Пошук по сайту

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
37164618
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
10619
15920
26539
36975102
335142
741627
37164618

Ваш IP: 3.129.13.201
16 квітня 2024 14:04

Щорічне Послання Президента до Верховної Ради: Вірю в оптимістичний сценарій для країни – успішна європейська Україна успішних українців (відео)

В той же час, за його словами, проблеми потребують більшої уваги, ніж досягнення, адже  залишається фактом, що суспільство незадоволене життям і владою. «В умовах зовнішньої агресії та економічної кризи, гірких втрат і чималих матеріальних збитків відчуття справедливості – зараз загострене як ніколи. Люди неначе оголеним нервом реагують на щонайменшу неправду», - підкреслив Президент.

Так, внаслідок війни три роки тому в Україні різко впав рівень життя. «Люди вважають, що тим, що вони все це витримали, поставилися до труднощів із розумінням, народ сумлінно виконує свою частину суспільного договору. Чого не скажеш про верхи, які, згідно поширеної  думки, на вівтар спільної перемоги поклали надто мало і не забезпечили зримих змін. Недовіра до державних інститутів – нових і старих, до політиків – владних і опозиційних, переростає в глибокі зневіру, апатію і депресію.  Щоб усунути цю небезпеку, ми повинні діяти негайно і швидко, дати друге дихання і боротьбі з корупцією, й економічним перетворенням», - підкреслив Глава держави, додавши, що необхідно прибрати щонайменше підґрунтя для розмов про нібито відкочування реформ і наступ контрреволюції.

Глава держави зауважив, що в історії бували випадки, коли відсутність чи повільність реформ просто консервувала відсталість країн, залишала їх на узбіччі світового прогресу. «Є ще гірша перспектива: без завершення реформ ми маємо ризик втратити державність і нас просто не стане. Але це – песимістичний сценарій, і я не вірю в нього і не допущу. Наш сценарій – оптимістичний, і назва цьому сценарію: «Успішна європейська Україна успішних українців», - зазначив Президент. Він додав, що перемога залежить, серед іншого, і від того, чи зможе українська влада правильно діагностувати головні виклики і дати на них адекватні відповіді.

Петро Порошенко нагадав, що приблизно за рік країна зануриться у виборчу кампанію.  «Навесні 2019 року – президентські вибори, восени того ж року – вибори парламентські. Це означає, що у нас залишився лише рік для того, щоб активно попрацювати над реформами», - зазначив він.

Серед викликів Президент назвав те, що чим далі країна рухається дорогою змін, тим активніший спротив з боку різних груп впливу – ресурсно забезпеченої меншості у вигляді корумпованої бюрократії і послабленої, але все ще доволі сильної, олігархії з дуже великою кількістю залежних від цієї системи людей.  «Дедалі частіше з’являються реваншистські ініціативи. Під гаслом «воно не спрацювало» пропонується скасувати реформи і нововведення, або стриножити чи взяти під контроль новостворені інституції. Три роки тому мені особисто і більшості з вас думалося, що реформ хочуть всі. Насправді, це не так. Противники змін є повсюдно. Чимало їх розсілося у різних гілках влади і у фешенебельних бізнес-офісах… Але не тільки. В кожній системі: правоохоронній, освітній, медичній, тощо, –  зверху й донизу - є великі й впливові групи, яких влаштовує «статус-кво», - зауважив Президент.

За його словами, також небезпечним є популізм і популісти, які «неначе вправні кухарі збивають вершки на хвилі об’єктивного невдоволення людей». Глава держави зауважив, що декомунізація не знищила попиту на комуністичну ідеологію класової ненависті: «Електоральна ніша, звільнена комуністами, пустувала недовго: в ній дуже швидко засвоїлися кілька партій з кола нещодавніх учасників проєвропейської коаліції. Над їхніми штабами –  прапори синьо-жовті, а от соціальні гасла запозичені із архівів комуністів та Прогресивно-соціалістичної партії. І в ролі захисників народу вони виглядають доволі переконливо – поки не зазирнеш в їхні електронні декларації».

Президент також зазначив, що у найсвіжішому звіті Freedom House популісти названі подвійною загрозою глобальній демократії – разом з автократами. Він зауважив, що авторитарна Росія, ще з тих часів, коли вона була відносно невеликою Московією, навчилася вправно використовувати в своїх інтересах механізми демократії, наявні в інших країнах. «Інформаційна війна, поширення фейкових новин, сіяння паніки та зневіри. Стимуляція і симуляція рухів протесту та маніпуляція у своїх інтересах деякими право-радикальними угрупованнями. Засилання в Україну диверсійних груп, підготовка терористичних актів – ось далеко не повний інструментарій Кремля», - сказав він та наголосив, що спільними зусиллями Україна має ефективно боротися із цими викликами.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.