Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37187960
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
2915
15077
49881
36975102
358484
741627
37187960

Ваш IP: 18.119.139.59
18 квітня 2024 05:56

Якушинці – рідна серцю сторона

Окрім привітних людей, багатої та давньої історії, на терені села розташовано чимало підприємств та організацій. І якщо раніше багато хто називав Якушинці гарним приміським селом з розвиненою інфраструктурою, то сьогодні - це центр потужної об’єднаної територіальної громади, до складу якої входять Якушинці, Зарванці, Ксаверівка, Майдан та Лисогора. Дійство відбулося на високому рівні завдяки старанням Якушинецької сільської ради, релігійної громади храму Серафима Саровського і працівників Будинку культури. Усі святкові події розгорталися навколо культурного та духовного центрів села.

Відтак розпочалося святкування із Божественної літургії - із сьомої години ранку до храму преподобного Серафима Саровського почали сходитись прихожани. Приємно, що незважаючи на будній день, церкву відвідало багато молоді, дітей, матусь з малюками. Після Богослужіння відбулася хресна хода навколо церкви та спільна трапеза.
Між тим на території довкола Будинку культури, починаючи із одинадцятої години ранку, уже стартувала масштабна спортивна програма: шахово-шашковий турнір, настільний теніс, волейбол, футбол, під час якої свої фізичні та інтелектуальні здібності продемонстрували спортсмени із Якушинців та Зарванців. Розпочалося й довгоочікуване дітьми конкурсно-розважальне дійство. Малеча залюбки каталась на атракціонах, стрибала на батутах, кермувала міні-машинками, «ловила» рибу в спеціальному басейні, ласувала солодощами та відчайдушно розважалась. Дівчатка та хлопчики брали участь у майстер-класі з боді- та фейс-арту. Діти із задоволенням підставляли свої щічки та руки, аби там з’явились улюблені казкові та мультиплікаційні персонажі й яскраві малюнки. Протягом дня діти та дорослі освіжались смачним квасом, мохіто, морозивом, смакували солодощами, поп-корном та солодкою ватою. Також кожен охочий зміг відвідати виставку-продаж виробів декоративно-прикладного мистецтва, різноманітних дрібничок й придбати усе, що прийшлося до смаку.
Неподалік у затінку дерев кухарі чаклували над приготуванням смачної юшки з куркою та ухи, котрі варилась у величезних казанах, аби могли поласувати усі охочі. По закінченні спортивних змагань присутні дегустували смачні вареники та наваристу юшку.
Затим відбулася урочиста церемонія віншування най-кращих фізкультурників та спортивних команд. Першим у шахових змаганнях став Григорій Щербань, друге місце здобув Олександр Шутяк, третє – Володимир Попенко. У шашковому турнірі найкращим був Микола Яренко, другим – Василь Романюк, третім – Віталій Іванчук. У волейбольних змаганнях першість виборола команда «Якушинці», другими стали «Юніори» з Якушинців, а третіми - аматори літаючого м’яча із Зарванців. Першість у змаганнях з настільного тенісу виборов Ярослав Фалінський, другим був Дмитро Корнієнко, третім – Олег Щебелюк. У футбольних баталіях, котрі відбувались напередодні, перемогу здобув футбольний клуб із Якушинців, другими та третіми стали колективи із Зарванців. Переможців та призерів нагородили грамотами, медалями та призами, які вручали очільник Якушинецької ОТГ Василь Романюк та голова ВРО ВФСТ «Колос» АПК України Ро-діон Юсумбелі. Вітаючи спортсменів, вони наголосили, що саме ці хлопці є прикладом для наслідування. Адже вони ведуть активний та здоровий спосіб життя, залучають молодь до занять спортом й чітко розуміють, що саме за фізично розвиненою та здоровою нацією майбутнє. 
Продовжилось святкування яскравою концертною програмою, гучні мелодії котрої надвечір скликали до місцевого Будинку культури односельців та почесних гостей. Концертна зала якого була заповнена вщент. На свято окрім чималої кількості жителів об’єднаної територіальної громади на чолі з головою Василем Романюком та його заступником Дмитром Маркорієм, із щирими віншуваннями та побажаннями завітали й почесні гості, зокрема, очільники Вінницьких районних державної адміністрації Михайло Демченко та ради Сергій Сітарський, депутати Вінницької районної ради Василь Катілов (в минулому голова Якушинецької територіальної громади) та Людмила Марценюк, старости Майданської та Ксаверівкої сільських рад Людмила Грабова та Олег Грузевич, керівник ВРО ВФСТ «Колос» АПК України Родіон Юсумбелі, настоятель місцевого храму преподобного Серафима Саровського протоієрей Ростислав Горак, начальник відділу культури та туризму РДА Володимир Мазур. 
