Пошук по сайту

Архів новин

Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
36747709
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Минулого тижня
Цього місяця
Попередній місяць
Весь час
13242
27120
121525
36455495
657526
828250
36747709

Ваш IP: 35.173.215.152
29 березня 2024 11:22

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликає створити фонд відновлення України

Ще до початку російського вторгнення очікувалося, що цього року економіка України зазнає підйому. У 2021 році ВВП країни склав 200 мільярдів доларів, що сталонайвищим показником в її історії, незважаючи на окупацію Росією Криму та частини сходу країни. Зростали і доходи громадян. Словом, Україна змінювалася і стрімко перетворювалася на процвітаючу та демократичну європейську країну.

24 лютого Володимир Путін і його російська армія вирішили знищити ці досягнення, а також багато іншого. Розвиток нашої країни та прозахідний вектор політики руйнували імперські амбіції Кремля. За перші шість тижнів війни загальний збиток економіки України перевищив 500 мільярдів доларів. За підрахунками Уряду, ця цифра в довгостроковій перспективі може зрости до 1 трлн доларів, або в п’ять разів більше торішнього ВВП. Тільки в 2022 році ВВП може впасти на 30-50%. Десятки тисяч українців були вбиті, а мільйони змушені були переїхати на захід України чи за кордон.

На самому початку своєї військової авантюри Путін зрозуміє, що український народ збирається чинити значний опір. Тому Росія змінила свою тактику і зараз робить все можливе, щоб зруйнувати економіку України і відкинути наш народ назад в 19 століття. Усі наші морські порти заблоковані, і саме через них Україна експортувала понад 70% всіх наших товарів. Два найбільших наших металургійних підприємства — Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча та Азовсталь у Маріуполі — зруйновані. По всій країні було пошкоджено або знищено понад 7 тис. житлових будинків.

Вторгнення також мало значний вплив через ширший економічний шок для світової економіки. Минулого року Україна була другим за величиною постачальником зерна до Європейського Союзу, на який припадало 14% імпорту зерна в ЄС. Вона також була найбільшим у світі експортером соняшникової олії з часткою близько 47% світових поставок. Отже, агресія Росії загрожує спровокувати глобальну кризу продовольчого постачання. Це також може вплинути на багато інших галузей, як-от світ технологій. Двом провідним постачальникам неону в Україні, які виробляють половину світових запасів важливого інгредієнта для виробництва чіпів, довелося припинити свою діяльність через напад Росії. Це ще одна причина, чому ми наголошуємо, що перемога України в інтересах усього світу. Важливою частиною цього стане те, як відбудується країна.

За нашими оцінками, повномасштабне відновлення коштуватиме близько 600 мільярдів доларів. На даний момент існує 14 урядових груп, які були створені, щоб точно підрахувати всі руйнування, завдані російським вторгненням. Це буде не тільки шкода, завдана інфраструктурі, а й екологічні та виробничі збитки.

Український Уряд вже створив фонд відновлення для довгострокового відновлення. На нашу думку, цей фонд відновлення може бути універсальним рішенням, що забезпечить відбудову. Він дозволить зменшити логістичні та адміністративні витрати, і ми заохочуємо наших міжнародних партнерів направляти всі ресурси через цей фонд.

Відновлення інфраструктури країни – очевидний початок. За нашими оцінками, загальний збиток у цій галузі вже може становити понад 100 мільярдів доларів. Крім того, десятки тисяч українців втратили свої домівки, які також потребують відновлення. Це будівництво має відбуватися за сучасними європейськими стандартами.

Ми не просто хочемо відбудовувати дороги, мости чи водопроводи. Ми плануємо побудувати абсолютно нову економіку. Перш за все це означатиме перебудову застарілих державних інституцій. За допомогою міжнародного співтовариства Україна сподівається швидко рухатися у напрямку інтеграції із ЄС. Це означає, що наше законодавство буде побудовано на європейських принципах. Україна вже виконала 63% умов Угоди про асоціацію з ЄС. Ми точно можемо реалізувати решту 37% протягом наступних двох років.

Ми також розуміємо, що найближчим часом загроза з боку Росії повністю не зникне, як і необхідність зміцнювати нашу військову, енергетичну та продовольчу безпеку. Ці три галузі, безумовно, будуть пріоритетними для нашого Уряду.

За даними Світового банку, наші військові витрати у 2020 році становили понад 4% ВВП. Ця цифра значно зросте. Наш Уряд планує збільшити державні інвестиції у військово-промисловий комплекс та надати спеціальну допомогу приватним оборонним компаніям для збільшення виробництва зброї як для українських військових, так і для експорту.

Енергетичний сектор також зазнав збитків на мільярди доларів. У 2021 році Україна була серед країн, які дослухалися до заклику ЄС щодо реалізації Зеленої Угоди. У процесі нашого відновлення ми й надалі слідуватимемо цій політиці. Фокусом буде підтримка атомних, гідро-, сонячних та вітрових електростанцій. Чесна трансформація вугільних регіонів триватиме. Енергетична незалежність для України неможлива без значного збільшення видобутку газу. Згідно з урядовим планом, інвестиції державних і приватних компаній зможуть допомогти забезпечити таку незалежність за три-п'ять років.

Є три можливі джерела фінансування фонду відновлення. Один із них – російські активи, які зараз заморожені західними країнами і які нараховують загалом не менше 300 мільярдів доларів. Команда юристів з українського Уряду вже працює з іноземними урядами, щоб забезпечити, що ці активи можуть бути вивільнені та використані для відновлення нашої країни після війни.

По-друге, Україна очікує отримати гранти та пільгові кредити від західних країн та міжнародних організацій. Галузі економіки, які потребують відновлення, можуть залучити інвестиції від деяких найбільших компаній світу. Сподіваємося, що наше прагнення до вступу в ЄС переконає приватних інвесторів у тому, що Україна є чудовим місцем інвестицій в реконструкцію. Ми очікуємо, що в червні 2022 року Європейська комісія рекомендує Україну для членства і що за два роки Україна стане повноправним членом ЄС.

Третім джерелом буде наша влада, власний бізнес і сам український народ. Ми показали, що готові померти за нашу свободу і знаємо, що врешті-решт ми виграємо цю війну. Але перемога на полі бою – це лише половина мети. Друга половина перемоги – відбудувати Україну і зробити її сучасною та процвітаючою європейською державою. Ми віддані цій меті й готові до цього, і ми просимо, щоб світ доєднався до нас у цій шляхетній справі.

Вас може зацікавити:

Вінницька районна державна адміністрація

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International. Використання будь-яких матеріалів, що опубліковані на цьому сайті, дозволяється при умові зазначення посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на офіційний сайт Вінницької райдержадміністрації www.vinrda.gov.ua.