалі більше в Україні, і серед мирного населення через постійні обстріли цивільної інфраструктури, і серед військових, які зазнають травматизації під час бойових дій.

У зв'язку з цим змінюється філософія щодо роботи з людьми з інвалідністю — пріоритетом стала максимально рання комплексна реабілітація. Для цього у медичних закладах створено мультидисциплінарні команди у складі фізичних терапевтів, реабілітологів, соціальних працівників, протезистів та ортезистів, ерготерапевтів. Ще у лікарні розпочинається допротезна реабілітація. Щоб створити оптимальні умови для подальшого протезування, здійснюється відповідне оброблення рани, бинтування, вправи для запобігання контрактури та обмеження амплітуди рухів.
 
Власне протезування відбувається у два етапи: спочатку підбирається тимчасовий протез, а потім виготовляється постійний індивідуальний. Тимчасовий протез можуть рекомендувати в медичному закладі, щоб контролювати розмір культі — частини кінцівки, що залишається після ампутації.
 
Нині понад 50 протезних підприємств діють у різних регіонах України. Варто звернути увагу, який обсяг послуг надає протезне підприємство. Одні можуть виготовляти тільки протези верхніх кінцівок, інші — верхніх і нижніх. Вибираючи підприємство для протезування, слід розуміти, що це буде співпраця протягом досить тривалої години. Варто ретельно обирати підприємство, яке виготовить вам якісний протез, ефективно проведе реабілітацію, навчить вас користуватися протезом. Крім того, як і будь-яке механічне пристрій, протез потребує регулярного обслуговування, можливо, ремонту, заміни певних деталей, тож переконайтеся в надійності протезного підприємства.
 
Як обрати протезне підприємство серед такого розмаїття пропозицій? Перш за все слід розуміти, що сьогодні технології протезування кінцівок в Україні нічим не поступаються іноземним. Українські протезисти виготовляють протези коштом держави, використовуючи ті самі запчастини, що і спеціалісти зі США чи Європи.
 
Переваги протезування в Україні, як порівняти з протезуванням за кордоном, описані у Довіднику військовослужбовця після поранення:
 
1. Виготовлення протезного виробу — це кропіткий та індивідуальний процес, який потребує кількох примірок, підгонок тощо. Це зручніше робити ближче додому.
 
2. Через стрімке розвиток протезної галузі в Україні з 2014 року значна кількість українських фахівців опанували новітні техніки та технології та вміють їх ефективно застосовувати.
 
3. Життя з протезом кінцівки передбачає регулярне обслуговування виробу. Якщо протез виготовлено за кордоном, то після повернення в Україну необхідно шукати фахівця, який зможе обслуговувати цей виріб, переоформити документацію… або постійно їздити за кордон своїм коштом у разі найменшої проблеми (щось натирає, щось не працює, щось потрібно відрегулювати тощо).
 
4. Коли протезист опікується пацієнтом від моменту виготовлення виробу, він знає, що і як працює, які потрібно підібрати запчастини для оптимізації функціональності, як надалі удосконалити протез згідно з діяльністю пацієнта.
 
Тож протезування кінцівок в Україні є ефективнішим та раціональнішим, ніж протезування за кордоном. Водночас державна політика спрямована на те, щоб усі, хто потребує протезів, були забезпечені ними за державні кошти. Оплата виготовлення протезу, підбір, адаптація протезу та подальше тренування щодо взаємодії з ним здійснюється через Фонд соціальної захисту осіб з інвалідністю.
 
Вибираючи протезне підприємство, рекомендується зробити кілька простих кроків.
 
· Зберіть якомога більше інформації - поспілкуйтеся з кількома людьми, які мають подібну травму і живуть з нею вже деяку годину. Вони можуть порадити підприємство та протезиста, орієнтуючись на власний досвід. Що більше відгуків почуєте, то краще.
 
· Також орієнтуйтесь на транспортну доступність підприємства. Адже вам потрібно буде постійно відвідувати підприємство для прикладок та навчання. Протез потрібно регулярно обслуговувати у спеціалістів, тому вам має бути зручно добиратися до закладу.
 
· Відвідайте підприємство, переконайтеся, що вам там зручно та комфортно, познайомтеся з персоналом. Дізнайтесь про кваліфікацію протезиста. Його досвід роботи має бути не меншим як три роки. А за останні два він мав виготовити протези не менше як для 20 пацієнтів.
 
· Поцікавтеся, чи мають фахівці підприємства сертифікацію від виробника запчастин, які вони будуть використовувати для вашого протезу. А також з'ясуйте, як давно підприємство працює у галузі протезування.
 
Дорожня карта протезування
(згідно з Довідником військовослужбовця після поранення)
 
1. Щоб отримати протез за державні кошти, необхідно подати заяву онлайн на первинну реєстрацію в Електронному кабінеті Централізованого банку даних з проблем інвалідності (ЦБІ) ( https://ek-cbi.msp.gov.ua/ ) та зібрати такі документи:
 
· Заяву на забезпечення протезним виробом (Додаток 14);
· копію паспорта громадянина України;
· копію ідентифікаційного коду;
· документи з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
· Рішення ВЛК про необхідність забезпечення протезним виробом;
· Витяг з наказу командира в/ч або довідка про обставини травми;
· копію справки про безпосередню долю в бойових діях.
 
2. Зібрані документи необхідно завантажити у електронному кабінеті ЦБІ.
 
3. Вибравши підприємство, де протезуватиметеся, обговоріть це рішення з особистим лікарем або отримайте консультацію на гарячій лінії Protez Hub (050 177 68 39). Вибирати підприємство краще за місцем постійного проживання, оскільки протез потім доведеться регулярно обслуговувати. Перелік протезних підприємств можна знайти на сторінці Мінсоцполітики.
 
4. Разом з реабілітологом та техніком-протезистом визначте можливу комплектацію протезного виробу.
 
5. Розглядаючи пропозицію щодо протезування за кордоном, переконайтеся, що розумієте умови протезування, та поцікавтеся, який план подальшого обслуговування протезу. Впродовж першого року обсяг культі змінюється і часто необхідно регулярно підлаштовувати протез. Де б не відбувалося протезування, з'ясуйте, як відбуватиметься обслуговування та гарантійний ремонт протезу.