Прогнозоване виробництво цукру в поточному році сягне 330-350 тис. тонн. Повідомив Голова ОДА Сергій Борзов. Посадовець зазначив, що Вінниччина продовжує свої славні традиції в цукровиробництві.
«В нинішньому сезоні цукру буде вироблено більше як на Вінниччині, так і в Україні. Але ціна формуватиметься зі складових його собівартості. Досить велику питому вагу у собівартості цукру займають енергоносії, які суттєво додали в ціні під час цьогорічного виробничого сезону», – наголосив Сергій Борзов.
Станом на 18.11.2021 року цукровими заводами області прийнято на переробку 1787 тис. тонн буряка, перероблено – 1655 тис. тонн, вироблено – 243 тис. тонн цукру.
«Вінниччина утримує лідируючі позиції із виробництва цукру протягом всіх років незалежності. І хоча площі під цукровими буряками з 1990 року скоротились майже в 4 рази, валові збори цукрових буряків зменшилися за цей період лише вдвічі», – зауважив Голова ОДА.
В поточному році по всіх категоріях господарств цукрового буряка посіяно на площі майже 50 тис. га. На сьогодні практично завершено його збирання. Накопано майже 2,5 млн. тонн при середній урожайності – 492 ц/га, що на 78,6 ц/га більше 2020 року.
У виробничому сезоні 2021 року працює 5 цукрових заводів. Це ПрАТ „ПК „Поділля” ВП „Крижопільський цукровий завод”; ТОВ „ПК „Зоря Поділля” ВП „Гайсинський цукровий завод”; ТОВ „АК „Зелена Долина” ВП „Томашпільський цукровий завод”; ТОВ „Цукорагропром” ВП „Жданівський цукровий завод” Хмільницький район; ТОВ „Юзефо-Миколаївська АПК” ВП „Михайлинський цукровий завод”. Один не запустився – Іллінецький цукровий завод. Причиною стали відмова в кредитуванні та ситуація на ринку енергоносіїв. Вся сировинна база цього заводу перероблена іншими заводами.
Довідково: У 1990 році було вироблено 840 тис. тонн цукру, у 2000 році - 206 тис. тонн, у 2005 році - 257 тис. тонн, у 2010 році - 296 тис. тонн, у 2018 році -400 тис. тонн, у 2019 році - 379 тис. тонн, у 2020 році -254 тис. тонн.