Як і годиться, першим до вітального слова запросили Василя Романюка. Він привітав односельців з чудовим празником - днем села, яке згуртовує його мешканців, вчить радіти успіхам поселення та окремих жителів, працювати на його благо, зазначив, що саме завдяки взаємопідтримці, взаємоповазі, взаємовиручці вдається розвивати не тільки поселення, але й територіальну громаду. - У цей погожий серпневий день для нас уже стало гарною традицією впродовж 8 років забути про щоденні турботи й гарно повеселитись, поспілкуватись, насолодитись виступами артистів. Раніше ми завжди святкували не називаючи цифр і дат. Проте цьогоріч я звернувся до фахівців, котрі дослідили, що сьогодні нашим Якушинцям виповнюється 667 років. Бажаю кожному міцного здоров’я, сімейного щастя, усього найкращого, здійснення омріяного та задуманого, державі – стабільності та процвітання, а головне мирного неба, яке нам сьогодні дарують сотні справжніх українських чоловіків. Саме завдяки їх зусиллям, ціною їх здоров’я й життя ми маємо можливість на мирній території відзначати дні села, виховувати дітей та повноцінно жити. Тож молімось за них та усіх, хто перебуває у зоні проведення антитерористичної операції, - мовив Василь Станіславович. 
Добра, міцного здоров’я, достатку, сімейного благополуччя, родинного затишку та тепла, сили духу, Божого благословення, патріотизму, нових успіхів, результативних починань, невпинного розвитку та розквіту села та ОТГ бажали присутнім й Михайло Демченко, Сергій Сітарський, Василь Катілов, отець Ростислав. Вони наголосили, що Якушинці справді гарне та потужне село, яке по праву стало центром об’єднаної територіальної громади, в якої велике майбутнє. Адже завдяки співпраці влади, громади та меценатів вона розвивається, стає комфортнішою та кращою. Зазначили, що саме дні села покликані підтримувати та відроджувати традиції маленької батьківщини. Наскрізним мотивом усіх виступів стала тема миру, злагоди, поваги та вдячності до бійців, котрі захищають українські землі на сході держави.
Цьогоріч свято вкотре відбулося у непростій обстановці. Адже тисячі українських бійців боронять терени рідного краю та воюють на сході держави. Не є виключенням й мужні мешканці Якушинецької територіальної громади. Відтак на сцену було запрошено 81 бійця, які побували або перебувають у зоні АТО та їх родини. Очільник ОТГ Василь Романюк поіменно запросив кожного, хто бував у пеклі сучасної війни на сцену, подякував їм за відвагу, мужність, патріотизм і вручив грошові винагороди. Присутні у залі гучно вітали захисників та їх рідних й оплесками супроводжували кожне назване ім’я. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто загинув за незалежність та волю України. 
Також на сцену запрошували, вручали грамоти та подарунки господарям найкращих садиб – родині Корнієнків, парам, котрі відсвяткували золоте весілля – Віктору Тодоровичу та Ніні Іванівні Мельник і Віктору Ісаковичу та Ніні Олександрівні Вольським. Не забули й про ювіляра Петра Марковича Півторака, котрий першого серпня відсвяткував свій 80-й день народження та новоспечене подружжя – Артема й Тетяни Дяченків, котрі узаконили свій союз в кінці липня.
Між тим своїм талантом, приємними емоціями та власною виконавською майстерністю із глядачами радо ділились не тільки місцеві самодіяльні артисти, а й їх колеги із Зарванців, Майдану та Переорок. Українські та світові, народні та сучасні пісні, запальні хореографічні постановки, інструментальні номери, гумористичні сценки, жарти та колоритні мелодії звучали того вечора зі сцени.
Приємним сюрпризом для очільника ОТГ Василя Романюка став запашний коровай, яким згодом частували присутніх у залі, та щирі слова вдячності від старости Майдану Людмили Грабової. 
Проте лише концертом свято не закінчилось, адже попереду ще був розіграш лотереї. При вході до зали кожен отримав номерок, відтак чесно та прозоро було розіграно безліч призів. Усі, хто отримав щасливий номерок із задоволенням підіймались на сцену й отримували свої подарунки. Того вечора люди стали щасливими власниками не тільки господарських дрібничок, наборів посуду, ліхтариків, кухонного приладдя, спортивного інвентаря, а й побутової техніки. Зокрема, було розіграно електрочайник, праску, блендери, термоси, вентилятор. Головним призом стала новенька мультиварка.
Продовжилось святкування дискотекою, котра ще довго радувала запальними треками, гарною атмосферою та гучними бітами.

За матеріалами газети  «Подільська Зоря»

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.