Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36731780
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
24433
24751
105596
36455495
641597
828250
36731780

Ваш IP: 34.204.3.195
28 березня 2024 21:15

Виховати економічно свідомого школяра

Нині питання сортування та переробки сміття є надзвичайно актуальним та важливим, адже сім відсотків площі України покриті непотребом і з кожним роком його кількість лише зростає. За словами координаторів проекту, його основна мета - не просто навчити дітей сортуванню відходів, а виховати екологічно свідомого школяра, який надалі не тільки самостійно сортуватиме сміття, а й навчить цього членів своєї родини, а згодом сусідів та мешканців населених пунктів.

Про основні аспекти сортування сміття, залучення до цього учнів, власний досвід, стимули та заохочення розповіли днями під час прес-конференції автор та керівник проектів «Зелена школа» і «Безпечне довкілля через зменшення кількості сміття» Лариса Степанець, представник ГО «Наше Поділля» Юрій Степанець, директор Вінницького районного методичного центру закладів освіти Олена Наскальна та заступник директора «Подільської Січі» Сергій Андрієв.

- Головна мета проекту - формування екологічної свідомості школярів не тільки теоретичним шляхом, а й за допомогою практичних дій, замість нудних занять - екологічні тренінги та ігри. Учням не тільки розповідають про те, як варто сортувати сміття та для чого це потрібно, а й заохочують приносити відсортовані відходи в школу та отримувати за це винагороду. Як винагороди діти отримують подяки, грамоти та символічні призи, а на інші 50% коштів, отриманих від здачі вторинної сировини, школа закуповує необхідний їй інвентар. У навчальному закладі обов’язково повинні стояти спеціальні контейнери для паперу, пластики, металу та окремі для зеленого, коричневого і білого скла. Надалі сортоване сміття закуповуватиме одне з місцевих підприємств, яке заготовляє вторинну сировину для його перероблення. Основна вимога: непотріб має бути чистим, без органічних решток. Навчальні заклади є ідеальним майданчиком для впровадження подібної екоосвіти та гарною мотивацією для учнів змінити екологічну ситуацію у своїй місцевості. Сподіваємось, що через шкільні акції зможемо вплинути і на батьків та односельців, - зазначили виступаючі.

Також Лариса Степанець наголосила, що для того, аби вчителям було легше пояснити учням про види сміття, є книжечка «12 кроків до зеленої школи», де детально розказують, як слід сортувати відходи і для чого, окрім того, є багато листівок та інформативних матеріалів для дітей та дорослих, щоб точно впевнитись у правильності сортування непотребу.

Власним досвідом поділились й координатори проектів шкіл, що у них беруть участь. Зокрема, викладачка НВЗ: «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей смт Стрижавка» Людмила Мазай наголосила, що ліцеїсти уже майже сім років сортують побутове сміття й залучають до цього усе селище. - Пластикові пляшки, папір та скло везуть до школи велосипедами, автомобілями, мотоблоками та несуть, за змоги, пішки. Дітей заохочують до сортування грамотами та призами, влаштовуючи змагання між класами. До прикладу, наші учні зібрали побутових відходів на суму майже 8 тисяч гривень, вдалося закупити чотири тенісних столи, - підсумувала Людмила Михайлівна.

Про усі аспекти втілення проекту у КЗ «Мізяківськохутірський НВК: ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ» розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи та координатор проекту у навчальному закладі Людмила Панасюк. Вона наголосила, що хоча школярі долучились до проекту лише два роки тому, проте вже мають власні вагомі здобутки, подякувала організаторам «Зеленої школи» й наголосила, що подібні проекти потрібно впроваджувати в усіх школах не лише району, але й України.

Нині проекти «Зелена школа» та «Безпечне довкілля через зменшення кількості сміття» впроваджені та успішно діють у Стрижавці, Мізяківських Хуторах та Стадниці. Цьогоріч до них долучились Агрономічне та Бохоники.

Зазначимо, що з 1 січня 2018 р. в Україні набуде чинності закон, згідно з яким сортувати сміття стане нормою для всіх. У разі його невиконання передбачено штраф у розмірі 64 тис грн. Відтак, давайте разом переймати гарний та корисний досвід «Зеленої школи» та ставати екологічно свідомими громадянами.

Джерело: комунальна регіональна газета "Подільська зоря"

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.