Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36716897
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
9550
24751
90713
36455495
626714
828250
36716897

Ваш IP: 44.204.218.79
28 березня 2024 11:23

Грошова оцінка земель

Правові засади проведення оцінки земель визначені Законом України “Про оцінку земель” (далі - Закон).

Відповідно до статті 5 Закону грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об’єкта оцінки.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами.

Статтею 15 Закону визначено, що підставою для проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

Підставами для проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки є договір, який укладається заінтересованими особами в порядку, встановленому законом, а також рішення суду.

Згідно із статтею 18 Закону нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться юридичними особами, які є розробниками документації із землеустрою відповідно до Закону України “Про землеустрій”.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок проводиться суб’єктами оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до вимог цього Закону, Закону України “Про оцінку майна, майнових прав і професійну оціночну діяльність в Україні”, а також інших нормативно-правових актів та державних стандартів, норм і правил (стаття 19 Закону).

Частиною четвертою  статті  5  Закону  України  "Про   оцінку земель" ( 1378-15 ) визначено, що грошова оцінка земельних ділянок  залежно  від  призначення  та   порядку   проведення   може   бути  нормативною і експертною.

Статтею 13  Закону  України  "Про  оцінку земель" ( 1378-15 ) передбачені  випадки  обов'язкового  проведення  грошової   оцінки земельних ділянок.

Нормативна грошова  оцінка  земельних  ділянок  проводиться у разі:

  • визначення розміру земельного податку;
  • визначення розміру  орендної  плати   за   земельні   ділянки державної та комунальної власності;
  • визначення розміру державного мита при міні,  спадкуванні  та даруванні земельних ділянок згідно із законом;
  • визначення втрат сільськогосподарського і  лісогосподарського виробництва;
  • розробки показників та механізмів  економічного  стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Експертна грошова  оцінка  земельних  ділянок  проводиться  у разі:

  • відчуження та  страхування земельних ділянок,  що належать до державної або комунальної власності;
  • застави земельної ділянки відповідно до закону;
  • визначення інвестиційного вкладу в реалізацію  інвестиційного проекту на земельні поліпшення;
  • визначення вартості  земельних  ділянок,   що   належать   до державної або комунальної власності, у разі якщо вони вносяться до статутного фонду господарського товариства;
  • визначення вартості   земельних  ділянок  при  реорганізації, банкрутстві    або    ліквідації     господарського     товариства (підприємства)  з державною часткою чи часткою комунального майна, яке є власником земельної ділянки;
  • виділення або  визначення  частки  держави  чи територіальної громади у складі земельних  ділянок,  що  перебувають  у  спільній власності;
  • відображення вартості земельних ділянок та права користування земельними   ділянками  у  бухгалтерському  обліку  відповідно  до законодавства Україні;
  • визначення збитків    власникам   або   землекористувачам   у випадках, встановлених законом або договором;
  • рішення суду.

У всіх  інших  випадках грошова оцінка земельних ділянок може проводитися за згодою сторін договору та  у  випадках,  визначених цим та іншими законами України.

Відповідно до вимог статей 20, 23 Закону за результатами проведення нормативної грошової оцінки земель населеного пункту складається технічна документація, яка затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель. За результатами проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок складається звіт.

У пункті 2¹ Методики нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 р. № 213 визначено, що витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки видається територіальним органом Держземагентства за місцезнаходженням земельної ділянки у строк, що не перевищує семи робочих днів з дати надходження відповідної заяви. Згідно із додатком 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2011 р. № 835 “Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами адміністративних послуг” ця послуга надається на безоплатній основі.

Прийом громадян та юридичних осіб ведеться за принципом Єдиного вікна через Прозорі офіси Вінницької міської ради, які розташовані за наступними адресами:

м. Вінниця, вул. Соборна, 59.

м. Вінниця, проспект. Космонавтів, 30.

м. Вінниця, вул. 50 річчя Перемоги, 7.

м. Вінниця, вул. Островського, 8.

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.